Kako poskrbeti za ravnovesje hormonov? Pomagajte si s 3 napitki

10. 6. 2024
Deli
Kako poskrbeti za ravnovesje hormonov? Pomagajte si s 3 napitki (foto: Instagram @gracebeverly (Posnetek zaslona))
Instagram @gracebeverly (Posnetek zaslona)

Ravnovesje hormonov je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje.

Uravnoteženi hormoni pomagajo uravnavati številne telesne funkcije, vključno s presnovo, razpoloženjem, energijo in reproduktivnim zdravjem. Zdrav način prehranjevanja in vključevanje določenih napitkov v vašo dnevno rutino lahko pripomore k ohranjanju hormonskega ravnovesja.

Preberite še: 

Tukaj so trije napitki, ki so znani po svojih lastnostih za podporo hormonskega ravnovesja. Ženskam priporočamo, da pijejo vsak dan! 

Recept #1

Topla voda z limono pomaga izgubiti odvečno težo, odstraniti toksine iz telesa, izboljšati imuniteto, stanje kože in prebavo. Dejstvo je, da lahko limona vpliva na hormon sitosti - leptin. Če ni v ravnovesju, začne telo kopičiti maščobne obloge. Recept je zelo preprost: iztisnite sok polovice limone in ga prelijte z vrelo vodo, pustite, da se nekoliko ohladi in popijte v enem požirku. S to pijačo je bolje začeti jutro. 

Mleko s kurkumo je eden najbolj znanih receptov ajurvede. Imenujejo ga tudi "zlato mleko".

Mleko s kurkumo je eden najbolj znanih receptov ajurvede. Imenujejo ga tudi "zlato mleko".

profimedia

Recept #2

Čaj iz listov maline, ki uravnava ženski reproduktivni sistem. Krepijo maternico, olajšajo menstruacijo, porod in menopavzo. Ta čaj daje izjemno razvedrilo in lahko nadomesti kavo. Pijte tri skodelice na dan in hormonsko ozadje bo v redu. Recept je tudi preprost: eno žlico listov maline (suhih) prelijemo z 200 ml vrele vode, pustimo stati 10 minut. Ne pijte pred spanjem, bolje je, da ga vzamete zjutraj in čez dan.

Recept #3

Mleko s kurkumo je eden najbolj znanih receptov ajurvede. Imenujejo ga tudi "zlato mleko". Ta napitek uravnava vse hormone, krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, zdravi prehlad. Recept: na 200 ml vročega mleka ½ žlice kurkume, po okusu lahko dodate med. To pijačo je bolje piti ponoči.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič