Kako se izogniti povečanju telesne teže po menopavzi

Kako se izogniti povečanju telesne teže po menopavzi (foto: Profimedia) Profimedia
10. 12. 2021

Med značilnimi simptomi, s katerimi se sreča večina žensk po menopavzi, so težave s povečanjem telesne teže.

Menopavza lahko povzroči številne zdravstvene tegobe, vključno z nabiranjem kilogramov, še posebej na področju trebuha, bokov in stegen – zaradi hormonskih sprememb, ki vplivajo na to, kako telo shranjuje odvečno maščobo.

Vendar pa lahko za zdravo telesno težo poskrbite tako, da ste pred in med menopavzo proaktivni, na spletni strani Clevelandske klinike razloži dr. Pelin Batur, specialistka za zdravje žensk.

Tu so nasveti zdravnice, kako se izogniti pridobivanju telesne teže po menopavzi:

Pozorni bodite na prehrano. Zmanjšajte vnos nezdravih maščob in sladkorja. Izogibajte se močno predelani hrani.

Naučite se prisluhniti telesu. Zlasti pomembno je, da se naučite prepoznavati prave signale lakote – da ste torej prepričani, da ne jeste zgolj iz navade ali da ne gre za čustveno hranjenje. Tako pozitivna kot tudi negativna čustva lahko sprožijo lažne signale lakote.

Bodite vztrajni pri vadbi. Vendar ne pozabite, da z vadbo NE morete izničiti slabih prehranskih navad! Tudi profesionalni atleti in maratonski tekači se zredijo, če ne pazijo na prehrano. Zato naj bo zdrava in uravnotežena prehrana vaša prioriteta. 

Poleg kardio vadbe se priporoča še trening za moč (z utežmi), pa tudi joga ali pilates – ne le zato, ker vadba pospešuje metabolizem, ampak tudi zato, ker s takšno vadbo ohranjate mišično maso in močne kosti, kar je pomembno, saj se gostota kosti med menopavzo zmanjšuje.

In še naprej redno obiskujte zdravnika, da se pogovorita o morebitnih preventivnih ukrepih.

Če redno telovadite in izberete prehrano, ki znatno omejuje močno predelano hrano ter imate pod nadzorom velikost porcij, je možnost za prekomerno telesno težo precej nižja oziroma so možnosti za zmanjšanje telesne teže odlične, zaključuje strokovnjakinja.

Preverite še: