Reševanje generacije XXL

22. 6. 2007

Sedem ukrepov za razmiganje otroka. Iz debeluha ga preobrazite v športnika!

Vaš otrok ne bo shujšal zgolj zato, ker mu namesto polnomastnega mleka dajete posneto. In če mu boste zaplenili videoigrice in ga na­gnali na dvorišče, bo verjetno pobrskal po žepih za drobižem in si kupil največjo vrečko bombonov, kar si jo lahko privošči. Če mi ne verjamete, poglej­te pod njegovo posteljo, koliko ovitkov od tovrstnih grehov se je že nabralo tam. Ne, ne preostane vam drugega, kot da se aktivirate in z dobrim zgledom spremenite dinamiko življenja v svoji družini.

Verjetno ste že opazili, da so slovenski otro­­­ci vedno debelejši. Če ne, vstopite kdaj v restavracijo s hitro prehrano in si oglejte dokaze, ki se tam bašejo s hamburgerji. Ali ste vedeli, da je ožilje predebelega otroka dostikrat podobno ožilju kadilca srednjih let?

Menim, da je skrajni čas, da si skupaj in brez paničnih izpadov ogledamo, kaj se doga­ja z našim podmladkom in zakaj so stvari take, kot so.

Večina pretežkih otrok se pravzaprav ne zaveda ali si noče priznati, kakšni v resnici so. K temu še pripomorejo evfemistični, se pravi olepševalni, izrazi za debelost, na primer čokat, krepak, dobro hranjen . . Poleg tega so zavajajoči merilni sistemi, kakršen je tudi vsem dobro znani indeks telesne ma­se (ITM), povzročili, da celo odrasli podcenju­jemo, koliko otrok je v resnici pretežkih.

Zato otrokom, ki bi jih pred 15 ali 20 leti označili za debele, danes rečemo, da so krepki, medtem ko zmerno pretežki otroci mislijo, da so normalno težki.

Slepimo se tudi glede tega, koliko smo dejansko telesno aktivni, in k temu svojevrst­no izdatno pripomorejo tudi hvalisanja polni propagandni članki o tekih, pohodih, novi (dragi) športni opremi in podobnem. Že res, da so nekateri ljudje dobro telesno priprav­ljeni, toda zaprašeno sobno kolo v garaži ne bo pripomoglo k temu, da bomo tudi mi med njimi. Kljub pisanemu svetu reklam za šport­­­ne trgovine večina družin še vedno poseda pred televizorjem in se baše s hitrimi prigriz­ki. In čeprav večina mulcev nosi drage šport­ne copate, jih nosijo namesto čevljev za hojo v šolo, kino ali slaščičarno, ne pa za tek.

In kaj je posledica takšnega življenjskega sloga? Skrajšujemo življenja naših otrok. Raziskave so pokazale, da bodo naši otroci zgolj zaradi telesne zamaščenosti živeli od dve do pet let manj kot mi. In v svojem skraj­šanem življenju se bodo bojevali s celo vrsto zdravstvenih in drugih težav. Pretežki otroci so namreč bolj ogroženi, da bodo pozneje v življenju depresivni, da bodo imeli slabo samopodobo, visok krvni tlak, sladkorno bolezen ali pa bodo doživeli srčni infarkt.

Dandanes smo starši vedno dlje v službi, medtem ko so naši otroci prepuščeni sami sebi. Ali lahko kaj storimo, da bodo aktivni, tudi kadar nas ni doma?

Predpisane tri ure obvezne šolske telovad­be na teden prav gotovo niso dovolj. Poleg tega je ta presneto dolgočasna. Toda predstavljajte si, da bi šli vaši otroci s celim raz­redom streljat z lokom ali na izlet, na katere­ga bi se peljali s kolesi. Ko bi prišli do reke, bi jih tam čakal sošolcev očka s tovornjakom in bi natovoril njihova kolesa, medtem ko bi se sami z raftom spustili po reki. Po nekaj kilometrih veslanja bi se znova usedli na ko­lesa in odpeljali na piknik.

Pravljica? Ne, končni izlet enega izmed športnih razredov na Osnovni šoli Valenti­na Vodnika iz Ljubljane.

Toda če želite, da bi tudi vašemu otroku privzgojili veselje do športa kar v šoli, se boste morali sami potruditi, organizirati, pogo­voriti z drugimi starši, razrednikom in vodstvom šole. Dobri zgledi obstajajo in vedno več jih je. Potrudite se, da jim bo sledila tudi šola, ki jo obiskuje vaš otrok. S tem lahko po­membno vplivate na njegovo življenje.

1. Osredotočite se na prvošolce

Predebel dijak prvega letnika ima le malo možnosti, da bo zrasel v odraslega človeka z normalno telesno težo. Po drugi strani pa imajo normalno težki 15-letniki v primerjavi s pretežkimi vrstniki kar štirikrat več mož­­nosti, da bodo vitki tudi v odraslih letih.

Zelo pomembno je, da začnemo otroke že zgodaj navajati na telesno vadbo. Učenci tret­­­jih razredov so namreč že dovolj prebrisani, da poznajo cel kup dobrih izgovorov, zakaj ne bi sodelovali pri telovadbi. Posebno pozornost moramo nameniti mlajšim otrokom. Otroci v vrtcih še niso problematični, toda nekje med prvim in tretjim razredom se začnejo zavedati svojega telesa in tega, kaj si drugi mislijo o njih.

Če opustijo športno dejavnost, bodo za vedno ostali odpadniki. To še posebej velja za fante, saj je športna dejavnost v srednji šoli zelo pomemben element medsebojnega druženja z vrstniki.

Dejstvo: Debeli otroci pogosto ostanejo debeli vse življenje.

Nasvet: Z otroki v nižjih razredih se igraj­­­­te živahne igre.

2. Dvignite jim samozavest

Pretežki otroci imajo raje dvigovanje uteži kot aerobno vadbo zato, ker lahko dvignejo več kot lažji sovrstniki. Poleg tega pa pri tak­šni vadbi aerobna vzdržljivost ni potrebna.

Različne oblike vadbe za moč so edina vrsta telesne dejavnosti, ki lahko pri manjših otrocih spremeni telesno zgradbo. Šele ko otroci povečajo svojo telesno moč in pospešijo presnovo, lahko dejansko začnejo uživati v telesni dejavnosti in kurijo kalorije.

Spoznanje, da je močnejši, takoj zviša posameznikovo samozavest, zlasti če gre za otroka, ki je bil doslej pri telovadbi vedno med zadnjimi, potem pa je nenadoma v nečem najboljši. Otrok in odraslih, ki so spremenili svoj odnos do športa z dvigovanjem uteži, je toliko, da jih nihče ne šteje več.

Dejstvo: Z dvigovanjem uteži kurimo kalorije, spreminjamo si telo in utrjujemo samozavest.

Nasvet: Usmerite otroka k vadbi za moč.

3. Pripeljite v šolo športne navdušence

Otroci se radi zgledujejo po vzornikih. Poza­nimajte se, ali v vašem kraju ali okolici živi znan športnik, ki bi bil pripravljen pripraviti zabavno predavanje o svoji športni karieri.

Seveda ni nujno, da gre za odraslega ali profesionalnega športnika. Koristno bo tudi, če za to pridobite mladinskega reprezentanta, saj se otroci zgledujejo tudi po vrstnikih.

Idealno bi bilo, če bi bil kak vrhunski športnik pripravljen namesto učitelja voditi uro telovadbe. Predstavljajte si samo uro po­uka nogometa pod vodstvom katerega izmed priljubljenih slovenskih nogometašev!

Svetujemo vam, da se po uspešnem dogovoru s šolo v bližnjem športnem klubu poza­nimate, kateri so njihovi športni asi in ali bi vam bili pripravljeni narediti uslugo.

Dejstvo: Športniki živijo v vaši bližini.

Nasvet: Povabite jih v šolo. Učenci jim bodo prisluhnili.

4. Izboljšajte šolsko telovadbo

Če vam bo razrednik ali ravnatelj ugovarjal, da to in ono ni izvedljivo oziroma ni v progra­mu šolskega ministrstva, mu povejte, kako so zadevo rešili na Osnovni šoli Valentina Vodnika v Ljubljani. Na tej šoli so namreč sa­mi, brez pomoči ministrstva za šolstvo, izboljšali pouk telesne vzgoje.

V pogovoru s pomočnico ravnateljice Dam­jano Potočnik sem izvedela, da imajo na šoli že 15 let posebne športne razrede, v katerih imajo učenci namesto le trikrat na teden uro telovadbe vsak dan. V vsakem letniku je en športni razred. Ti športni oddelki niso namenjeni učencem, ki se imajo namen vrhunsko ukvarjati s katerokoli športno panogo, ampak tistim, ki jih preprosto veselita šport in gibanje. Torej športna šola za življenje.

A ne samo to. V vseh razredih od drugega razreda dalje imajo nadstandardni nivo pouka telesne vzgoje, kar pomeni, da ga poleg razrednika vodi tudi športni pedagog. Ker ta ni predviden po šolskem programu ministrstva za šolstvo, starši ob začetku leta prosto­voljno podpišejo, da bodo zanj plačevali osem evrov na mesec. Zelo nizek strošek, še zlasti zato, ker se pedagogi še posebej in čim bolj prijazno ter razumevajoče trudijo, da bi vsi otroci zmogli čim več. Kar v praksi pomeni, da se zelo potrudijo, da tudi najbolj nerodni otroci zmorejo narediti na primer preval.

Le redki starši se ne strinjajo s tem dodat­nim stroškom ali ga ne zmorejo plačevati. Toda tudi njihovi otroci so deležni enake ob­ravnave. Stroške zanje krijejo iz prostovoljnih prispevkov, ki jih zberejo na dobrodelnih prireditvah, kot je recimo Novoletni sejem, na katerem prodajajo šolske izdelke.

Damjana Potočnik je posebej poudarila, da tako kakovostnega športnega programa, kot ga imajo, nikakor ne bi mogli speljati brez pomoči staršev. Torej, starši, le pogum­no v akcijo. Poskusite organizirati kaj podob­nega tudi na šoli, ki jo obiskuje vaš otrok.

Dejstvo: Obvezni program telesne vzgoje ni ravno vrhunski.

Nasvet: Na svoji šoli poskusite organizira­­­ti program nadstandardne telesne vzgoje.

5. Seznanite otroka z različnimi športnimi panogami

Če sami ne smučate ali igrate tenisa, se po­za­­nimajte, kakšne so možnosti, da bi se otrok s temi športi seznanil v šoli.

Na Osnovni šoli Valentina Vodnika pozimi in poleti organizirajo bi­vanje zunaj šole. Na teh počitnicah, ki so športno obarvane, se učenci seznanjajo s športi, kot so alpsko smučanje, tek na smučeh, rafting ali lokostrelstvo, hoja v hribe in drugimi.

A to še ni vse. Med šolskim letom šola orga­nizira tudi tečaje plavanja, drsanja, rolanja, tenisa, namiznega tenisa in druge.

Pozanimajte se, ali tudi na vaši šoli organizirajo kaj podobnega. Če ne, se obrnite na svet staršev in jim predstavite predloge.

Poleg tega se tudi odrasli učimo vse življe­nje. Včlanite se v teniški klub skupaj z otrokom. Ali sledite zgledu številnih staršev, ki so vpisali otroke na ure telovadbe v Športni dvorani Tabor. Medtem ko njihovi otroci telo­vadijo, se sami v sosednji dvorani potijo na fitnesu ali sproščajo na uri joge. In če se ne motim, ima v Sloveniji skoraj vsaka vas ka­ko športno dvorano.

Dejstvo: Niso vsem všeč isti športi.

Nasvet: Seznanite otroka z različnimi športi, da bo izbral pravega zase.

6. Skličite govorilne ure

Ne domišljajte si, da vaš otrok dovolj telovadi že v šoli in da tam prejme vse znanje, ki ga potrebuje o telesni vadbi. Vzpostavite stik s šolskim ravnateljem in ga povprašajte, ali lahko kako pripomorete k temu, da bo pouk telesne vzgoje kakovostnejši. Če ste učitelj, povabite k sodelovanju starše.

Ponudili smo vam nekaj preizkušenih idej, kako izboljšati raven telovadnega pouka v šoli, ki jo obiskuje vaš otrok. Poleg tega lahko poskusite organizirati zbiranje denarja za nakup nove športne opreme ali najem profesionalnega inštruktorja telovadbe za dodat­no telesno vadbo. Če ne gre, poskušajte vsaj pritegniti druge starše, ki so športniki, naj enkrat na teden po pouku prostovoljno vodijo dodatno uro telovadbe in seznanjajo otroke z različnimi športi čim bolj privlačno.

Dejstvo: Šolski sistem se ne bo spremenil sam od sebe.

Nasvet: Spremeniti ga moramo starši.

7. Shujšajte za pet kilogramov

Najslabše je, kadar je vsem čisto vseeno, kaj bo z njihovim zdravjem. Zato je zelo pomem-b­­­no, da se poglobite vase in si pošteno prizna­­­­te, če resnično poskušate zdravo živeti.

Vzbudite otroku zanimanje za šport in ga poskusite pritegniti, da se bo zgledoval po otrocih, ki se v športu odlikujejo. Najprej pa pometite pred svojim pragom. Vsi moramo najprej sami shujšati in se potruditi, da bomo redno vadili od tri- do štirikrat na teden.

Dejstvo: Otrok se zgleduje po vas.

Nasvet: Izgubite nekaj kilogramov.

Trije ukrepi za izboljšanje prehrane otrok

Številne slovenske šole in vrtci, ki so pridobili naziv ekošola ali ekovrtec, seznanjajo otroke z zdravim prehranjevanjem in se trudijo, da bi bili šolski jedilniki čim bolj uravnoteženi. Potrudi­te se, da bodo vaši otroci zdravo jedli tudi doma. Preberite si nekaj nasvetov, kako preprosto lahko to dosežemo:

Včlanite otroke v kuharski tečaj

Ali pa jih vsaj prepričajte, da se vpišejo v gospodinjski krožek. Otroci, ki znajo kuhati, se spoznajo tudi na prehrano. Na kuharskih tečajih se lahko naučijo več oblik priprave zdravega kosila ali večerje. Morda se boste še sami kaj naučili od njih. Enega najboljših gospodinjskih tečajev pri nas organizira naslednica znamenite sestre Ven­deline, šolska sestra Bernarda Gostečnik. Naslednji tečaj za srednješolke in študentke bo potekal od 8. do 14. julija 2007. Prijave in informacije na naslovu: bernarda. gostecnik@rkc.si.

Spoprijateljite se s kmetom

Kmetje, ki prodajajo izdelke na tržnici, pogosto poznajo dobre recepte, kako skuhati zelenjavo. Potrudite se, da boste kupo­vali čim bolj svežo hrano. Ob­čas­no obiščite kmečki turizem in kupite hrano neposredno od pridelovalca. Če bo otrok videl, kako zelenjava ali sadje raste in kako delajo sir, se bo bolj zanimal za zdravo prehrano. In za otroke je zelo pomembno, da se zdravo prehranjujejo, saj pogosto tudi pretežkim otrokom primanjkuje hranil. Neka tuja raziskava je pokazala, da ima kar 87 odstotkov otrok pre­malo vitamina E, 28 odstotkov mag­nezija in 45 odstotkov vita­mina E. Poleg tega več kot 60 odstot­kov otrok trpi za pomanjkanjem kalcija, kar je lahko, v kombina­ciji s pomanjkanjem gibanja, vzrok za povečano šte­vilo zlomov v zadnjih letih.

Proč z mehurčkastimi pijačami

Napolnite shrambo z mlekom in s steklenicami vode, če vaša voda iz pipe ni okusna. Dejstvo je, da otroci več kot pol tekočine na dan spijejo doma. In dejstvo je, da lahko pretežki otroci shujšajo pol kilograma na mesec, če doma zgolj prenehamo piti sladke pijače in jih nadome­­s­­timo z vodo. Zavedajte se tudi, da imajo pretežki otroci dvakrat več možnosti, da bodo ostali debeli, če ne bodo opustili pitja nezdravih pijač. Seveda pa ni treba povsem izključiti iz prehrane 100-odstotnega soka brez dodanega sladkorja, saj z njim oskrbimo telo z vlakninami in s pomembnimi hranili. To­da bolje je, da ga zaradi visoke kalorične vrednosti redčimo z vodo.

Vida Voglar