Ste pogosto utrujeni? Nutricionisti pravijo, da je teh 7 dodatkov najboljših za dvig energije

30. 6. 2024
Deli
Če se pogosto počutite utrujeni in brez energije, se eden izmed razlogov lahko skriva v pomanjkanju hranil. (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se pogosto počutite utrujeni in brez energije, se eden izmed razlogov lahko skriva v pomanjkanju hranil. 

Slednje lahko nadomestite s prehranskimi dodatki, med katerimi so po mnenju številnih nutricionistov nekateri še posebej efektivni.  

Nekaj bistvenih prehranskih dodatkov za dvig energije

1. Vitamin B12

»Eden najpomembnejših vitaminov za dvig energije je vitamin B12,« pravi dr. Dimitar Marinov in dodaja, da so vitamini bistveni za pretvorbo energije na celični ravni in podporo delovanja možganov. Odlični viri vitamina B12 so v hrani sicer v rdečem mesu in ribah, toda, če jih ne jeste, je za vzdrževanje visoke ravni energije potrebno dodati prehranski dodatek tega pomembnega vitamina.

2. Melatonin 

Kljub temu, da se morda zdi kontradiktorno, je med koristnimi dodatki za povečanje energije tudi melatonin. Jemaje melatonina v prvi vrsti pomaga k boljšemu spancu zato ga je najbolj primerno vzeti pred spanjem in posledično si lahko naslednji dan obetate več energije.  

3. Rodiola

Za več energije si lahko pomagate tudi z zeliščnim dodatkom rodiola, ki prav tako pripomore k zmanjšanju ravni stresa. Rodiola je adaptogen, ki je učinkovit pri izboljšanju telesne zmogljivosti in duševnega ravnovesja. 

4. Vitamin D

Pri procesu nastanka energije sodeluje tudi vitamin D. Nizke ravni vitamina D lahko povzročijo občutek utrujenosti, saj gre za vitamin, ki sodeluje pri proizvodnji energije. Njegovo pomanjkanje lahko vpliva na učinkovitost mitohondrijev, kar vodi do zmanjšanja energije, zato ga je koristno dodajati, če ga ni možno pridobiti na naraven način.

Ne spreglejte:

5. Elektroliti

Nutricionisti za dvig energije in ohranjanje ravnovesja v telesu priporočajo tudi ustrezno hidracijo, ki jo lahko zagotovijo elektroliti. Priporočljivo je izbrati predvsem takšne, ki imajo nizko vsebnost sladkorja, ki jih dodate v vodo ter pijete tekom dneva.  

6. Ašvaganda

Strokovnjakinja za prehrano v fitnesu Gina Aliotti povečanje energije priporoča tudi ašvagando, ki je učinkovita tudi pri zniževanju kortizola. »Ta zdravilna rastlina bo povečala energijo s povečanjem odpornosti vašega telesa na fizični in duševni stres,« pojasnjuje Aliottijeva.  

7. Kofein

Na seznamu učinkovitih prehranskih dodatkov za povečanje energije je še kofein, ki ga številni ljudje zaužijejo v kavi, toda kofeinski dodatki predstavljajo drugačno uporabnost.

»Kofeinski dodatki povečajo budnost in pomagajo, da se počutite manj utrujeni,« pravi Carlie Gasia, strokovnjakinja znanosti o spanju in dobrega počutja pri podjetju Sleepopolis. Kofein ima pri tem vlogo blokatorja adenozinskih receptorjev v možganih, kar posledično pomaga ohranjati budnost, osredotočenost in povečanje telesne zmogljivosti. 

Povzeto po: bestlifeonline.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren