Ni vsak beli sir feta!

8. 9. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Ni vsak beli sir feta! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pisane solate večkrat obogatimo z mladim sirom. 

Na ZPS na testu so tokrat preverili kakovost 12 belih sirov v slanici, med njimi je bilo 5 sirov feta.

Sir je zelo dober vir beljakovin …  

Siri sodijo k uravnoteženi prehrani, saj naj bi na dan zaužili 2 do 4 enote mleka in mlečnih izdelkov, a glede na veliko vsebnost maščobe v siru ga v eni enoti ne pojejmo več kot 30 gramov. Vsi siri, tudi beli siri v slanici, so zelo dober vir kakovostnih in popolnih beljakovin, kar pa je tudi označeno v njihovih hranilnih tabelah.

… a siri v slanici vsebujejo veliko soli

Sir v slanici je izdelek, ki pričakovano vsebuje veliko soli. Vsem vzorcem na testu bi na prehranskem semaforju zasvetila rdeča luč – vsebovali so od 2 do 3,5 g soli na 100 g, zato sir v slanici uživajte zmerno. Če jed obogatite z njim, je nikar še dodatno ne solite!

Siri feta večinoma z boljšo oceno od belih sirov v slanici

"Na testu smo preverili tudi mikrobiološke lastnosti sirov v slanici. Dobra novica je, da v nobenem od vzorcev nismo našli bakterije listerija (Listeria monocytogenes), ki lahko povzroči bolezen pri ljudeh, predvsem pa je nevarna za rizične skupine.

Težave z razvpito stražarsko hiško – ob majskem deževju je vanjo pricurljala voda

Ravno zaradi varnosti potrošnikov tudi tradicionalno grško feto ne delajo več iz surovega, ampak iz pasteriziranega mleka," je predstavila del testa Nika Kremić z ZPS in dodala: "Preverili pa smo tudi prisotnost plesni in kvasovk, ki so kazalniki higiene živila. Med testiranimi vzorci smo ugotovili povečano vsebnost plesni v dveh sirih." Izmed petih sirov feta, je en dobil oceno zelo dobro, štirje pa dobro, medtem ko so med sedmimi siri v slanici trije dobili oceno dobro, po en povprečno in pomanjkljivo ter dva nezadovoljivo.

Velike razlike v cenah

Cene sirov v slanici se zelo razlikujejo. Ljubitelji grške fete morajo večinoma globlje seči v žep kot tisti, ki izberejo sir v slanici, narejen iz kravjega mleka. Za kilogram fete so odšteli od 8 do 16,4 evrov, za sir v slanici iz kravjega mleka pa od 5,6 do 9,5 evra, za sir v slanici iz ovčjega mleka pa 16,5 evra.

Tudi tokrat se je izkazalo, da cena vedno ne odraža tudi kakovosti izdelka. Med fetami je sicer zmagala ena dražjih, med siri v slanici iz kravjega mleka pa prav najcenejši izdelek na testu.

Ali ste vedeli: sir v slanici ≠ feta sir

Sir v slanici je mladi sir, ki je običajno narejen iz kravjega mleka, ni pa nujno. Tudi feta sodi med sire v slanici, a je vedno narejena iz ovčjega ali iz mešanice ovčjega in kozjega mleka, pri čemer kozjega mleka v mešanici ni več kot 30 odstotkov.

Feta se lahko imenuje le tisti sir, ki ima zaščiteno označbo porekla.

Nekatere sire v slanici proizvajalci radi označijo kot 'grški tip', tudi ime, blagovna znamka in/ali slike na embalaži lahko namigujejo na grški izvor. Vendar kljub temu ta sir v slanici običajno ni grški, zato moramo potrošniki skrbno prebirati deklaracije.

Rezultati so objavljeni na www.zps.si.