Kaj se zgodi s telesom, če dnevno uživamo omega-3 maščobne kisline?

24. 3. 2024
Deli
Kaj se zgodi s telesom, če dnevno uživamo omega-3 maščobne kisline? (foto: Profimedia)
Profimedia

Omega-3 maščobne kisline so izjemno pomembne za naše zdravje. Kaj pa se zgodi, če jih uživamo vsak dan?

Omega-3 maščobne kisline so znane predvsem po tem, da so dobre za zdravje srca in možganov, obenem pa sodelujejo tudi pri drugih telesnih funkcijah: krepijo zdrav imunski sistem, zavirajo vnetja v telesu ter pripomorejo k zdravju hormonov.

Ne spreglejte:

Omega-3 prehranski dodatki

Omega-3 maščobne kisline so majhna, a močna družina večkrat nenasičenih maščob. Najdemo jih v rastlinah, predvsem v obliki alfa-linolenske kisline (ALA) in v morski hrani kot dokozaheksaenojsko kislino (DHA) in eikozapentaenojsko kislino (EPA).

Ljudje običajno dobijo veliko ALA iz rastlinskih živil, kot so orehi, chia semena, soja, lanena semena in sojino olje. DHA in EPA pa je težje dobiti, ker ju najdemo le v ribah, školjkah in morskih algah. Zaradi tega številni strokovnjaki priporočajo uživanje omega-3 prehranskih dodatkov, ki običajno vsebujejo EPA in DHA maščobne kisline.

Kaj se zgodi, če jemljemo omega-3 vsak dan?

Omega-3 maščobne kisline imajo kar nekaj pozitivnih učinkov na telo. V kolikor jih s prehrano ne zaužijete dovolj, se svetuje jemanje prehranskih dodatkov, ki lahko privedejo do naslednjega:

  • Manjše tveganje za srčni napad: Poleg zniževanja krvnega tlaka in trigliceridov, lahko omega-3 prepreči nastajanje krvnih strdkov, ki lahko povzročijo srčni infarkt. 
  • Boljše delovanje možganov: omega-3 maščobne kisline podpirajo delovanje možganov. Nekatere študije namigujejo tudi, da lahko prehrana, bogata omega-3 maščobnimi kislinami, zmanjšuje in zavira kognitivni upad, ki nastane kot posledica staranja.
  • Boljše duševno zdravje: omega-3 maščobne kisline lahko celo pomagajo preprečevati depresijo in izboljševati duševno zdravje.
  • Izboljšan vid: DHA maščobne kisline lahko pomagajo preprečevati bolezni oči in tako izboljšujejo vid.
  • Zdrava nosečnost: tudi za nosečnice je priporočljivo uživati hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami. Slednje namreč podpirajo razvoj otrokovih možganov.

Na kaj moramo biti pozorni pri jemanju dodatkov?

Pri jemanju je predvsem pomembno odmerjanje. Pazite, da ne prekoračite priporočene količine, ki je navedena na embalaži izdelka. Hkrati preverite rok trajanja in ne uživajte pretečenega izdelka. V primeru, da imate kakršne koli zdravstvene težave ali pomisleke, se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.

Vir: eklinika.telegraf.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ