Kaj se zgodi z vašim telesom, če spijete več kot eno skodelico kave na dan

2. 2. 2024
Deli
Kava vpliva na splošno zdravje – kar je lahko pozitivno ali negativno, odvisno od tega, koliko in kakšno kavo si privoščite. (foto: Profimedia)
Profimedia

Po podatkih Mednarodne organizacije za kavo Finci spijejo največ kave – povprečno 12 kilogramov na osebo na leto. To so približno štiri skodelice kave na dan. 

V Sloveniji porabimo okoli 6 kilogramov kave na prebivalca. Kar se zdi malo, če primerjamo s Finci, a kljub vsemu spadamo med precej vnete pivce kave. Pitje kave mnogi štejejo za obred, drugi si jo radi privoščijo zaradi njenega poživljajočega učinka. 

Vendar kava ni le napitek, ki ga še najraje spijemo v družbi, kava vpliva tudi na splošno zdravje – kar je lahko pozitivno ali negativno, odvisno od tega, koliko in kakšno kavo si privoščite. 

Poglejmo, kaj se lahko zgodi, če spijete več kot eno skodelico kave na dan:

Po skodelici ali dveh kave boste seveda opazili občutno izboljšano koncentracijo in raven energije. 

Kavo kot tako tudi poznamo – velja za eno najbolj priljubljenih poživil na svetu. Za to poskrbi kofein, ki ga najdemo v kavi. Kofein blokira adenozinske receptorje, molekule, ki se sproščajo med budnostjo in povzročajo zaspanost. Kofein tudi poveča sproščanje drugih kemikalij, kot sta dopamin in acetilholin, ki vplivata na pozornost, razpoloženje in motivacijo. 

Opazili boste znake, ki kažejo na to, da uživate preveč kofeina.

Priporočeni dnevni vnos kofeina je sicer do 400 mg, kar ustreza približno štirim skodelicam kave.

Toda določena skupina ljudi bi se morala kavi povsem odpovedali ali vnos precej omejiti. To vključuje otroke, nosečnice, bolnike z IBS, hipertenzijo in vse, ki trpijo za anksioznostjo, razloži Kayla Kopp, registrirana dietetičarka s klinike Cleveland. A tudi zdravi posamezniki bi morali paziti. 

Ne spreglejte še:

Kava lahko povzroči začasno povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa.

Po drugi strani pa lahko dolgoročno zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. Pri tem pomembno vlogo verjetno igrajo antioksidanti in druge snovi v kavi, ki preprečujejo nastanek oblog v žilah in izboljšujejo presnovo sladkorja.

Pitje kave ima ugoden učinek na jetra.

Kava naj bi pomagala pri preprečevanju zamaščenosti in ciroze jeter. Pozitiven učinek ima zlasti pri posameznikih s hepatitisom B in C, razloži Koppova. »Ena študija je pokazala, da je to mogoče doseči z uživanjem več kot dveh skodelic kave na dan.«

Seveda to ne pomeni, da lahko brez posledic pijete neomejene količine kave. Več o tem si preberite na koncu članka!

Morda se bo zmanjšalo tveganje za nekatere bolezni.

Pitje kave je povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj nekaterih vrst raka, sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni … Za to so odgovorni polifenoli z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. 

Duševno zdravje se lahko izboljša

Kofein lahko negativno vpliva na posameznike z anksioznostjo, če pa se spopadate z depresijo, kava lahko pomaga. Izkazalo se je, da da ima pri osebah, ki uživajo več kot 68 mg in manj kot 509 mg kave na dan, pozitiven učinek. 

Morda se boste spopadali z nespečnostjo.

Kot že omenjeno, kofein, še posebej, če si ga privoščite več, lahko negativno vpliva na vaš spanec. Zato je pomembno, da načrtujete čas, kdaj popijete zadnjo skodelico kave, da ne povzroči nespečnosti ali motečega spanca.

Seveda brez slabih strani ne gre. 

Ob prevelikem vnosu in pri tistih, ki so občutljivejši na kofein, lahko pride do neželenih stranskih učinkov. Med njimi: 

  • nemir, 
  • nespečnost, 
  • prebavne težave, 
  • rabdomioliza,
  • odvisnost, 
  • visok krvni tlak, 
  • pospešen srčni utrip, 
  • utrujenost,
  • pogosto uriniranje.

Kava lahko tudi draži želodec in povzroči zgago. 

Kava vpliva na absorpcijo nekaterih hranil (kot so magnezij, železo, kalcij). 

Kava je torej lahko koristna in nič ni narobe, če si jo občasno privoščimo več kot skodelico ter brez dodatkov, kot sta sladkor in smetana. Vendar je treba seveda upoštevati tudi občutljivost na kofein. 

Viri: Impact of Coffee Consumption on Cardiovascular Health, Healthline, Parade, Wikipedia, scientificamerican.com

 

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger