Preprečite vnetje dlesni

Preprečite vnetje dlesni (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 3. 2012

V naših ustih je ogromno mikroorganizmov, ki lahko ob nepravilni ustni higieni povzročijo resne bolezni zob in obzobnih tkiv. Ena izmed resnejših zobnih bolezni je prav vnetje dlesni, ki se lahko ob nepravilnem zdravljenju razvije v vnetje obzobnih tkiv.

Ključ je redno ščetkanje

Preprečimo oziroma zdravimo jo lahko le z rednim in temeljitim čiščenjem zob.

Vnetje dlesni oziroma gingivitis nastane kot posledica bakterij, ki se lepijo na naše zobe in dlesni ter tvorijo zobne obloge. Če jih vsakodnevno ne odstranjujemo, s svojimi izločki in ob imunskem odzivu organizma povzročijo vnetje dlesni. Krvavenje je zanesljiv znak, da so dlesni vnete.

V fazi, ko je vneta le dlesen, je napredovanje bolezni možno še zaustaviti in obzobna tkiva se lahko popolnoma obnovijo. Če pa vnetja ne zdravimo, bolezen napreduje do stanja, ki ga imenujemo paradontalna bolezen.

V tej fazi se vratovi zob podaljšajo, dlesen odstopa od zob in tako nastanejo obzobni žepki, nekateri zobje se majejo ali celo izpadejo, pojavi pa se lahko tudi neprijeten ustni zadah.

Da bi se izognili vnetim dlesnim in drugim boleznim obzobnih tkiv, je ključna predvsem redna in temeljita skrb za ustno higieno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri