Zakaj se vaš prehlad ponoči tako poslabša?

12. 11. 2023
Deli
Zakaj se vaš prehlad ponoči tako poslabša? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se letos uspeli izogniti vsem prehladom, ali ga ravno prebolevate? Verjetno ste opazili, da se simptomi podnevi in ponoči razlikujejo.

Če je čez dan kazalo, da vam je bolje in se kateri od simptomov sploh ni pojavil, je ponoči toliko huje: na plan privrejo vsi simptomi skupaj z vročino, občutite šibkost in ne veste, kako boste v takšnem stanju lahko zaspali. Zakaj se še tako "nedolžen" prehlad spremeni v precej hujše stanje, ko je čas za nočni počitek? 

Za prehlad so "krivi" različni patogeni, med drugim adenovirusi, koronaivirusi (vis, ne le tisti, ki povzroča covid-19), rinovirusi (najpogostejši), blažje oblike gripe in drugih bolezni lahko prav tako izgledajo kot prehlad. Ko v telesu pride do okužbe (prehlada), se odzove imunski sistem, ki poišče "vsiljivca", se bori proti njemu in ga nazadnje premaga (če ne gre za hujšo bolezen). To po telesu povzroči vnetja, zato se počutite tako slabo, vas boli glava, imate zamašen nos, solzne oči, kašljate in kihate ...

Zakaj se simptomi poslabšajo ponoči?

Pomislite, kdaj se ob prehladu počutite slabše: podnevi ali ponoči? Večinoma je odgovor ponoči, ravno v trenutku, ko ležete k počitku in si rečete, da se počutite veliko bolje. Potem vas začne neprijetno mraziti, pojavi se še kakšen simptom, ki ga prej niste imeli, že obstoječi pa se poslabšajo. Zakaj?

Telo se proti virusom močneje bori ponoči

Veliko je odvisno od vašega cirkadianega ritma, ki je skupek fizioloških, duševnih in vedenjskih sprememb, ki se zgodijo v 24-urnem ciklu. Veliko ljudi temu reče notranja ura telesa. Čez dan kljub prehladu energijo usmerite v nujna opravila, npr. sprehod s psom, kuhanje, skrb za otroke, služba ... Kar je z blažjimi simptomi izvedljivo. Zvečer in ponoči pa se umirite in počivate, zato telo usmeri več energije h krepitvi imunskega sistema in boju z virusi.

Čez dan se sprošča t. i. stresni hormon kortizol, ki prevlada nad imunskim sistemom in vas drži pokonci. Zvečer le-ta upade in prevlada imunski sistem, z njim pa tudi vsa vnetja v telesu. To je normalen proces zdravljenja, ki povzroči tudi, da se simptomi ponoči okrepijo in jih močneje občutite. 

Ne pomaga, da ležite

Če kašljate, se vaš kašelj zvečer ob odhodu v posteljo poslabša, poleg tega se v splošnem počutite slabše (težje dihate, nos je ponovno zamašen, glavobol se lahko okrepi ...). Ko hodite ali sedite, se sluz lahko izloča, zato smrkate ali občasno kašljate. Kadar ležite, pa se sluz nabere v glavi, zato oteženo dihate, kašljate bolj intenzivno kot prej in imate druge težave, povezane s prehladom. Če poenostavimo, podnevi je na vaši strani gravitacija, ponoči pa je položaj telesa neugoden, saj omogoča nabiranje sluzi, ki se ne more izločati. 

Ponoči vse potihne - ostanete sami s prehladom

Čez dan imate veliko distrakcij, zato malce pozabite na glavobol in vse simptome. Osredotočate se na vse, kar morate postoriti in ne želite, da vam kaj to prepreči. Tudi če vzamete prost dan, boste verjetno pogledali kakšno nadaljevanko, brali ali naredili kakšno gospodinjsko opravilo. Ko se uležete v posteljo, pa ne morete več ubežati simptomom. Ko vas nič več ne zamoti, postanejo bolj moteči in vedno težje zaspite. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"