Kaj se zgodi v telesu, ko v dnevu ne popijemo dovolj vode?

3. 4. 2024
Deli
Kaj se zgodi v telesu, ko v dnevu ne popijemo dovolj vode? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo ste že slišali, da morate dnevno popiti dovolj vode. Kaj pa se zgodi, če tega ne storite?

Voda je nedvomno ena od najpomembnejših sestavin našega obstoja, tako na tem planetu kot za naše zdravje. Ta kemična snov sestavlja približno 60 % celotnega našega telesa in je odgovorna za pravilno delovanje vseh dejavnikov, od telesne temperature do uravnavanja odpadkov.

Dobro je, da vsak dan popijemo vsaj 8 kozarcev vode oziroma še več v primeru intenzivne vadbe, visokih temperatur ali slabega počutja. Kaj pa se zgodi, če zaužijemo manj od zahtevane količine te pomembne tekočine?

Če ne pijete dovolj vode, postanete dehidrirani

Morda se zdi samoumevno, da vsakodnevno pitje premajhne količine vode vodi v pomanjkanje hidracije, vendar kako dejansko deluje dehidracija? 

Preprosto povedano, naše telo je polno vode - v krvi, mišicah in celicah - in ta voda se ves dan nenehno izloča iz našega telesa, ko uriniramo, se znojimo ali celo samo dihamo. Voda, ki jo pijemo, nadomesti to izgubljeno tekočino, pri čemer hrana z visoko vsebnostjo vode in druge tekočine prav tako pripomorejo k uravnavanju vodnega ravnovesja. Kadar ne pijemo vode, se stvari začnejo zapletati. Ker je delovanje naših sistemov odvisno od zadostne količine vode, lahko že najmanjše neravnovesje povzroči neprijetne posledice, saj naše telo poskuša delovati brez potrebne količine tekočine. 

Čeprav morda domnevate, da je glavni znak dehidracije žeja, lahko o tem, ali morate piti več vode, lažje presodite po barvi urina. Pravzaprav nekateri ljudje (zlasti starejši odrasli) ob dehidraciji sploh niso žejni. Če ste dehidrirani, bo vaš urin praviloma temnejše barve, medtem ko je idealen bistri ali bled urin.

Vaš prebavni sistem ima lahko težave

Voda in prebavni sistem sta neločljivo povezana, zato lahko zmanjšanje ravni hidracije močno vpliva na to, kako hitro se hrana pretaka skozi vaš sistem. 

Voda ne hidrira le črevesja, ampak tudi ohranja dovolj visoko raven tekočine v hrani (in posledično v odpadkih), da lahko nemoteno potuje po telesu. Če ne pijete dovolj vode, poskuša telo to nadomestiti tako, da iz hrane, ki jo poskuša prebaviti, črpa vedno več vode. To lahko to hrano izsuši, kar pomeni, da se počasneje premika skozi črevesje, kar vodi v zaprtje.

Če se vam zdi, da imate stalno zaprtje, lahko pitje več vode čez dan to nekoliko ublaži. Vendar pa je treba upoštevati, da dehidracija še zdaleč ni edini vzrok zaprtja, ki ga lahko povzročijo vse od nedejavnosti do nosečnosti. Prav tako ne pozabite, da vam pri zaprtju ne bodo pomagale vse tekočine. Pitje alkohola, na primer, ima lahko nasprotni učinek, saj lahko poveča dehidracijo in še oteži lažje odvajanje blata.

Kalorije kurimo počasneje

Neodvisna študija, ki jo je naročil dr. Howard Murat za svojo knjigo 'The Secret of Water' iz leta 2010, je pokazala povezavo med hitrostjo presnove in količino zaužite vode. Seveda so bile kalorije kurjene hitreje, ko je bilo telo bolje hidrirano. Zdravnik je tudi ugotovil, da voda gladi kožo, preprečuje nastanek gub in zmanjšuje bledico kože obraza.

Lahko se pojavi utrujenost

Utrujenost je lahko posledica številnih vzrokov, od pomanjkanja vitaminov do hepatitisa. Včasih pa je razlog za utrujenost in šibkost tik pod našim nosom, v steklenici z vodo, iz katere že ves dan nismo naredili niti požirka. 

Utrujenost se lahko pojavi tudi, če je nekdo rahlo dehidriran, kot je razvidno iz raziskave, objavljene v reviji Nutrition Reviews. Ta učinek utrujenosti je lahko še posebej opazen pri telesnih dejavnostih ali še posebej pri težki telesni vadbi, saj dehidracija vodi do slabše zmogljivosti.

Razlog za to je krvni tlak. Če ne pijete zadostnih količin vode, imate v telesu manj krvi, kar pomeni, da je vaš krvni tlak nižji. Ko se krvni tlak zniža, se začnejo pojavljati simptomi utrujenosti in izčrpanosti. Na srečo pa lahko s pitjem zadostnih količin vode krvni tlak ohranite v varnem in zdravem območju.

Vpliv na vaše duševno zdravje

Ko razmišljamo o tem, kako pride do duševnih motenj, dehidracija morda ni prvi vzrok, na katerega pomislimo. Zanimivo pa je, da se na podlagi več znanstvenih študij zdi, da obstaja povezava med stopnjo hidracije in nagnjenostjo k težavam z duševnim zdravjem. 

Študija, objavljena v reviji World Journal of Psychiatry, je preučevala več kot 3 000 odraslih v Iranu. Raziskovalci so ugotovili, da je pri ljudeh, ki so redno pili več vode, manjša verjetnost, da bodo depresivni ali anksiozni, pri čemer je bila depresija, povezana z dehidracijo, še posebej opazna. Druga študija, objavljena v PLoS One, je pokazala, da so bili ljudje, ki so skrbeli za vnos vode, na splošno boljšega razpoloženja in mirnejši kot tisti, ki vode niso uživali.

Opozoriti je treba, da je bila v številnih znanstvenih raziskavah povezava med dehidracijo in duševnim zdravjem jasna, vendar ne posebej drastična. Kljub temu je pomembno, da poskrbite za ustrezno hidracijo, kadar koli je to mogoče, in to ne le zaradi telesnega zdravja.

Telo pošilja več signalov o lakoti

Kako zmanjšati lakoto? Običajno tako, da nekaj pojemo, kajne? No, ja, vendar obstaja veliko stvari, ki lahko vplivajo na apetit - in ena od teh stvari je premalo vode. 

"Včasih ljudje žejo zamenjajo za lakoto in pojedo več, v resnici pa morajo le več piti," pojasnjuje zdravnik družinske medicine Marjan Moghaddam iz Henry Ford Health (prek Henry Ford Health). Ko je v telesu manj tekočine, namreč organi ne delujejo najbolje, vključno z jetri, ki so odgovorna za uravnavanje ravni energije.

Ker jetra ne morejo sproščati glikogena, se začnejo oglašati signali lakote in pojavi se želja po prigrizku. Morda boste opazili, da so ti napadi lakote osredotočeni predvsem na hrano, ki hitro priskrbi sladkor, saj vam bo ta zagotovila zadostno količino glukoze, ki vam manjka. Na srečo pa je včasih dovolj le kozarec vode, da zmanjšate te napade lakote.

Metabolizem se začne upočasnjevati

Kaj metabolizem dejansko počne? Čeprav besedo "metabolizem" pogosto povezujemo s tem, kako hitro lahko ljudje shujšajo, je njen pomen nekoliko širši. Metabolizem je v bistvu proces, v katerem telo spreminja hrano v energijo. Ta proces je pomemben za vse telesne funkcije, vključno z gibanjem krvi po telesu, rastjo novih celic in celo dihanjem.

Vendar naš metabolizem vpliva tudi na to, kako hitro porabimo kalorije, in pitje večje količine vode lahko spodbudi naš metabolizem. Ko pijemo vodo, se mora naše telo potruditi, da jo segreje na notranjo telesno temperaturo. Za to je potrebna energija, kar spodbudi našo presnovo.

Vendar imejte v mislih, da pitje večje količine vode verjetno samo po sebi ne bo imelo izjemno velikega učinka na izgubo telesne teže, vendar se lahko zanesemo, da ne boste obžalovali dodatne vode, ki ste jo spili.

Prizadet je vaš srčno-žilni sistem

Srce in raven hidracije sta neločljivo povezana. Če se raven hidracije zmanjša, lahko srce začne delovati manj optimalno, to pa lahko povzroči težave za vaš obtočni sistem.

Poleg kratkoročnih težav s srcem ima lahko stalna dehidracija tudi dolgoročne posledice za zdravje vašega srca. Podobno kot zmanjšanje vnosa soli sta tudi pitje zadostne količine vode in ohranjanje hidriranosti načina za podporo srcu in lahko pomagata zmanjšati dolgoročno tveganje za bolezni srca.

Študija, objavljena v reviji European Heart Journal, je pokazala, da ohranjanje stalne ravni hidracije skozi vse življenje pomeni manjšo verjetnost za razvoj bolezni srca in ožilja ali srčnega popuščanja. Dehidracija je povezana tudi z možgansko kapjo, pri ljudeh, ki so že doživeli možgansko kap, pa lahko dehidracija po odpustu iz bolnišnice poslabša njihov izid. Vse to kaže, kako pomembno je, da redno in obilno uživate vodo.

Preberite več na Elle.si

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ