Nenehna utrujenost lahko kaže na resnejše zdravstvene težave

22. 6. 2015

Utrujenost, ki se je pojavila nenadoma, je dolgotrajna, vzroki zanjo pa niso povsem jasni, lahko kaže tudi na resnejše zdravstvene težave. Če je hoja po stopnicah postala izziv, če noge le s težavo vlečete za seboj, opažate izgubo koncentracije in ste pogosto brezvoljni je čas, da ukrepate.

Zaradi nenehne utrujenosti je kakovost življenja pri mnogih veliko slabša, a o težavi kljub temu molčjo.

Utrujenost je lahko posledica nespečnosti, stresa, apneje med spanjem, depresije ali pa naslednjih, pogosto spregledanih zdravstvenih stanj.

Motnje v delovanju ščitnice

Ščitnica se nahaja v spodnjem delu vratu in obdaja sapnik. Njen premer meri dobrih 5 cm, vendar je ena najpomembnejših žlez v človeškem telesu, saj regulira hitrost metabolizma, hitrost bitja srca, vpliva na rast in razvoj živčnega sistema in številne druge procese, ter proizvaja hormona T3 in T4. Če je delovanje žleze moteno, se pojavijo različne zdravstvene težave.

Nepravilnosti delovanja ščitnice sta navadno dve: povečano delovanje (hiperfunkcija) ali zmanjšano delovanje (hipofunkcija); bolezni ščitnice pa so navadno kronične.

Preberite: Testirajte, ali vaša ščitnica deluje pravilno

Rezultat?

Kronična utrujenost, zmanjšana vzdržljivost, brezvoljnost, zmedenost, upočasnjen govor, suhi lasje, težka koncentracija, povišanje telesne teže, zaprtje, v najhujših primerih pa lahko privede celo do odpovedovanja srca ali miksedemske kome.

Zakaj se simptom pogosto spregleda?

Nekateri ljudje so občutljivi že na zelo majhne spremembe v delovanju ščitnice, čeprav proizvajanje ščitničnih hormonov ni tako nizko, da bi bilo potrebno zdravljenje. Tako kljub majhnim spremembam mnoge spremlja utrujenost.

Pogovorite se z osebnim zdravnikom. V laboratoriju bodo opravili krvne preiskave, kjer bodo preverili vrednost TSH hormona. Visoka raven TSH hormona (nad 5,5) je znak hipotiroidizma. V tem primeru vam bo zdravnik predpisal ščitnične hormone v obliki tablet.

Bolezni srca

Utrujenost je lahko tudi znak bolezni srca in je pogostejši pri ženskah. Na Univerzi v Arkansasu so opravili študijo, v kateri je sodelovalo 515 žensk, starejših od 50 let, ki so preživele srčni infarkt. Kar 70,7% jih je mesec pred napadom občutilo nenavadno utrujenost in izčrpanost, 47,8% jih je imelo težave s spanjem, 29,7% pa jih je poročalo o bolečinah v prsih. In le ena od desetih žensk prepozna omenjene bolezenske znake.

Drugi simptomi so lahko še: težave z dihanjem, prebavne motnje, bolečina v rami, roki ali čeljusti...

Pogosto se zgodi, da se znaki ne pokažejo, zato je bolezen dolgo časa neopažena.

Opravljajte redne preglede. Zdravnik bo opravil natančnejši pregled (izmeril krvni tlak, preveril raven sladkorja in holesterola v krvi, lahko pa se opravi tudi CT ali ehokardiografija), ki bo pokazal, ali gre za koronarno srčno bolezen.

Zdravljenje

Na prvem mestu je sprememba življenjskega sloga - zdrava, lahka prehrana in redno gibanje. Predpiše se tudi zdravila in, če je potrebno, se opravi poseg (PCI, obvod).

Slabokrvnost

Močne menstrualne krvavitve, nosečnost, izogibanje rdečemu mesu, zmanjšana tvorba rdečih krvničk... so lahko vzrok za pomanjkanje železa v krvi. Ker se kisik veže na železo in nato potuje po telesu, je preskrba tkiv s kisikom zaradi pomanjkanja le-tega slabša. Ta se kaže kot utrujenost.

Drugi simptomi so še: bleda koža, hitro bitje srca, razdražljivost, omotica, slabša odpornost, motnje koncentracije in zbranosti, glavobol.

Železo, ki ga zaužijemo s hrano, ni dovolj, zdravnik navadno predpiše prehransko dopolnilo. Kljub temu bodite previdni pri jemanju dopolnil.

Preberite: Kako si lahko pomagate s hrano, če vam primanjkuje železa

Hepatitis C

Z virusi hepatitisa C se okužimo predvsem pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali pri menjavi pribora za injiciranje drog. Tvegano je tudi neprofesionalno tetoviranje.

V nerazvitih državah z nizkimi higienskimi in zdravstvenimi standardi pa se lahko okužimo tudi med ustaljenimi medicinskimi ukrepi, kot so tranfuzija krvi ali medicinski posegi.

Inkubacijska doba virusa je zelo dolga, bolezenski znaki pa se pokažejo le pri četrtini okuženih.

Ti so: utrujenost, zlatenica, zmanjšan apetit, povišana telesna temperatura in drugi, gripi podobni bolezenski znaki.

Zdravnik okužbo z virusom ugotovi s posebnimi mikrobiološkimi preiskavami krvi. Zdravljenje kroničnega hepatitisa C poteka s tedensko injekcijo kombinacije zdravil (peginterferona in ribavirina). Zdravljenje zahteva stalen zdravniški nadzor, saj gre pogosto za postopek, ki lahko traja tudi do leta in pol.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri