Številni strokovnjaki poudarjajo, da prehrana lahko vpliva na nastanek krvnih strdkov, še zlasti nekatera živila.
Nastanek krvnih strdkov je v določeni meri sicer normalen pojav in proces, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Zahvaljujoč se njim je preprečena izguba velike količine krvi po morebitni poškodbi ali kirurškem posegu.
Med drugim prav tako zaustavijo prodiranje bakterij skozi rano in pripomorejo k hitrejšemu celjenju. V določenih situacijah pa nastanejo nepredvidljivo in brez potrebe (ko ni poškodbe), kar se lahko sprevrže v resno nevarnost - trombozo, ki prizadene vse več ljudi in se lahko konča tudi s smrtjo.
Živila, ki pripomorejo k nastanku krvnih strdkov
Strokovnjaki, med katerimi je tudi zdravnica, dr. Nevena Kardum, poudarjajo, da ima prehrana velik vpliv na morebiten nastanek tromboze. Lahko je odlična zaveznica ali pa sovražnica, ki stvari še poslabša. Živila, ki jih izbiramo, vplivajo na celoten organizem in tudi na to ali se bodo pojavili krvni strdki.
Na nastanek krvnih strdkov lahko vpliva velika količina nasičenih maščob in enostavnih sladkorjev. Vsak obrok, ki vsebuje veliko količino nasičenih maščob in enostavnih sladkorjev, ima neposreden vpliv na povišanje krvnega sladkorja in raven lipidov, torej trigliceridov in holesterola. Prav tako lahko vpliva na aktivacijo trombocitov.
Po težkem obroku to deluje kot, da se sprostijo bodice v krvni žili in se prilepijo nanjo, medtem, ko ta postaja vse večja. Če ne morete brez sladkarij in ostalih "pregreh", Dr. Kardumova svetuje, da raje posezite po temni čokoladi, ki ima čim večji odstotek kakava, soku iz jagodičevja ali kozarcu rdečega vina.
Zelena zelenjava ima pomembno vlogo pri preprečevanju krvnih strdkov
Med prehrano, ki zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov Dr. Kardumova izpostavlja prehrano, ki je bogata s sadjem in zelenjavo. Še zlasti jagodičevje, granatno jabolko, limona in ostali citrusi, čebula in česen. Prav tako lahko zmanjšajo tveganje za krvne strdke in srčno-žilne bolezni tudi paradižnikov sok, zeleni čaj, ingver in temna čokolada.
Vsekakor ne gre pozabiti na zeleno zelenjavo, ki na račun bogate vsebnosti polifenolov in vitamina C, dokazano zmanjšuje nagnjenost za nastanek krvnih strdkov.
Kakšna je druga preventiva?
Kot pri marsikateri bolezni se lahko s pravočasnim prepoznavanjem simptomov izognemo resnim posledicam. Pri preventivi zoper nastanek krvnih strdkov je poleg zdrave prehrane in zadostnega vnosa vode priporočljivo upoštevati tudi redno telesno aktivnost.
Še zlasti bi se morali več gibati ljudje, ki veliko svojega delovnega časa presedijo (poklicni vozniki, zaposleni v pisarnah). Še eden izmed preventivnih ukrepov pa so tudi redni pregledi.
Vir: stil.kurir.rs