10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Jabolčni kis - naravno zdravilo

Jabolčni kis - naravno zdravilo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 3. 2014

Morda ima pri vas doma jabolčni kis mesto le v kuhinji, a strokovnjaki že dolgo trdijo, da pomaga tudi pri zdravstvenih težavah.

Kis pomaga pri težavah kot so:

  • alergije,
  • diabetes (2 žlici jabolčnega kisa pred spanjem znižata raven sladkorja),
  • akne,
  • povišan holesterol,
  • artritis,
  • kronična utrujenost, in
  • boleznih, kot sta gripa ali vnetje žrela.

Mnogo ljudi pa jabolčni kis uporablja tudi pri hujšanju.

Hujšamo z jabolčnim kisom

Študija  iz leta 2009 je pokazala, da so ljudje s čezmerno telesno težo po 12 tednih uživanja ocetne kisline (ki jo najdemo tudi v jabolčnem kisu) dosegli občutno izgubo telesne teže, zmanjšali obseg trebušne maščobe, obseg pasu in število trigliceridov, ki so pomemben kazalec zdravja srca.

Domača zdravila

Proti prhljaju

Zmešamo ¼ jabolčnega kisa in ¼ vode in tako dobimo raztopino, ki  znova vzpostavi pH-ravnotežje lasišča in prepreči razvoj snovi, ki naj bi povzročale prhljaj.

Raztopino razpršimo po laseh in lasišču ter pustimo delovati od 15 minut do ene ure.

Za čistejšo kožo

Zmešamo 1 enoto jabolčnega kisa in 3 enote vode. Nežno vtremo v kožo. Razstopina odpravi masten lesk in deluje naravno protibakterijsko sredstvo.

Za vneto grlo

V kozarcu zmešamo eno enoto kisa s tremi enotami mlačne vode. Vsako uro grgramo, nato izpljunemo.

Proti zakisanosti telesa

Jabolčni kis uravnava pH ravnovesje v telesu in odpravlja posledice uživanja hrane, ki telo zakisa. Naše telo se na porušen pH navadno odzove s pomanjkanjem energije, negnjenostjo k infekcijam, glavoboli, pojavi se lahko tudi razdraženost, bolečine v grlu in večja nagnjenost k obolelosti za artritisom. Kis telesu povrne bazičnost.

Nutricionisti priporočajo dve žlici jabolčnega kisa, raztopljeni v dveh decilitrih vode na dan.

Preberite tudi: 45 nasvetov za uporabo kisa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri