3 najboljše vadbe, ki vam lahko pomagajo pri kakanju (in 2, ki se jim morate izogniti)

29. 11. 2023
Deli

Vadba vašemu telesu naredi marsikaj dobrega. Pomaga vam lahko, da se počutite močnejše, hitrejše in preprosto boljše v vsakdanjem življenju. In morda celo pomaga pri vsakodnevnem obisku stranišča.

Glede na študijo iz januarja 2019 v ‌Scandinavian Journal of Gastroenterology‌ se je aktivnost in telovadba izkazala za učinkovita pri zdravljenju zaprtja. Lahko celo pomaga pri lajšanju in obvladovanju simptomov sindroma razdražljivega črevesa (IBS), glede na kliniko Mayo

Vadba lahko igra pomembno vlogo pri spodbujanju zdravega prebavnega sistema in preprečevanju zaprtja. Spodaj so trije primeri vadbe, ki lahko pomagajo pri spodbujanju rednega gibanja črevesja.

Hoja (in tek)

Hoja je ena najbolj naravnih oblik gibanja, ki spodbuja delovanje črevesja. Če se po obroku počutite zelo siti, bi kratek sprehod lahko pospešil vašo pot do stranišča, je pokazala prelomna študija iz marca 2008 iz revije ‌Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases‌.

Po primerjavi učinkov kave, alkoholnega digestiva, in hoje na prebavo so raziskovalci ugotovili, da hoja skrajša čas prehoda hrane, medtem ko nobena pijača sploh ni pomagala.

Druge študije, kot je meta-analiza iz februarja 2022 v ‌Sports Medicine‌, so ugotovile, da je že kratek sprehod po obroku pomagal znižati visok krvni sladkor.

Nestabilne ravni krvnega sladkorja zaradi sladkorne bolezni lahko povzročijo gastroparezo, stanje, ki predolgo zadržuje hrano v želodcu in povzroča zelo visok ali zelo nizek krvni sladkor, glede na Gastrointestin Society.

POZOR! Poskusite vsak dan vsaj eno uro nameniti hoji, da ohranite redno gibanje črevesja. Če zmorete, seveda del poti tudi tecite

Že kratek sprehod po obroku pomaga znižati visok krvni sladkor.

Že kratek sprehod po obroku pomaga znižati visok krvni sladkor.

Profimedia

Joga

Določene jogijske poze so lahko koristne pri spodbujanju prebavnega sistema. Poze, kot so "Pavanamuktasana" (poza vetra), "Malasana" (poza čepenja) in "Supta Matsyendrasana" (ležeča poza vrtenja hrbtenice), lahko pomagajo pri lajšanju zaprtja.

Joga poudarja tudi dihalne tehnike, ki lahko pomagajo sprostiti napetost v trebušnih mišicah.

Določene jogijske poze so lahko koristne pri spodbujanju prebavnega sistema.

Določene jogijske poze so lahko koristne pri spodbujanju prebavnega sistema.

profimedia

Plavanje

Plavanje je odlična vadba za celotno telo, vključno s trebušnimi mišicami. Gibanje v vodi spodbuja delovanje prebavnega sistema. Redno plavanje lahko pomaga izboljšati prebavo in preprečevati težave s črevesjem.  

2 vadbi, ki lahko dejansko upočasnita prebavo

Visoko intenzivne vaje

"V resnici je veliko bolj verjetno, da bo visoko intenzivna vadba povzročila simptome med samo vadbo kot blaga vadba," pravi Wilson. Torej, če se že spopadate s prebavnimi težavami, vam verjetno ne bo pomagalo, če boste šli na tekalno stezo za intervalno vadbo v sprintu ali vadbo CrossFit.

Glede na študijo ‌Alimentary Pharmacology and Therapeutic‌ iz junija 2017 se poveča tudi tveganje za črevesne poškodbe, ko se vaša intenzivnost vadbe poveča. Torej, če ste v preteklosti imeli prebavne motnje, se posvetujte s svojim zdravnikom o uvedbi visoko intenzivne vadbe v svojo rutino.

Dvigovanje težkih uteži

Podobno lahko dvigovanje zelo težkih uteži ali izvajanje zelo velikega obsega dvigovanja uteži (številne ponovitve in serije) povzroča prebavne težave, pravi Wilson. Te vrste treninga predstavljajo veliko obremenitev za vaše telo, kar lahko povzroči povišano raven kortizola in slabo prebavo.

Navsezadnje je vrsta vadbe, ki bi najbolj koristila vaši prebavi, odvisna od številnih dejavnikov: genetike, zdravstvene anamneze, vaših ciljev in trenutnih simptomov.

Obstaja veliko različnih vzrokov za simptome prebavnega trakta – bolezni razdražljivega črevesja, zdravila, hrana, stres in drugo – zato se morate pogovoriti s svojim zdravnikom, če imate nenehno prebavne težave.

Preberite še: 4 kombinacije živil, ki se jim je v izogib trebušnim težavam bolje odpovedati

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ