Kaj povzroča staranje kože?

Kaj povzroča staranje kože? (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Drobne linije, gube, izguba volumna in izguba sijaja so zunanji znaki sprememb, ki se odvijajo v plasteh kože.

S staranjem struktura naše kože oslabi: tvori se manj celic, obstoječe celice se skrčijo in tvorba sebuma se zmanjša. Posledica tega je, da so zunanje plasti kože bolj nagnjene k suhosti in hrapavosti. Koža postane tudi tanjša, občutljivejša za UV-svetlobo in manj učinkovita pri samozdravljenju.

Od 25. leta naprej se količina kolagena vsako leto zmanjša za en odstotek

Količina snovi, ki so kožo ohranjale čvrsto, gladko in mladostno – kolagen, elastin in hialuronska kislina – sčasoma začne upadati. Vsebnost kolagena, enega izmed gradnikov naše kože, se od 25. leta starosti vsako leto zmanjša za en odstotek. Sposobnost kože za vezanje vode se zmanjša, prožnost oslabi in začnejo nastajati gube. S staranjem se spremeni tudi količina melanina v naši koži in način njegove razporeditve. Koža je videti manj sijoča in enakomerna polt, ki jo povezujemo z mladostno kožo, postane pusta in se zdi neenotna.

Vendar pa je staranje kože več kot le genetika. Na hitrost staranja naše kože vpliva tudi izbrani življenjski slog: izpostavljenost soncu, onesnaženje, kajenje, prehrana in nega kože lahko prispevajo svoj delež k prezgodnjemu staranju kože.

Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je snov, ki jo naravno tvorijo kožne celice. Ena od njenih glavnih funkcij je zadrževanje vlage: en gram hialuronske kisline lahko veže do 1000-krat toliko vode. S staranjem naravna sposobnost kože za tvorbo hialuronske kisline upada in pojavijo se nove gube, obstoječe pa se poglobijo.

1 Krema z več učinki

Eucerin Hyaluron-Filler CC-krema je učinkovit vlažilni izdelek z učinkom proti staranju, ki se lahko uporablja poleg običajnega izdelka za dnevno nego ali namesto njega. Ima lahko in nemastno teksturo, ki se stopi na koži in se gladko razmaže, ne da bi se krema kopičila v gubah. Eucerin Hyaluron-Filler CC-krema zagotavlja idealno osnovo za podlago, če želite dodatno prekrivanje.

2 Hyaluron lift – Lifting koncentrat

Afroditin Lifting koncentrat naj bo vaš nepogrešljivi spremljevalec, saj zanesljivo odžeja vse tipe kože. Za popolno nego normalne do mastne kože ga dvakrat dnevno nanašajte samostojno ali kot podlago vlažilni kremi, pri negi suhe kože pa ga vedno nanesite kot podlago hranljivi kremi. Učinek delovanja: osvojila vas bo lahka, hitro vpojna tekstura koncentrata, ki omogoči ekstremno navlažitev kože, poveča njeno prožnost, vitalnost ter mladostno svež ten.

3 Učvrstitvena dnevna nega 45+

Dnevna krema proti gubam 45+ Anti-wrinkle z dodatno učvrstitvijo za ženske, starejše od 45 let, vidno zmanjša linije in gube ter izboljša čvrstost kože.

4 Serum za obraz – Serum

Prvi Vichyjev antioksidantni koncentrat vitamina C, ki usmerjeno deluje na 100 % oksidativnega stresa in zmanjšuje znake staranja ter utrujen videz kože v 10 dneh. Za ženske, ki želijo ublažiti videz globokih gub in popraviti izgubo čvrstosti.

Fotografije: Shutterstock, arhiv proizvajalcev