Pravilno si razložite opozorilne znake

2. 2. 2011

Vsak od nas se občasno sreča z lažjimi zdravstvenimi težavami – redkeje pa gre za primere, ki zahtevajo obisk zdravnika.

Ko nas v telesu boli in ščipa, veliko ljudi takoj pomisli na hudo bolezen. Toda največkrat ne gre za nič hudega. Pri nekaterih simptomih res ni vzroka za vznemirjenje, pri določenih pa je treba biti pozoren na opozorilne znake.

Je nevarno, če mi noge pogosto zaspijo?

Vzrok: Skoraj vedno gre za kratkotrajno pomanjkanje prekrvitve. Ponoči se to zgodi zaradi neugodnega položaja telesa v spanju in takrat, kadar s koleni stiskamo meča. Takoj ko spremenimo položaj, začutimo lahne mravljince in strah je mimo.

K zdravniku: Če se težave pojavljajo pogosto, je možen vzrok v stalni nepravilni drži. Včasih gre lahko tudi za zdrs medvretenčnih ploščic. V tem primeru ne bo odveč obisk ortopeda.

Je nevarno, če je bitje srca neenakomerno?

Vzrok: Starejši smo, pogosteje se zgodi, da naše srce občasno bije nekoliko neenakomerno. Pogosto za to ni nobenega konkretnega vzroka. Včasih je kriv stres ali pa skodelica kave preveč.

K zdravniku: Če se motnje ritma pojavljajo pogosteje, bo potrebna preiskava. Lahko gre tudi za motnje delovanja ščitnice. Sicer pa se vzroki za te težave zelo redko skrivajo v srčnih obolenjih.

Je nevarno, če mi poči koža pod ušesnimi mečicami?

Vzrok: Lahko, da ste si uho poškodovali med oblačenjem ozkega puloverja. Pomaga mazilo s cinkom. Koža lahko razpoka tudi zaradi suhosti. Zaščitite se z mastno kremo.

K zdravniku: Če se razpoka ne pozdravi v nekaj dneh, gre lahko za zasnovo nevrodermitisa ali pa za glivično obolenje.

Je nevarno, če mi pred očmi plešejo črni madeži?

Vzrok: Črne pike ali madeži, ki se nam pojavljajo pred očmi, se imenujejo 'mouches volantes' (kar po francosko pomeni plešoče muhe). Še posebno so izrazite, če gledamo v svetle površine. Povzročajo pa jih motnje v steklovini. Težava je nadležna, a ni nevarna. Manj boste pozorni nanjo, prej bo izginila.

K zdravniku: Če se motnja pojavlja razmeroma pogosto, svetujemo pregled oči. Lahko gre tudi za vnetje ali pa za odstop mrežnice. K zdravniku pa morate nemudoma, če se pike povečajo ali pa se več pik nakopiči v eno. V tem primeru gre lahko tudi za sivo mreno. Resen opozorilni znak so tudi bliski. Tudi tu gre lahko za odstopanje mrežnice, pri kateri je takoj treba začeti zdravljenje.

Je nevarno, če je urin kar naenkrat drugače obarvan?

Vzrok: Običajen urin je svetlo rumen do skoraj popolnoma brezbarven. Toda že če pijete premalo tekočine, se hitro obarva temno rumeno. Enako velja, če ste se veliko znojili (na primer zaradi športa ali obiska savne). Na obarvanje urina vplivajo tudi nekatera živila (na primer rdeča pesa, korenje) in zdravila (na primer odvajala in zdravila proti revmi).

K zdravniku: Če lahko izključite zgoraj omenjene vzroke in se urin ne razbarva niti po pitju večjih količin tekočine, bo potreben obisk pri zdravniku. Lahko gre za vnetje mehurja. Urin se lahko obarva tudi v primeru ledvičnih kamnov, redkeje pa to kaže na bolezni ledvic, žolča ali jeter.

Je nevarno, če imam pogosto krče v mečih?

Vzrok: Vsak tretji odrasel se vsaj enkrat na leto sreča s hudimi krči v mečih. Včasih se ti preselijo še na prste na nogah, in sicer pogosto ponoči, po športu ali pa v nosečnosti. Skoraj vedno je vzrok bolečin pomanjkanje magnezija. Različni dodatki tega minerala bodo v nekaj dneh nadomestili to izgubo.

K zdravniku: Če se težave pojavljajo tudi po uživanju dodatkov magnezija, gre lahko za nevrološko težavo, kot je sindrom nemirnih nog. Krče lahko povzročijo tudi nekatera zdravila.

Je nevarno, če se mi stalno kolca?

Vzrok: Če se pljuča krčevito skrčijo in tako blokirajo pretok zraka, se pojavi kolcanje. Vzrok se skriva v draženju vodilnega živca trebušne prepone. Skoraj vedno je nenevarno. Glavni vzroki so pospešeno dihanje zaradi stresa, prehitro požiranje hrane, hladne jedi, alkohol ali gazirane pijače.

K zdravniku: Če kolcanje traja več ur ali pa se vedno znova pojavlja po kratkih prekinitvah, je treba ukrepati. Lahko gre za obolenje trebušne prepone.

Najpomembnejši simptomi, pri katerih morate takoj k zdravniku

  • Hude bolečine v prsnem košu, ki trajajo dlje kot pet minut in ki se jim pridružijo še občutek utesnjenosti, strah, pomanjkanje zraka, slabost in hladen pot, so akutni znaki srčnega infarkta. Pomembno: pri ženskah se bolečine v prsih ne pojavijo.
  • Motnje vida in govora, povezane z ohromelostjo, so simptomi za kap.
  • Pomanjkanje zraka pri telesnih obremenitvah lahko kaže na pljučno bolezen ali pa hudo srčno napako.
  • Bliskoviti in močni glavoboli so lahko posledica različnih resnih bolezni – od kapi do možganskih krvavitev. Če se simptomi širijo vse do otrdelosti tilnika, gre lahko tudi za vnetje možganske opne.
  • Bolečine nog med hojo so tipične za resnejše motnje prekrvitve ali pa celo za zaprtje krvnih žil.
  • Vzroki za nepojasnjeno izgubo telesne teže (recimo pet odstotkov v mesecu dni) so včasih psihični, včasih pa je kriva ščitnica. V najhujšem primeru gre lahko tudi za rakavo bolezen.
  • Če povišana telesna temperatura (med 38 in 39 stopinjami) ne pade niti v enem tednu, lahko nekaj dni še tolerirate temperaturo do 40. Če telesna temperatura naraste nad 40 stopinj, morate takoj k zdravniku.