Živila, ki krepijo vid

16. 1. 2015
Deli
Živila, ki krepijo vid

Dober vid vse življenje – kdo si tega ne želi! Prava živila, dovolj sprostitve in preproste vaje lahko zelo veliko prispevajo k temu.

Sodobno življenje veliko zahteva od oči. Zaslon, mobilnik in televizor so nenehno vključeni. Močno obremenitev je treba izravnati in pomemben gradnik pri tem je hrana.

Korenje je dobro za vid – to je vedela že babica

Prav je imela, kajti zelenjava v rdečih in oranžnih odtenkih nam daje vitamin A in njegovo predstopnjo betakaroten. Oba sta surovina za tako imenovani očesni škrlat. Če ga manjka, potem celice čuta za svetlobo odpovedo. V somraku in ponoči vidimo slabše.

Vitamina C in E ščitita očesne celice pred prostimi radikali. Te agresivne kisikove spojine nastajajo v telesu na primer bolj intenzivno pri kajenju ali z močnim UV-sevanjem. Dobra zaščitnika celic sta cink in selen, ki sta v ribah in polnozrnatih izdelkih.

Prav tako pomembni so zelena zelenjava (špinača), krmni ohrovt, brokoli in fižol. Njihovi rastlinski barvili lutein in ceaksantin ščitita pred degeneracijo makule. Pri tem obolenju je mesto ostrega vida (makula) na mrežnici vse bolj poškodovano.

Lahko preprečimo tudi sušenje oči

Pomembno je zadostno pitj. Poleg tega pomagajo določene maščobne kisline, ki so na primer v lanenem olju ali morskih ribah, da solzni film ostane nedotaknjen, tako se roženica ne more izsušiti.

Velika težava za oči je vsekakor zbrano gledanje na zaslon. Pri tem se mežika bistveno manj kot po navadi. Oko se ne omreži več avtomatično s solzno tekočino in se izsuši. Majhne zvijače učinkujejo proti temu.

Vedno, ko pomislite na to, zavestno 20-krat zapored hitro mežikajte ali vedno znova zaprite veke za nekaj sekund.

Sprostitev vidnih mišic

Tudi za sprostitev vidnih mišic obstaja preprosta vaja. Držite prst pred nosom in si dodatno izberite predmet v daljavi. Potem s pogledom skačete sem ter tja. Očem dobro denejo pogosti sprehodi, med katerimi s pogledom tavate naokrog.

Živila, za boljši vid
  • Ribez: Tako kot paprika in agrumi vsebuje veliko vitamina C, ki ščiti očesne celice.
  • Rdeča pesa: Njen betakaroten skrbi za to, da celice čuta za svetlobo v mrežnici delujejo optimalno.
  • Olje iz pšeničnih kalčkov: Velika količina vitamina E ščiti oči pred poškodbami celic, na primer z UV-žarki.
  • Laneno olje: Njegove omega 3 in omega 6 maščobne kisline zelo dobro denejo pri suhih očeh.
  • Brokoli: Vsebuje pomembni zaščitni snovi lutein in ceaksantin, ki sta pomembni za mrežnico.
  • Morska riba: Telo potrebuje njeno maščobno kislino za izgradnjo zdravega solznega filma v očeh.
  • Stročnice: Njihov cink skupaj z betakarotenom skrbi za to, da dobro vidimo tudi v temi.
  • Borovnice: Vse temno modre jagode vsebujejo antocian, ki stabilizira krvne žile v očeh.
  • Polna moka: Izdelki iz polne moke so bogati s cinkom. Tudi ta snov ščiti celice v očesu.
  • Paradižnik: Njegov likopen skrbi za zdravje celic mrežnice in finih krvnih žil v očeh.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?