Salama, zelenjava ali tunina: vsak od nas ima najljubšo vrsto pice. Te pa med drugim tudi izdajajo kar nekaj o vas.
Pica margerita
Klasika med picami. Kdor ima rad to preprosto kombinacijo sira in paradižnikove omake, velja za človeka, ki trdno stoji na svojih nogah, je iskren in pošten.
Pica s šunko
Najljubša pica Slovencev. Radi jo imajo samozavestni, netežavni uživači, ki so radi v središču pozornosti. So priljubljeni in imajo večinoma velik krog prijateljev.
Pica capricciosa
Mešanica je tisto pravo: šunka v kombinaciji z zelenjavo skriva večinoma zares uravnotežen značaj.
Pica s feferoni
Kdor ima rad pekočo pico, tudi v življenju ni polovičarski. V teh ljudeh se skriva veliko idej – več akcije, toliko bolje. Vendar pa se tudi hitro dolgočasijo.
Pica hawaii
V Italiji nad njo niso ravno najbolj navdušeni. Kombinacija ananasa in šunke kaže na ljudi, ki so pripravljeni tvegati in so ekstrovertirani. Ni jih tako zlahka spraviti s tira.
Vegetarijanska pica
Ti ljudje so zadržani in plahi, vendar tudi zelo zanesljivi.
Pica s tunino
Bi pico ali nekaj ribjega? Če mora biti na pici tunina, jo običajno izberejo ljudje, ki so občasno nekoliko neodločni.
Pica štirje letni časi
Ti ljudje so radi sredi dogajanja in so vedno v iskanju nekih dodatnih spodbud v vsakdanjiku.
Pica s pršutom in rukolo
To so trendsetterji med jedci pic. Stavite, da se bodo kmalu navdušili nad popolnoma novim okusom pice?
Pica margerita
- 500 g kvašenega testa za pico
- 3 žlice olivnega olja
- 400 g paradižnika iz pločevinke
- 300 g mocarele
- 3 ščepce soli
- 1 ščepec popra
- 8 listov bazilike
Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajano testo za pico razpotegnemo do roba namaščenega pekača in pokapamo z olivnim oljem. Po testu enakomerno razporedimo paradižnikove koščke, vendar pazimo, da okoli pustimo centimeter praznega roba. Posolimo in nato enakomerno obložimo z mocarelo, po vrhu pa pokapljamo z oljem.
Pico pečemo v ogreti pečici 12 do 15 minut. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice, potresemo z malo popra in okrasimo z lističi bazilike.
Testo za pico
- 0,5 kg bele moke (tip 400)
- čajna žlica soli
- 1 vrečka kvasa v prahu
- 1 čajna žlica sladkorja
- 0,5 dl oljčnega olja
- 3 dl mlačne vode
- avtomat za peko kruha
Priprava: V avtomat za peko kruha gre najprej moka, nato vse preostale sestavine. Uporabim program za pripravo testa za testenine. Program mora zagotoviti vzhajano testo. Vzhajano testo lahko uporabite takoj ali pa ga prekrijete s folijo za živila, da se ne izsuši, in ga shranite za kakšen dan v hladilniku. Nekateri ga tudi zamrznejo. Mimogrede, testo bo odlično, tudi če ga pripravite na klasičen, ročni način. Tudi kvas je lahko navaden. Zaradi priročnosti je v receptu uporabljen suhi kvas. Tudi zato, ker je lahko vedno pri roki.
Foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?