Kardiologi opozarjajo: TE prehranske navade povečujejo tveganje za aritmijo!

6. 1. 2024
Deli
Kardiologi opozarjajo: TE prehranske navade povečujejo tveganje za aritmijo! (foto: Profimedia)
Profimedia

Če si želite zavarovati svoje srce, se izogibajte tem prehranskim navadam...

Aritmija je stanje, ko srčni utrip nenadoma postane hitrejši, počasnejši ali neenakomeren. 

Najpogostejša vrsta aritmije je atrijska fibrilacija, ki je med drugim velik dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi.

Simptomi atrijske fibrilacije:

  • Hitro in neredno bitje srca;
  • Stiskanje v prsnem košu;
  • Oteženo dihanje;
  • Omotica;
  • Slabo počutje;
  • Nepojasnjena fizična šibkost.

V kolikor opazite znake atrijske fibrilacije, se posvetujte z zdravnikom, obenem pa je pomembno, da že preventivno poskrbite, da imate čim manj možnosti za nastanek težave.

Dejavniki tveganja za pojav atrijske fibrilacije so:

  • Povišan krvni tlak;
  • Povišan holesterol;
  • Čezmerna telesna teža;
  • Premalo fizične aktivnosti;
  • Neuravnotežena prehrana;
  • Srčni infarkt;
  • Srčno popuščanje;
  • Napake na srčnih zaklopkah;
  • Prirojene napake;
  • Stres, kajenje in druge nezdrave navade.

Strokovnjaki pa so odkrili, da lahko k atrijski fibrilaciji pripomorejo tudi določene prehranske navade.

Katere prehranske navade povečujejo tveganje za aritmijo?

Portal n1info.hr poroča o raziskavah, v katerih so strokovnjaki ugotovili, da opuščanje zajtrka in uživanje hrane pozno zvečer lahko povečuje tveganje za nastanek aritmije.

Da bi zavarovali svoje srce, poskrbite torej za zdrav zajtrk, obenem pa se izogibajte večernim prigrizkom.

Viri:
n1info.hr
vizita.si

Bonus video: Športna trenerka o novoletnih zaobljubah in zdravem življenjskem slogu

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ