Strumni in vitki brez športa

Strumni in vitki brez športa (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Vzravnani in sproščeni – dobra drža je nekaj lepega, poleg tega pa pripomore, da se počutimo bolj samozavestne in srečne.

To so sanje vsake ženske: pet sekund in puf – lepa postava brez mučenja na fitnes napravah. Slišati je nemogoče, pa vendar je to nekaj najbolj preprostega. Skrivnost se namreč v veliki meri skriva v pravilni drži, ki optično takoj odpravi nekaj kilogramov, pa še bolj odprte in samozavestne smo videti.

5 TOČK ZA PREVERJANJE

1 Ramena dvignite, jih nato lahno potisnite nazaj in nato spustite.

2 Glava naj bo potisnjena lahno navzgor, kot da jo z vrha vleče nevidna srebrna nit.

3 Vrat naj bo dolg in iztegnjen.

4 Medenico poravnajte tako, da bo trtica zdrsnila nazaj. Hrbet bo tako lepo raven.

5 Trebuh lahno napnite in pri tem globoko dihajte.

Trik z ogledalom

Pravilna drža ni prirojena, treba se je je naučiti. Tako pač je. Prvi korak: zagotovite si dovolj samozavesti. Nekaj časa se opazujte v ogledalu. So vaše rame potisnjene navzdol in imate ukrivljen hrbet? Če imate manjši trebušček, ga s tako držo le še bolj izpostavite.

Trik s sproščanjem

Nikar ne poslušajte tolikokrat slišanega 'prsi ven, trebuh noter'. Če želite imeti lepo naravno držo, se morate sprostiti in začutiti, kaj je prav in kaj ne. Je vrat dolg, hrbet raven, medenica poravnana, ramena sproščena? Sijajno! Kdor se drži zravnano, je videti višji in vitkejši. Organi v predelu trebuha takrat niso potisnjeni naprej in je zato tudi trebuh videti manjši. Preverjanje petih točk vam pomaga, da se priučite pravilne drže.

Trik s kisikom

Če so mišice zategnjene in meridijani stisnjeni, nastanejo blokade. Naše telesne celice se ne morejo več oskrbeti s kisikom, počutimo se neprijetno. Če pa sedimo in hodimo vzravnano, lahko življenjska energija teče in vse celice so dobro preskrbljene!

Trik z dvignjeno glavo

Dejansko je tudi res, da naša drža telesa vpliva tudi na naše dobro počutje, čustva in razpoloženje. Tako je pokazala neka ameriška študija, s pomočjo katere so ugotovili, da k več samozavesti prispeva že vzravnano sedenje. Kdor dvigne glavo in lahno potisne nazaj ramena, vzravna hrbtenico, odpre pogled in dihanje lahko lepo steče – vse to so sporočila, ki jih naši možgani kar sami povežejo z dobrim počutjem in srečo. In tudi izžarevanje je kmalu tisto pravo.

Trik s svinčnikom

Dirck Buchmann, plesni trener, ima namig za vse, ki si želijo izboljšati svojo držo: "V roko primite neki predmet – svinčnik ali pa list papirja. Nato ramena potisnite nazaj in avtomatično boste stali ali pa sedeli bolj zravnano."

Trik z 'gumbom'

Seveda k lepši drži pripomorejo tudi bolj okrepljene mišice trebuha in hrbta. Ne, ne, ne bomo vas pošiljali v fitnes! Večkrat dnevno si enostavno položite roke na trebuh in ga nekaj sekund močno vlecite navznoter – kot da bi bil vaš popek gumb na hrbtenici. Že tako ga boste okrepili in utrdili!

Kaj še pomaga do lepše drže?

Joga, qigong, pilates in podobno

Te celostne vadbe vzravnajo telo, izboljšajo dihanje in krepijo izžarevanje. Pripomorejo k zavedanju napačne drže in ponudijo odmik od navajenih vzorcev gibanja. Pilates krepi dno medenice in globoko ležeče trebušne in hrbtne mišice. Taj či in qigong spodbujata notranje ravnovesje, joga krepi mišice in jih dela prožne.

Ples

Lahko je tango ali pa dunajski valček – lepe drže se lahko naučite na plesnih vajah. Plesni učitelji svetujejo, da si ves čas predstavljajte, da ste na plaži, in ne v gostinskem lokalu. Tako se boste avtomatično gibali drugače, bolj vzravnano.

Visoke pete

Poskrbijo za seksi postavo – to vemo že dolgo! Ne le zato, ker naredijo dolge noge in pričarajo ravno držo. Po mnenju italijanske urologinje Marie Cerruto hoja na visokih petah krepi mišičevje dna medenice – kar še poveča naše užitke ob seksu.