5 razlogov za nenadno poraščenost na bradi pri ženskah

5 razlogov za nenadno poraščenost na bradi pri ženskah (foto: Profimedia) Profimedia
25. 7. 2019

Ste opazile, da so vam na bradi nenadoma začele poganjati dlake? Seveda, lahko jih populite, ampak to ne bo rešilo težave. Preberite, kaj lahko naznanjajo.

Ena dlaka še ni povod za paniko, še posebej, če so razlog zanjo hormonske spremembe, ko na primer prihod menstruacije ali začetek menopavze. Če se začno dlake pojavljati v večjem številu, je to lahko znak za nenormalno raven androgena.

Nenadna poraščenost lahko naznanja bolezni oziroma je odraz posebnega stanja hormonov:

1. Sindrom policističnih jajčnikov

Prizadene okrog 10 odstotkov plodnih žensk in vpliva na hormone, kar se lahko kaže v povečani telesni teži in nerednih menstruacijah.

Lahko se pojavijo akne in večja poraščenost na predelih, ki jih pokriva hormon androgen; na primer na bradi. Temne dlake se lahko pojavijo tudi na trebuhu, stegnih, na križu in zadnjici.

2. Tumor na jajčnikih

Tvorbe na jajčnikih lahko vplivajo tudi na žleze in posledično na poraščenost na predelu brade. Spremljajo jih tudi neredne boleče krvavitve in bolečine v predelu medenice.

Čeprav gre v večini primerov za nenevarne – benigne izrastke na jajčnikih, vseeno čim prej obiščite ginekologa.  

3. Cushingov sindrom

Gre za hormonsko neravnovesje, ki se ga lahko preveri z laboratorijskim testom urina in krvi.

4. Sladkorna bolezen ali odpornost na inzulin

Če vaše telo ne reagira na inzulin – hormon, ki prevaja sladkor v energijo –, se to lahko kaže v prekomerni poraščenosti na obrazu in telesu. Simptomi:

  • nenehna žeja,
  • bolj pogosto uriniranje,
  • občutek utrujenosti brez pravega razloga,
  • občutek šibkosti v telesu.

5. Nosečnost

V času nosečnosti naši hormoni podivjajo in to se lahko kaže na različne načine. Če se vam zdi, da je dlak vendarle preveč, za vsak slučaj obiščite ginekologa, ki bo z odvzemom krvi preveril, če je razlog za poraščenost v povečani ravni testosterona, ali gre morda za kaj drugega.

Preberite še:

Vir: Women's Health