"Nasvete za svojo zdravstveno težavo sem iskal na spletu in ostal odprtih ust, ko sem izvedel ..." (osebna zgodba)

"Nasvete za svojo zdravstveno težavo sem iskal na spletu in ostal odprtih ust, ko sem izvedel ..." (osebna zgodba) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2023

Kaj je najslabši nasvet, ki ste ga dobili na internetu? Moški iz zapisa se na takšne nasvete zagotovo ne bo več zanašal ...

Kdaj ste nazadnje upoštevali kakšen nasvet za zdravje, ki ste ga našli na spletu? Vsi niso slabi, vendar jih morate jemati z veliko rezervo. Nikakor pa niso nadomestilo za posvet pri zdravniku, kar je na težji način izvedel moški v spodnji zgodbi. 

"Najslabši nasvet s spleta sem dobil, ko sem se odselil od staršev. Takrat se je življenje precej spremenilo in počel sem kakšne stvari, ki jih prej nisem. 

Nedolgo kasneje sem opazil blago otekanje na modih. Nisem se pretirano obremenjeval s tem, saj sem mislil, da bo tako ali tako izginilo. Čez kakšen teden pa sem opazil, da so mi moda otekla na dvakratno ali trikratno velikost. Takrat me je začelo zares skrbeti. 

O tem nisem hotel takoj povedati svojim staršem, pa tudi neprimernih nasvetov svojih prijateljev nisem potreboval. 

Edini logični korak je bil, da se obrnem na splet in malo pobrskam. Našel sem veliko podobnih primerov, vendar niso bili uporabni zame. Tako sem se prebijal čez nešteto spletnih strani, dokler nisem prišel do nekega članka, ki je govoril o tem, kako pomembno je, da si moški pregledujejo moda. Iskali naj bi vsakršno nepravilnost ali bulo. To pa naj bi nakazovalo na raka na modih. 

Takrat sem postal popolnoma prestrašen. Prepričan sem bil, da imam omenjeno bulo in nepravilnost, o kateri so govorili na spletu. 

Takoj sem se naročil za obisk pri zdravniku. Še nikoli nisem bil pri tistem specialistu, zato je bil to še dodaten stres, saj nisem vedel, kaj me čaka. Bil sem anksiozen in imel sem nelagoden občutek, da me bo pregledal zdravnik tam spodaj

Zdravnik je rekel, da ni povsem prepričan, kje tiči vzrok težave, zato mi je predlagal več testov, po katerih bo lahko ugotovil, za katero diagnozo gre. Sam sebe sem začel opogumljati in spodbujati.

Lahko premagam raka. 

Poglobil sem se v zgodbe ljudi, ki so raka premagali in ugotavljal, kaj vse so prestali in kako so ukrepali. Začel sem gledati videe neke osebe, ki je ostala močna in fit kljub temu, da je morala v bolnišnico zaradi raka. 

Tisti večer po obisku zdravnika nikakor nisem moral zaspati. Poklical sem očeta in mu povedal o tem. Poklical sem svojo punco in ji povedal vse, kar sem takrat vedel in jo opozoril, da imam morda raka. Vprašal sem jo, če se strinja s tem, da otroke posvojiva. Pritrdila je in neizmerno sem ji bil hvaležen.

Po nekaj dneh so končno prišli rezultati vseh preiskav: šlo je za infekcijo krvnih žil. Stanje se je umirilo po enem tednu, sram, ki sem ga čutil, pa me ni zapustil še lep čas. 

Še vedno mislim, da je v večini kriv internet. Zakaj bi kdo pisal članke, v katerih vsi simptomi kažejo na raka?"

Vir: Quora

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Strokovnjakinja pojasnjuje: So živila na naših policah sploh varna?