V restavracijo brez slabe vesti

29. 6. 2014
Deli
V restavracijo brez slabe vesti (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kosilo ali večerja v restavraciji velikokrat pomenita prevelik vnos praznih kalorij. Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov boste lahko brez skrbi obiskali restavracijo in z izbiro pravih jedi ostali fit.

Ravno ste se odločili za dieto oz. zdrav način prehranjevanja in prav ta trenutek se na vse pretege trudite, da ne bi pograbili škatle slastnih piškotov, ki se "skriva" na najvišji polici kuhinjske omarice, ko vas vaša boljša polovica povabi na romantično večerjo.

V svojih mislih že sedite za mizo v vajini najljubši restavraciji, okoli vaju se vejejo romantične melodije, na mizi svečke ... vse je tako, kot mora biti. In potem se pred vami znajde slasten čokoladni sufle s kepico sladoleda ...

Kaj lahko storite, da vaše drage ali dragega ne boste razočarali z zavrnitvijo, hkrati pa ostali zvesti svoji odločitvi?

Dejstvo je, da vedno več restavracij že dolgo časa posega po bolj zdravih opcijah pri pripravi jedi - preslane in premastne jedi, z ogromno nezdravimi kalorijami pač niso več recept za privabljanje gostov.

Pojavil se je nov stil - gurmani, ki želijo ob hrani zares uživati in ne le brezglavo polniti svoj želodec, in takšni, ki si želijo, da se ta užitek nadaljuje tudi po obroku. Pravilna in zdrava prehrana namreč pomeni lepši izgled, boljše zdravje in, če smo čisto iskreni, ko ste v dobri formi je tudi vaš seks boljši.

Naša največja nevarnost so seveda restavracije s hitro prehrano, nedolžne pa niso niti tradicionalne restavracije. Vendar, če bomo vsi iz jedilnika izbirali zdrave obroke, bodo lastniki hitro ugotovili, da bi bilo pametno na jedilnik uvrstiti še več takšnih jedi.

Avokado

Počasi se prebujamo iz nočne more, v kateri nas vsi po vrsti prepričujejo, kako nevarne so maščobe. Avokado, na primer, ima okoli 80 % maščob, a je dve tretjini teh mononenasičenih.

Te maščobe že dolgo povezujejo z izboljšanim spominom in z zmanjšano verjetnostjo, da bomo oboleli za boleznimi srca in ožilja. Drugače povedano - če bomo jedli avokado, bomo pametnejši, bolj suhi in v manjši nevarnosti, da doživimo infarkt.

Na jedilniku zato izberite solate z avokadom in pustim mesom, pečenim na žaru. Dober izbor je gvakamole. Prav tako odlična izbira je suši z lososom in avokadom.

Izogibajte se restavracij, ki gvakamole pripravljajo s sladko smetano ali s kombinacijo avokada in majoneze ter z mastnimi siri, ki jih, mimogrede, uporabljajo tudi pri pripravi sendvičev. Kremasti avokado je odlična alternativa nezdravi majonezi, zato ga izkoristite.

'Moška hrana', z malo kalorijami

Dietne jedi, kot so kuhano zelje, prepustite vegetarijancem. Prav tako pozabite na piščančja prsa, s katerimi se lahko zadušite, če jih poskušate zaužiti brez dodane visoko kalorične omake.

Kaj potem izbrati?

Čisti proteini so vedno najboljša izbira. Če bi radi naročili pametno, potem izberite nemastni telečji zrezek in zelenjavo z žara. Prosite, da vam jed pripravijo brez dodajanja masla ali velikih količin olja. Takšen obrok ima zelo malo kalorij, a veliko proteinov (kar za moško populacijo pomeni tudi veliko mišic).

Kosmiči - zajtrk za zmagovalce

Še nedolgo nazaj je bilo povsem nepredstavljivo, da bi v restavraciji na jedilniku našli ovsene kosmiče. Danes pa vse več restavracij ponuja prav te, kot opcijo za zdrav zajtrk. Verjetno so dojeli, da si ne želijo vsi za zajtrk rogljiča in kave. Pridružite se trendu. Če boste vsako jutro jedli ovsene kosmiče, boste zmanjšali možnost za bolezni srca do 80 %, pravijo raziskovalci.

Kako izbrati? Kosmiči so super, to nam je seveda jasno, a problem je pri dodatkih. Suho sadje in nekaj semen ali mandljev so, poleg nemastnega mleka ali jogurta, povsem dober dodatek. Pozabite pa na sadne jogurte, ki so polni sladkorja, čokoladno mleko in podobne dodatke. Kosmiči so povsem okusni tudi z jabolčnim sokom. Saj ste to vedeli, kajne?

Zmerne porcije

Porcije so bile v 80-ih mnogo manjše kot so danes. Ali moramo res dokazati, da so bili ljudje v tistih časih tudi bolj fit in da ni bilo toliko kardiovaskularnih obolenj pred štiridesetim letom kot jih je danes? Potem pa so porcije postale mnogo večje kot so bile v resnici naše realne potrebe v okviru enega obroka. Na srečo je tudi tu pričelo prihajati do sprememb.

In kaj zdaj? Ko boste sedeli za mizo, na hitro vrzite pogled na sosednje mize. To seveda storite kar se da neočitno. Kako velike so porcije? Če se vam zdijo prevelike, nikar ne razmišljajte predolgo in zase naročite polovično. No, seveda to ne pomeni, da ste škrti, ampak da ste 2x pametnejši od ostalih. Na ta način ne boste prihranili le pri kalorijah, temveč tudi pri denarju. Če pa denar res želite porabiti, potem naročite še dobro in zdravo solato.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ