3 učinkoviti domači pripravki za bolečine v želodcu

3 učinkoviti domači pripravki za bolečine v želodcu (foto: Kira Af Der Heide, Unsplash) Kira Af Der Heide, Unsplash
1. 11. 2018

Vsakogar od nas kdaj doletijo težave z želodcem. Obstaja mnogo razlogov zanje in večinoma se jih da hitro odpraviti z  doma pripravljenimi čaji. Zbrali smo tri recepte.

Ingverjev čaj

Študije so pokazale, da je ingver zelo učinkovit pri pomiritvi razdraženega želodca. Deluje protivnetno. Častili so ga že v davnih časih in še danes najbolj zaleže, če uporabite svežo ingverjevo korenino.

Potrebujete:
  • 4 -6 olupljenih rezin sveže korenine ekološko pridelanega ingverja
  • 2 skodelici vode
Postopek:

korenino operite, jo olupite in narežite na tanke rezine. V posodi zavrite vodo in kuhajte ingver 10 do 20 minut, odvisno od tega, kako močan okus vam prija.

Po želji lahko čaju dodate še limono in med ali agavin sirup.

Kamilični čaj

Kamilice imajo antiseptične in tudi protivnetne lastnosti – pomagajo, da se želodčne mišice sprostijo, kar zmanjša bolečine in krče. Najbolje je uporabiti posušene cvetove. Dokazano je, da kamilice ugodno vplivajo tudi pri menstrualnih krčih, učinkovite so proti napenjanju in pri vnetnih obolenjih črevesja.  

Potrebujete:
  • 1 čajno žličko posušenih cvetov kamilice
  • 100 ml vode
Postopek:

1 žličko kamilic namakajte v vreli vodi 5-8 minut.

Čaj lahko prelijete tudi do trikrat. Še bolj okusen je, če mu dodamo med in limono.

Čaj poprove mete (črne ali vrtne mete)

Mentol v njenih listih je naravni analgetik, ki so ga zeliščarji v Evropi in Severni Ameriki že dolgo nazaj uporabljali za lajšanje različnih bolečin.  Stimulira prebavo in ima antibakterijske lastnosti. Ker lajša krče, jo priporočajo za odpravljanje težav pri sindromu razdražljivega črevesja − stanja, za katerega so značilni nenadni krči, slaba prebava ter izmenična zaprtost in driska. Preprečuje tudi napenjanje in vetrove, celila pa naj bi tudi želodčne razjede in odpravljala potovalno slabost.

Potrebujete:

Liste ekološko pridelane posušene poprove mete

Postopek:

Žličko posušenih listov namakajte v vreli vodi 2-5 minut. Po želji lahko čaju dodate tudi limono in med ali sirup iz rjavega riža.

Vir: Healthline

Preberite še: