11 nasvetov za starše: Kako vzgajati odločnega otroka?

11 nasvetov za starše: Kako vzgajati odločnega otroka? (foto: profimedia) profimedia
1. 11. 2018

Kako veste, da je vaš otrok odločen? Tega vam nihče ni povedal in niste naredili obširne analize, to preprosto veste.

Če boste odločnega otroka vzgajali na pravi način, ne boste zlomili njegove volje, zato bo v življenju zagotovo veliko dosegel. Odločni otroci so ponavadi močno motivirani, zato že v rani mladosti dosegajo cilje. Preverite nasvete, kako se lotiti vzgoje: 

1. Ne postavite se v vlogo sovražnika

Če boste uveljavljali samo svojo voljo, boste otroku postali sovražnik, česar si ne želite. Kot diktator boste otroka od sebe samo odgnali, sami pa se boste postavili v vlogo sovražnika. Nekateri starši si najbolj želijo, da bi jih njihov odločni otrok poslušal in ubogal, zato ga izjemno strogo vzgajajo. Mislijo namreč, da ga morajo nadvladati, če želijo, da jih ta uboga.

To bo privedlo do prave bitke: vi proti njemu. Tega si kot starš nikakor ne želite, zato morate prakticirati avtoritativno metodo starševstva. Starši, ki se tega poslužujejo, postavijo jasna pravila, so ljubeči in dosledni, hkrati pa na prvo mesto postavljajo otrokove najboljše interese. Konec koncev je njihov cilj prav to, kar je v najboljšem interesu njihovega otroka, zato v avtoritativnem domu pravila za enega otroka niso enaka pravilom za drugega.

Vsakega izmed otrok namreč obravnavajo kot posameznika. Vzpostavijo pravila, a v nasprotju s črno-belo predstavo o situacijah (kar je značilno za avtoritarne starše), so pripravljeni otroku prisluhniti in se v vsakem primeru posebej odločajo za ukrepe. Pravila ne obstajajo samo za to, da se jih upošteva, ampak jih avtoritativen starš uporablja kot smernice, cilj pa je vzgoja zdravih, srečnih in moralno zavednih posameznikov.

 2. Ponudite več možnosti

Metodi ljubezni in logike sta lahko pri vzgoji odločnih otrok precej učinkoviti, ker v ospredje postavljata različne možnosti. Zato bo otrok že pri zelo zgodnji starosti vsak dan dobil dve možnosti, med katerima se bo moral odločiti; s tem bo že zgodaj sprejemal lastne odločitve.

 Odločni otroci želijo imeti nadzor nad lastnimi odločitvami in voljo. Ker mu boste to dovolili, pa čeprav na povsem osnovni ravni, bo odločitev v njegovih rokah. Seveda boste to počeli v zdravi meri. Starši otroku predstavijo možnosti, ki bodo v vsakem primeru situaciji primerne.

Primer:

Za kosilo lahko otroku ponudite rižoto z mesom in zelenjavo oziroma krompir z zrezki in zelenjavno prilogo. Obe možnosti vam ustrezata, hkrati pa odločitev prepuščate otroku, kar mu bo dalo občutek moči, ker bo sam odločal o izidu.

Nikakor si ne želite, da bi se otrok med odraščanjem počutil kot v ječi, zato mu ponudite priložnost, da se vsak dan odloča sam, vsaj pri nekaterih stvareh. Tako boste vzpostavili boljši odnos, ker mu boste sporočali, da so njegove misli in mnenje pomembni.

3. Privzgojite moralne vrednote, a ne vsiljujte svojega mnenja

Odločni otroci bodo odrasli v prav tako odločne odrasle. Če želite, da bodo imeli prave moralne vrednote, jih morate usmerjati z zgledom. 

Odločnega otroka ne morete prisiliti v to, da bi verjel v isto kot vi. Če boste živeli v skladu z načeli, pa mu boste s tem nudili odličen zgled. Kot starš mu predstavljate glavni zgled in njegove moralne vrednote se bodo izoblikovale prav doma. Zato jih udejanjajte tudi sami.

Otroka moralno neoporečnega življenja naučite z zgledom. Sami bodite zgled, ki mu mora slediti. Naj premisli o tem, kakšno vlogo bosta morala in njegov karakter igrala v njegovi prihodnosti, kar bo posledično izoblikovalo njegovo obnašanje (ker boste tako preoblikovali njegovo miselnost).

4. Učijo se iz izkušenj

Eden izmed razlogov, da odločni otroci nikakor ne ubogajo staršev, je ta, da se večinoma učijo iz lastnih izkušenj in zato velikokrat preizkušajo meje. Starš otroku lahko na primer nenehno poudarja, »da se ne sme dotikati pečice, ker je vroča«. Odločni otrok se je bo v vsakem primeru dotaknil, ker se bo želel o tem sam prepričati.

Ker se odločni otroci učijo iz izkušenj, je v njihovem najmlajšem obdobju varnost še kako pomembna. Izjemno so namreč odločeni, da se bodo o stvareh prepričali sami. Seveda vam ni do tega, da bi otroci padli po stopnicah oziroma se dotikali vroče pečice, zato jih v najnežnejših letih zaščitite. Ko bodo starejši, bodo tudi previdnejši.

otrok

 5. Prisluhnite njihovim razlogom

Odločni otroci imajo za svoje vedenje običajno razlog, zato jim dajte priložnost, da vam ga pojasnijo, preden izrazite svoje nestrinjanje. Vprašajte jih, kadar vam kaj ne bo jasno. Otrokovo ravnanje ni vedno logično, običajno pa ima razlog, ki ni vedno posledica uporništva. Zato mu dajte priložnost, da vam pojasni in ga boste lahko bolje razumeli.

Morda se vaš odločni otrok upira in noče obleči oblačil, ki ste mu jih pripravili za šolo. To ste storili zato, da bi jutranja opravila hitreje stekla, zato njegovo trmoglavljenje ni prav nič dobrodošlo. Namesto da bi se razjezili in mu ukazali, naj se obleče, ga vprašajte, zakaj tega ne želi obleči. Presenetilo vas bo, da se za njegovim obnašanjem skriva logična razlaga – da ima športni dan, zato se mora obleči in obuti aktivnosti primerno.

6. Pojasnite, zakaj

Odločni otroci želijo vedeti, kakšni razlogi se skrivajo za vašimi željami. Če jih prosite, naj nehajo skakati po postelji, boste morali svojo željo tudi utemeljiti. Zelo trmasti so, zato imajo tudi močno potrebo po razumevanju stvari. 

Otroku, ki skače po postelji, pojasnite, da ne bi radi, da se poškodoval oziroma si kaj polomil, kot se je to v otroštvu zgodilo vam. Povejte mu, da vas skrbi za njegovo varnost, in mu pojasnite razloge, ki se skrivajo za vašim pravilom, da vas bodo lahko razumeli.

Pravil nikoli ne jemlje popolnoma resno. Potrebuje razlog, zato bodite pripravljeni na to, da mu boste morali pojasniti, zakaj želite določene stvari. Prav tako mu pojasnite tudi posledice. Tako bo vedel, kakšni razlogi se skrivajo za pravili ter kakšne posledice ga čakajo, če se jih ne bo držal.

7. Bodite sočutni

Odločni otroci potrebujejo sočutje in spoštovanje, kar vam lahko predstavlja težavo, ker znajo biti trmasti in neubogljivi. Za otrokovo obnašanje obstajajo razlogi, zato bodite še bolj sočutni in poskušajte razumeti, zakaj se tako obnaša.

Zjutraj, ko že tako ali tako zamujate, otrok pa si noče obuti čevljev in zato vpijete nanj, mu s tem niste izkazali razumevanja. Morda si ne želi obuti prav teh čevljev, ker so mu pretesni. Če si ne boste vzeli časa in ga vprašali, zakaj jih ne želi obuti, ne boste razumevajoči.

Vzemite si čas in se z otrokom razumevajoče pogovorite. To pomeni, da mu boste želeli resnično prisluhniti. Če ima občutek, da ga ne želite poslušati, bodo dobili vtis, da vam je vseeno.

krik

8. Grdo obnašanje pogosto nekaj sporoča

Odločni otroci bodo pogosto ponavljali določene besede, dokler njihove želje ne bodo uslišane, kar velja tudi za njihovo grdo obnašanje. Hoteli vam bodo kaj sporočiti, ker jih ne poslušate.

Imajo v trgovini izpade, ker se ne zmenite za njihove potrebe? Je to zato, ker mislijo, da bodo s tem dosegli svoje, ali se jim zdi, da jih ne upoštevate? Kadar vam postavijo vprašanje, jim odgovorite ter navedite razloge za svojo odločitev. Ne ignorirajte jih v upanju, da bodo nehali spraševati. Odločni otrok tega ne bo storil; še bolj vztrajen bo, dokler ne bo začutil, da ga upoštevate.

To seveda ne pomeni, da mu morate vedno ugoditi. Raje se osredotočite na komunikacijo, s katero mu boste sporočili, da ga razumete ter mu spoštljivo odgovorite. S svojim obnašanjem vam želi nekaj sporočiti, zato mu morate pomagati, da ga bo lahko izrazil z besedami, če želite ugotoviti, kaj pravzaprav hoče in kako to razrešiti.

9. Ne bo lahko 

Vzgoja odločnega otroka ni lahka stvar in verjetno boste ob tem prevedrili mnoge nevihte. Še naprej ravnajte v skladu z otrokovimi najboljšimi interesi, prisluhnite mu in ga imejte radi. Naj vam nevihte v obliki izpadov, grdega obnašanja in uporništva ne vzamejo poguma in védite, da bodo minile. 

Zavedajte se, da niste sami. Tudi drugi starši se spopadajo z odločnimi otroki. Če se vam zdi, da ne zmorete več, poiščite pomoč. Svetovalec ali terapevt bo lahko pomagal tako vam kot otroku, lahko pa podporne skupine poiščete tudi na družbenih omrežjih.

10. Sprejmite njihovo odločnost – z njeno pomočjo bodo uspeli

Odločni otroci so neomajni posamezniki. Seveda morajo starši otroke zaščititi, a se ob manjših težavah vseeno ni treba tako obremenjevati.

Naučite se razlikovati med pomembnimi težavami in tistimi, ki na dolgi rok niso tako pomembne. Je res tako hudo, če se otrok v šolo odpravi z neujemajočim se parom nogavic? Če si to želi, mu pustite.

Drugačni so, imajo drugačne ideje in odločnost, ki jim bo pomagala uspeti v življenju.

11. Motivirajte

Odločni otroci imajo ponavadi sami po sebi ogromno motivacije. To pomeni, da se za nekaj odločijo ter se tega resnično lotijo. 

Zato otroka motivirajte tako, da ga vzpodbujate, na primer s pomočjo sistema nagrad. Če se bo pridno trudil pospravljati igrače, ga po določenem časovnem obdobju (ki ga določite glede na starost), čaka nagrada – izlet tja, kamor si že dolgo časa želi.

Prirejeno po www.lifehack.org

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri