6 modrosti, ki bi jih mame morale prenesti na svoje hčere (še preden vstopijo v najstniška leta)

6 modrosti, ki bi jih mame morale prenesti na svoje hčere (še preden vstopijo v najstniška leta) (foto: profimedia) profimedia
26. 4. 2021

S temi modrostmi so najstniška leta zanje lahko precej lažja. 

Preden razkrijemo modrosti, imamo za vas izziv, s katerim boste utrdili družinske vezi.

IZZIV: Pokličite enega od družinskih članov in ga povabite na sprehod. 

1. ČUDOVITA SI

Ob vstopu v puberteto se telo začne spreminjati, saj je deklica na poti, da postane ženska. Takrat na žalost pade tudi veliko zbadljivk, ki se večinoma navezujejo na zunanji videz. 

Poskrbite, da bo vaša hči do najstniških let ustvarila pozitivno samopodobo in gradila na samozavesti ter se zavedala, da je kljub spremembam še vedno lepa. Ličenje, manikura in frizura je le za zabavo. Slab odnos do sebe lahko že v puberteti sproži prve znake depresije in drugih motenj. 

2. RADA TE IMAM NE GLEDE NA VSE

Kljub temu da ustvarite trden odnos z otrokom, se niti v najstniških letih (pa tudi prej) ne boste morali izogniti sporom. Veliko lažje jih boste prebrodili, če bo hči vedela, da vam lahko zaupa tudi napake, zanjo sramotne trenutke, slabe odločitve ...

Naj ve, da jo boste vedno imeli radi, ne glede na to kaj se zgodi in kaj naredi narobe. S tem boste pridobili večje zaupanje in ji boste lažje stali ob strani. 

3. OSTANI ZVESTA SEBI

To je pomembna lekcija, ki bo prišla prav v obdobju, ko hči ne bo vedela natanko, kdo je in bo odkrivala svoje talente, potenciale, želje ... Naj nikomur ne dovoli, da bi jo spreminjal in ji govoril, da takšna kot je, ni dovolj. Če bo uspela ostati zvesta sama sebi, bo lažje uspela v tem, kar ji je všeč in se obdala s podobno mislečimi ljudmi. 

4. VSE ENKRAT MINE

Če se spomnite svojih najstniških let, veste, da je drama neizogibna. Zgodijo se slabe ocene v šoli, spor z najboljšo prijateljico, prvo zlomljeno srce ... Takrat se zdi, da bomo za vedno ostali nesrečni in da za nas ne bo posijalo sonce. 

Spomnite jo, da bo minilo, kot je že mnogokrat poprej. Vredu je, da je žalostna, jezna, zaskrbljena ... A enkrat bo to minilo in prišli bodo precej lepši dnevi. Opomnite jo, naj ceni tudi slednje. 

5. SPOMINI OSTANEJO

Prioritete so v najstniških letih zagotovo drugačne kot v odrasli dobi in s tem ni nič narobe. To je normalno obdobje razvoja. A že od malega naučite svojo hčer, da je tisto, kar ostane in šteje, spomin. Ustvarjajte skupaj foto albume in se spominjajte lepih dni. Opogumite jo, da bo podobno počela s prijatelji in lahko ste gotovi, da se bo večkrat namesto za materialne stvari odločala za izlete in pustolovščine s prijatelji. 

6. CENIM TVOJE MNENJE

Morda se vedno ne strinjate z njenim mnenjem, a ste pripravljeni poslušati in vam je mar, kaj si misli. 

To zavedanje naj vaša hči osvoji že kot otrok, saj se najstniki pogosto počutijo preslišane in tudi zato zabredejo v težave. Lahko se izognete vpitju, če boste tudi med prepiri pripravljeni poslušati njeno mnenje, ne glede na to da je bila odločitev ali dejanje nepremišljeno in povsem napačno. 

Kdo ve, morda se česa naučite še sami ...