Kje pri zdravljenju lahko pomagajo slive?

Kje pri zdravljenju lahko pomagajo slive? (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Slive z nizko vsebnostjo sladkorja so boljše za zdravljenje različnih težav, zato najbolj priporočajo slive bolj kislih vrst.

Ste vedeli, da so slive najstarejše ljudsko sredstvo za urejanje prebave? Kot naravno odvajalo so zelo pomembne, ker v nasprotju z drugimi odvajali ni nevarnosti, da bi se na slive navadili.

Zaradi vsebnosti pektina, ki v črevesju nabreknejo, slive mehčajo blato, kar je zelo pomembno pri zdravljenju hemoroidov  in črevesnih boleznih. Z urejeno prebavo preventivno delujemo proti razvoju raka debelega črevesa, pektin pa znižuje holesterol v krvi. 

Slive z nizko vsebnostjo sladkorja so boljše za zdravljenje različnih težav, zato so najbolj priporočljive kisle vrste. Suha sliva je tudi odlično zdravilo, če jo uživate na prazen želodec ali eno uro pred obrokom. Slive pomagajo pri boleznih in razstrupljanju jeter, krvi in celotnega organizma. Ker spodbujajo izločanje urina, so koristne pri zdravljenju revmatizma, ateroskleroze in anemije.

Prav tako pomagajo pri bolečinah v grlu in angini kot tudi pri zdravljenju različnih kožnih izpuščajev in celjenju ran.

Sliva je idealna hrana za različne diete, zlasti pri boleznih ledvic, protinu, revmatizmu, bolezni jeter, telesni in duševni utrujenosti ter zmanjšanem teku. V ljudski medicini se uporablja tudi smola drevesa slive, ki se raztopi ali kuha skupaj z listom v vinu in uporablja pri kamnih v žolčniku.

Sladki in sočni okus sliv sta le dva od razlogov, da jih vključimo v vsakodnevno prehrano.
Obstaja kar 140 vrst sliv, ki so bogate z ogljikovimi hidrati, imajo nizko vsebnost maščob in kalorij in so obenem bogate z vitamini A, C in E, kalcijem, magnezijem, vlakninami in kalijem. 

Kje pri zdravljenju lahko pomagajo slive? 

Ščitijo vaše srce
Ena sveža sliva v povprečju vsebuje 113 mg kalija, minerala, ki pomaga nadzorovati visok krvni tlak in prispeva k zmanjšanju tveganja pred možgansko kapjo. Če to ni dovolj, lahko rdečkasto modri pigment v nekaterih vrstah sliv, imenovan antocianin, zaščiti pred rakom z odstranitvijo škodljivih prostih radikalov v telesu.

Pomagajo pri prebavi
Suhe slive so kot nalašč ustvarjene, da pomagajo črevesju pri opravljanju njihovega dela. Posušene slive (ki jih lahko hranite v hladilniku) lahko zelo enostavno pripravite: potopite suhe slive v sveže prekuhani vodi, jih ohladite in zamrznite.
 
Zmanjšajo raven sladkorja v krvi
Po navedbah kanadskih strokovnjakov za prehrano so slive glede glikemičnega indeksa nizko, kar pomeni, da lahko pomagajo nadzirati raven sladkorja v krvi, s čimer ​​zmanjšajo tveganje pred diabetesom tipa 2. 

Pomagajo kostem
Raziskovalci z Univerz Florida in Oklahoma so 12 mesecev testirali dve skupini žensk po menopavzi. Ena skupina je pojedla 100 gramov sušenih sliv na dan (približno 10 sliv), druga pa je pojedla 100 gramov posušenih jabolk. Obe skupini sta uživali kalcij in vitamin D kot dodatek. Rezultati so pokazali, da je imela skupina, ki je jedla suhe slive, bistveno večjo gostoto kosti v hrbtenici in podlakti.
 
Izboljšujejo pomnjenje
Le tri do štiri slive na dan lahko pomagajo nevtralizirati celice s škodljivimi prostimi radikali, ki slabo vplivajo na pomnjenje.

Pomagajo pri zdravju oči
Slive so še posebej uporabne za zdravje vaših oči. Fitonutrienti, ki so v slivah, lahko pomagajo zmanjšati tveganje pred nastankom bolezni, ki se pojavi predvsem pri starejših osebah – pri degeneraciji makule.

Najboljši recepti s slivami, ki izboljšujejo zdravje:

Domače posušene slive
Izberite popolnoma zrele in velike slive, odstranite koščice in jih posušite na soncu ali v pečici, pri odprtih vratih pri temperaturi 40 stopinj. 

Razstrupitev jeter
Če želite poskusiti ljudski recept za razstrupljanje jeter in krvi, potrebujete 8 do 22 svežih sliv. Zvečer slive sperite, razrežite z ene strani in odstranite koščice, nato pa prelijte z vodo, da tako stojijo čez noč. Zjutraj zlijte vodo in slive prelijte z novo, toliko, da so prekrite.
Kuhajte na lahkem ognju 2 do 3 ure in vsako uro odlijte vodo in ponovno dodajte novo toplo vodo. Slive, ki so zdaj brez sladkorja in kisline, jejte tople na prazen želodec z malo vode. Pojejte vso količino hkrati.
Takšnega načina prehranjevanja s slivami se držite teden dni, če imate lažje jetrne bolezni, ali v hujših primerih dva tedna.

Slive v medu
Izberite lepe, velike in zrele slive, jih operite in posušite, odstranite koščice in položite v kozarec. Prekuhajte med in ohladite ter z njim prelijte slive v kozarcu. Dobro zaprite kozarec in shranite na suhem in hladnem mestu. Jemljite 1 do 3 čajne žličke na dan. 

Fotografije: Shutterstock