Fermentirana ozimnica čisti črevesje, preprečuje raka, znižuje holesterol

Fermentirana ozimnica čisti črevesje, preprečuje raka, znižuje holesterol (foto: Shutterstock) Shutterstock
10. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Obvezno pripravite zaloge ozimnice, ki vam bo gotovo popravila zdravje.

To, da so fermentirana živila, ki nastajajo z naravnim vretjem, zdrava, ste že slišali večkrat, ker vsebujejo probiotične kulture, ki jih tvorijo številne vrste bakterij. Te dobre bakterije se naravno naselijo v našem črevesju in delajo črevesno mikrofloro. Vsi ti organizmi so pomembni za zdravje prebavnega sistema ter celotnega organizma.

Glede na to, da so v črevesju prisotne tudi slabe bakterije, glivice in drugi patogeni mikroorganizmi, ki se v določenih okoliščinah lahko razmnožijo in slabo vplivajo na vaše zdravje, so v tem primeru fermentirana živila in probiotične kulture lahko zelo koristne za zdravljenje bolezni, ki jih povzročajo škodljivi mikroorganizmi.

Kaj povzroča neravnovesje črevesne mikroflore?

Zaradi nezdravega načina življenja lahko v organizmu pride do motnje ravnovesja med zdravimi in nezdravi mikroorganizmi. Nezdravi mikroorganizmi lahko ustvarijo različne zdravstvene težave, pa se tega pogosto niti ne zavedate.

Ravnovesje v črevesni flori se nemalokrat podre zaradi slabe prehrane (preveč ogljikovih hidratov, hitre hrane, pijače in živila, ki ustvarjajo kislost organizma); kroničnega stresa; premalo gibanja in vadbe; strupenih substanc iz okolja; pogostega jemanja antibiotikov (ti neredko uničujejo tudi zdravo rdečo mikrofloro); pretirane uporabe komercialnih sredstev za čiščenje v gospodinjstvu.
Zato pomembno je uživati probiotike tako, da dobra populacija bakterij prevlada slabo in zagotavlja optimalno zdravje. Koristni mikroorganizmi pa so v številnih fermentiranih živilih, ki vam služijo ravno za poboljšanje črevesne mikroflore.

V različnih delih sveta že stoletja fermentirajo različna živila – sojo, riž, kokosovo mleko, gobe, sadje in zelenjavo in različne vrste kravjega mleka.

Kisanje zelenjave – tradicionalna metoda obogatitve živil

Kisanje zelenjave je zelo star in preizkušen način spravljanja zdrave ozimnice. Mnogo vrst zelenjave dozoreva jeseni in ob nekaj temeljnih pravilih lahko ozimnico uspešno in enostavno pripravite tudi sami, s čimer si boste obenem pripravili zalogo probiotikov vse do pomladi.
Uporabljajte trdo zelenjavo, kot so gomolj zelene, rdeča pesa, korenček; zelje, repa; paprika; kumarice; brokoli; zeleni paradižnik; čebula …

Zelenjava že sama vsebuje bakterije mlečno kislega vrenja. V ugodnih pogojih vlage, temperature in brez dostopa zraka se različni sladkorji iz živil pretvarjajo v mlečno kislino. Tako živila prevzamejo poseben kisel okus. Mlečna kislina obenem onemogoča rast bakterij, ki povzročajo kvarjenje.
Fermentirana živila bodo ohranila svoje osnovne hranilne vrednosti, povrhu bodo še dodatno obogatena z dragocenimi vitamini K in B-kompleksa in z encimi, medtem ko bodo nekatere vlaknine postale mehkejše. Takšna živila so tudi lažje prebavljiva.

Dobrobiti fermentirane zelenjave

 1. Vzdržuje zdravo rdečo mikrofloro
  Rdeča mikroflora je živ sistem, ki ga sestavljajo dobre in slabe bakterije. Iz že omenjenih vzrokov lahko slabe bakterije prevladajo in povzročijo mnogo zdravstvenih težav. Porušeno ravnovesje mikroorganizmov se lahko postopno izboljša s tem, da prehrani dodajamo fermentirana živila. Tako se bodo hitreje naseljevale koristne bakterije, ki ščitijo sluznico črevesja, s tem pa se izboljšuje vpijanje hranil in splošno zdravstveno stanje.

 2. Obnavlja sluznico črevesja
  Različne okužbe, uporaba zdravil ali uživanje hrane, ki vam ne ustreza, kot je recimo gluten, vas lahko pripelje do tega, da sluznica ostane brez koristnih mikroorganizmov. Zaradi tega lahko sluznica postane prepustna (sindrom puščajočega črevesja) in omogoča škodljivim snovem in slabim mikroorganizmom, da prodrejo v preostale dele telesa in izzovejo neko bolezen, še posebej različna vnetja in infekcije. Fermentirana živila so hitro in najbolj učinkovito sredstvo, ki obnavlja črevesno floro.

 3. Spodbuja metabolizem in prebavo
  Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, vsekakor jejte ozimnico, ker ta pospešuje metabolizem, se lahko predeluje, vsebuje malo kalorij in vas nasiti. Zaradi visoke vsebine vlaken, fermentirana živila spodbujajo delo črevesja, zmanjšujejo težave pri osebah, ki ne prenašajo laktozo, ker jo delno razgrajuje v črevesju. Obenem blažijo tudi sindrom razdraženega črevesja.

 4. Izboljšuje imunski sistem
  Znano je, kako sta povezana prebavni in imunski sistem. Od imunskega sistema pa je odvisno naše zdravstveno stanje. Ta s kompleksnimi mehanizmi ščiti telo pred škodljivimi mikroorganizmi in blaži nevarnosti vseh vrst. Vložena zelenjava povečuje število celic, ki naravno uničujejo 'vsiljivce'.

 5. Lahko prepreči nastanek raka
  Zelenjava je že sama po sebi bogata s številnimi hranili in antioksidanti. Znanstveniki menijo, da fermentirana zelenjava lahko še močneje zmanjša nevarnost pred nastankom raka, še posebej debelega črevesja. Zdi se, da je za to zaslužna ravno mlečna kislina, ki preprečuje rast malignih celic.
 6. Uravnava krvni tlak
  Fermentirani izdelki imajo lahko vpliv tudi na krvni tlak, tako da ga postopno znižujejo. Znanstveniki menijo, da to največjo vlogo igrajo določene vrste spojin, ki so podobne peptidom. Te spojine nastajajo ravno med fermentacijo živil.

 7. Znižuje povišano raven holesterola
  Velja prepričanje, da se z uporabo fermentiranih izdelkov zmanjšuje tudi raven slabega holesterola v krvi. To se dogaja zato, ker takšna živila zmanjšujejo sposobnost vpijanja holesterola v kri.
 8. Blaži alergije in kožne težave
  Rek, da je koža ogledalo zdravja, ni naključje. Zdrava mikroflora ščiti črevesje pred toksini in težkimi kovinami, obenem izboljšuje vpijanje hranil ter preprečuje okužbe ter vnetja. To ima pozitiven vpliv na zmanjšanje alergij, aken, ekcemov in glivičnih infekcij.

 9. Izboljšuje razpoloženje
  Včasih se črevesje opisuje kot drugi možgani. Strokovnjaki menijo, da največji del serotonina, hormona sreče, nastaja ravno v črevesju. Kroničen stres negativno deluje na rdečo mikrofloro. Zaradi tega se vsekakor poskušajte izogibati stresu, zdravje črevesja pa zaščitite s tem, da uživate fermentirana živila.

 10. Dobra so za diabetike
  Sladkor in škrob iz teh živil se pretvarjata v mlečno kislino. Tako se hkrati zmanjšuje količina sladkorja, kar živila dela primerna za diabetike.

Kako uživati fermentirana živila:

 • Probiotike v prehrano vpeljite postopno, da se organizem navadi, zlasti imate težave z napihnjenostjo ali drisko. Dovolj je vpeljati pol skodelice fermentirane hrane dnevno ter postopno, po potrebi povečajte količino. Fermentiranih živil ne kuhajte, ker tako izgubijo koristne mikroorganizme.

 • Število koristnih mikroorganizmov lahko dodatno povečate, če uživate slanico – zelo zdravo slano-kislo tekočino, v kateri je fermentirana zelenjava.

 • Polna je koristnih bakterij in različnih substanc iz soka zelenjave (vitaminov, mineralov, antioksidantov). Pogoj je, da v procesu vrenja niste dodali preveč soli ali dodali konzervanse.