10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Je lahko metabolizem prehiter?

Je lahko metabolizem prehiter? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 12. 2013

Hitrost metabolizma oziroma presnove se razlikuje od človeka do človeka. Marsikdo bi naredil vse, da bi bil njegov metabolizem hitrejši, saj to pomeni, da telo tudi v mirovanju porabi več kalorij. Pa je lahko metabolizem tudi prehiter?

Lahko. Pospešeni presnovni procesi so največkrat posledica prekomernega delovanja ščitnice oz. hipertiroze. Če ščitnica izloča preveč hormonov, organizem deluje v 'turbo' pogonu.

Poleg hujšanja (tudi ob povečanem apetitu), so med pogostejšimi simptomi še nemir, nespečnost, utrujenost, tresenje in motnje koncentracije. Prizadeta sta tudi srce in ožilje. Velikokrat se pojavi nenaden dvig srčnega utripa in motnje ritma, kar pri posamezniku povzroča zelo neugoden občutek.

Vzroki za prekomerno delovanje ščitnice

Najpogostejši vzrok je avtoimunska bolezen ščitnice (bazedovka) – telo proizvaja specifična protitelesa, ki neprestano vzpodbujajo prekomerno proizvodnjo in izločanje ščitničnih hormonov.

V približno 80 odstotkih primerov so za pojav bolezni odgovorni geni. Drugi faktorji, ki pripomorejo k nastanku so tudi: spol (bolezen je pogostejša pri ženskah kot pri moških), poporodno obdobje, leta (najpogosteje se pojavi okoli 40. leta), okužbe in nekatera zdravila.

Tudi uživanje prekomernih količin joda lahko pri genetsko obremenjenih osebah povzroči avtoimunsko bolezen ščitnice, vendar je takšen vzrok redkejši.

Če sumite, da vaša ščitnica ne deluje pravilno, naj vam zdravnik s krvnim testom pregleda raven hormonov. Prepoznavanje in pravočasno zdravljenje (navadno s tirostatiki, ki blokirajo proizvodnjo horonov) hipertiroze je nujno, sicer lahko pride do trajnih okvar organov. V nekaterih primerih je potrebna kirurška odstranitev ščitnice.

Drugi najpogostejši vzrok za prekomerno delovanje ščitnice je avtonomno tkivo v žlezi. Gre za eno ali več področij v žlezi, ki neprestano in neodvisno od regulacijskih mehanizmov prekomerno proizvaja in izloča ščitnične hormone.

Drugi vzroki za prehiter metabolizem

Uživanje stimulativne droge, kot sta:

  • kokain ali
  • metamfetamin.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri