Fekalne kapsule (blato zdravega človeka v obliki kapsule) - bomo v prihodnosti tako zdravili depresijo?

Fekalne kapsule (blato zdravega človeka v obliki kapsule) - bomo v prihodnosti tako zdravili depresijo? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2018

Zadnje čase se vsi ukvarjajo s črevesjem oziroma zdravjem prebavil, ki posledično lahko ozdravi pester nabor zdravstvenih težav.

Zdravniki denimo že leta ugotavljajo, da depresivni pacienti pogosto trpijo za različnimi težavami, povezanimi s prebavili. Zato nekateri znanstveniki domnevajo, da prebavne težave morda niso posledica depresije, temveč vzrok zanjo.

Smo lahko res zaradi črevesja depresivni?

Na prvi pogled zveni neverjetno – kako lahko želodec in prebavila povzročijo depresijo?

Čeprav vaše misli in čustva nadzorujejo možgani, so ti v resnici močno povezani s črevesjem, kažejo raziskave. Kate Scarlata, dietetičarka in strokovnjakinja za zdravje črevesja iz Bostona, med drugim omeni vagusni živec. »Vagusni živec je najdaljši živec v telesu in je ključen za komunikacijo med črevesnimi mikrobi in možgani.«

Več o tem in kako spremeniti svoje črevesje preberite v članku Ali med zdravjem prebavil in depresijo obstaja povezava?

Poglejmo še en nenavaden podatek o črevesju

Ta se namreč glasi:

Morda bodo depresivni ljudje nekoč uživali človeško blato, da bi se počutili bolje.

Zveni popolnoma noro, a je uživanje fekalij (blato zdravega človeka v obliki kapsule) res lajšalo črevesne težave. Če lajšanje črevesnih težav zmanjšuje tudi depresijo, pa uživanje omenjenih kapsul namesto antidepresivov ni tako zgrešeno.

Niso še opravili testov na ljudeh, da bi lahko dokazali učinkovitost fekalnih kapsul za zdravljenje medicine, a je prispevek, objavljen v reviji Clinical Psychopharmacology and Neuroscience Journal, razkril, da bi lahko s fekalnimi kapsulami morda zdravili tudi nevrološka obolenja.

Če vas skrbi, da vam bo zdravnik, ko boste naslednjič na tleh, predpisal blato, se nikar ne obremenjujte. Raziskav na to temo še niso opravili, poleg tega pa bo trajalo nekaj časa, preden bo tovrstno zdravljenje odobreno, še posebej za depresijo.

Zaključek

Čeprav ni trdnih dokazov za povezavo med depresijo in zdravjem črevesja, pa je precej verjetno, da hrana, ki jo zaužijete, resnično vpliva na vaše počutje.

Seveda ne govorimo zgolj o tem, da lahko zaužijemo solato, pa se bomo takoj počutili bolje. Gre za to, da lahko dieta obrne učinek apatije in bolečine, ki jih povzročata depresija in anksioznost.

Zato - če nam bo z zdravo prehrano uspelo omiliti nekatere najpogostejše duševne težave, je to resnično dobra novica.

Preberite še: Soda bikarbona - ali res pomaga tudi pri hujšanju? 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri