25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Dojenčki ne poznajo sladkih in slanih okusov

Dojenčki ne poznajo sladkih in slanih okusov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2013

Kje se skriva težava čedalje bolj debele mladine in katera je tista napaka, ki jo starši najpogosteje delajo pri svojih otrocih glede prehranjevanja? O tem, pa tudi o nastajanju novega priročnika Zdrava prehrana za nosečke smo se pogovarjali z Urško Pavčnik, strokovnjakinjo na področu prehranjevanja.

Strokovnjakinja na področju prehranjevanja Urška Pavčnik je v zadnjem času ena izmed najbolj iskanih pri bodočih mamicah in vseh, ki jih zanima zdrava prehrana. Z osebnim in prijateljskim dajanjem nasvetov se je lotila novih smernic, ki jim sledi čedalje več navdušenih uporabnic.

Zelo mladi ste zajadrali na področje zdravega prehranjevanja. Kako to?

Vse skupaj se je začelo že med mojim študijem živilstva in prehrane na biotehniški fakulteti, ki je tesno povezan z vsemi vidiki prehranjevanja.

Ker se mora v mojem življenju stalno nekaj dogajati, sem se odločila, da bom podrobneje proučila prehranjevanje nosečnic in napisala tudi zabaven priročnik. To so bile pred tremi leti le moje in fantove sanje, nato pa je 8. marca 2012 knjižica Zdrava prehrana za nosečke prav zares ugledala luč sveta.

Postali ste prehranska strokovnjakinja in magistra inž. živilstva. Kdo vas je navdušil za ta študij?

V bistvu se mi v srednji šoli ni niti sanjalo, da bom zajadrala v naravoslovne vede. Ko je prišel čas za odločitev za študij, me je najbolj navdušila prav biotehniška fakulteta. Rada imam razgibanost, izzive.

Če bi izbirala še enkrat, bi zagotovo spet izbrala študij živilstva in prehrane, pozneje, na drugi stopnji, pa magistrski študij živilstva.

Vaša knjiga Zdrava prehrana za nosečke je prava knjižna uspešnica. Kako dolgo ste jo pripravljali?

Lahko rečem, da je knjiga Zdrava prehrana za nosečke projekt celotnega študija, raziskav, intenzivno pa sem jo, skupaj s fantom, ki je poskrbel za vse 'zakulisne' zadeve, pripravljala še nekaj več kot leto dni.

Ker sem knjižico izdala v samozaložbi, je dela še toliko več. Na začetku si ni mogoče niti predstavljati, kaj vse spada zraven. Vendar ko imaš po letu dni dela knjižico v rokah, je občutek nemogoče opisati.

Urška Pavčnik, strokovnjakinja za prehrano

Kako to, da ste se osredotočili na nosečnice?

Ko sem pisala priročnik, je bilo okoli mene kar nekaj nosečnic, prijateljic, znank, ki so večkrat potarnale, da sploh ne vedo več, kaj lahko jedo in česa ne.

Na medmrežju je sicer ogromno gradiva in informacij, vendar niso vedele, ali v tej virtualni poplavi najrazličnejših podatkov res lahko verjamejo vsemu.

Opazila sem tudi, da v Sloveniji ni bilo nobenega priročnika za nosečnice slovenskega avtorja, sploh pa ne napisanega v slogu, ki bralk ne bi odvrnil že po nekaj vrsticah.

Pomagate z nasveti tudi drugim?

Pri nasvetih o prehranjevanju poskušam pomagati vsem, ki se obrnejo name. Najpogosteje pa so to nosečnice in mlade mamice, ki začnejo uvajati prehrano pri svojih malčkih.

Vsi vaši nasveti so podkrepljeni s strokovnimi dejstvi. Kdo vam pomaga? Ali popolnoma sami raziskujete?

Raziskujem popolnoma sama, saj mi je to delo v zelo veliko veselje. To je nekaj, kar delam s srcem.

Lani ste knjižico izdali tudi v angleškem jeziku. Kako je sprejeta v tujini?

Elektronsko verzijo knjižice z angleškim naslovom Healthy Nutrition for Preggies sem izdala pri spletni knjigarni Amazon. Lahko rečem, da se je tudi v tujini dobro obnesla, sploh glede na to, da je na medmrežju konkurenca še toliko večja, promocija knjižice pa je prav tako povsem drug svet.

Kdaj ste odkrili svojo strast do prehrane?

Kuham, ustvarjam in raziskujem že od srednje šole. Zelo pa sem v kulinariki začela uživati, odkar sva se s fantom preselila v svoje stanovanje, kjer imam na voljo svoj kotiček (kuhinjo), v katerem neizmerno uživam.

Kakšne so ta hip razmere na področju prehranjevalnih navad Slovenk in Slovencev?

Opažam, da imamo večinoma vsi premalo časa, da bi se posvečali zdravemu prehranjevanju, zato posežemo po hitrih prigrizkih ali po 'umetni hrani'. Različni šejki, tablice, umetne juhice ...

Sama nisem privrženka takšne prehrane in tega kot dolgoročnega načina prehranjevanja vsekakor ne podpiram. Veseli pa me, da vse več Slovencev pazi na svoje zdravje, se poskuša prehranjevati raznoliko in zdravo, prosti čas pa porabi za rekreacijo. To mi je všeč.

Zdrave prehranjevalne navade so definitivno tesno povezane z rekreacijo in športom.

Je današnja težava čedalje bolj debele mladine v nepoznavanju in kombiniranju prehrane ali v čem drugem?

Mislim, da je največja težava v starših. Pravilna prehrana se začne že s samo nosečnostjo ter s pravilnim uvajanjem prve prehrane malčkom.

Zdi se mi pomembno, da starši uredijo svoje prehranjevalne navade, šele tako bodo tudi otroci živeli zdravo.

Zajtrk, kosilo, večerja so obroki, za katere si mora družina vzeti čas in skupaj v miru uživati v hrani. V današnjem tempu življenja pa gre vse preveč hitro.

Katero napako starši najpogosteje delajo pri svojih otrocih glede prehranjevanja?

Ne razumem, zakaj je treba otrokom za nagrado, da pojejo celotno kosilo, vedno ponuditi čokolado in bombončke?

Zakaj je treba otroku namesto vode ponujati sokove, ki so sladkorna bomba? Zakaj je dojenčku treba sladkati čaj?

Zakaj mamice prvo hrano, ki jo ponudijo svojemu otroku, solijo, ko pa tega okusa dojenčki sploh še niso okusili, ga ne poznajo in jim je vseeno?

To je največja napaka, ki jo delajo starši. Dojenčki ne poznajo sladkih, slanih okusov, zato jih z njimi seznanite čim pozneje.

Se trend prehranjevanja izboljšuje?

Mislim, da se trend prehranjevanja izboljšuje, saj vse več ljudi posega po zdravi prehrani, se rekreira in poskuša živeti kakovostno življenje.

Po drugi strani pa je tudi vse več takšnih, ki v želji po kakovostnem življenju posegajo po različnih čarobnih napitkih, ki jih 'poguglajo' na internetu ali jim jih svetujejo različni 'top shop' strokovnjaki. Morda se s tem bolje počutijo v svojem telesu, realnost pa je, da sami sebi delajo medvedjo uslugo.

Kako pa kot strokovnjakinja gledate na radikalne shujševalne diete, s katerimi si pomagajo številne estradnice?

Radikalnih shujševalnih diet nikakor ne podpiram. V njih ne vidim niti ene pozitivne stvari. Res je, da kilogrami na hitro skopnijo, ampak vprašajmo se, kako hitro jih potem spet tudi pridobimo.

Za zdravo in fit življenje je treba spremeniti prehranjevalne navade v povezavi s samim načinom življenja.

Če vam uspe spremeniti življenjski slog, ste na dobri poti, da zdravo in naravno shujšate oziroma - kar je še pomembneje - da se v svojem telesu spet počutite super.

Obstajajo kakšni boljši načini hujšanja?

Seveda. Ampak za vsak dober rezultat so potrebni čas, trud in vztrajnost. Kot rečeno ... če želimo ostati zdravi in v formi, je za telo treba stalno skrbeti. Diete oziroma hujšanje in odrekanje že v naših možganih sprožijo nekakšen refleks, da si prepovedano živilo še bolj želimo.

Najbolje je prehranjevalne navade spremeniti tako, da uživamo veliko vlaknin, ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom (polnozrnat kruh, testenine, rjavi riž), v prehrano pa je treba vključiti tudi zdrave (nenasičene) maščobe. Seveda ne smemo pozabiti na zadostno pitje vode in pa telesno gibanje. Brez tega ne gre.

Ste kdaj na račun tega, da ste zelo mladi zajadrali v strokovne vode, prejeli očitke, da niste vešči svojega poslanstva?

Oh, tudi to je že bilo. Ampak za očitke, kako lahko tako mlada ženska brez otrok deli nasvete o zdravem prehranjevanju med nosečnostjo, se preprosto ne zmenim več. To je podobno, kot da bi nekomu s preveliko telesno težo prepovedali predavati o zdravi prehrani.

Ali še bolje - bi morali vsi zdravniki najprej zboleti za vsemi boleznimi, da bi jih lahko zdravili?

Svojo mladost štejem za prednost, saj se lažje poistovetim z mlajšo generacijo. Vem, kaj nam je všeč in kako funkcinoramo.

Pripravljate kakšen nov priročnik?

V mislih že imam nov priročnik z nasveti in recepti v zvezi z uvajanjem prve hrane pri malčkih. Ideje kar dežujejo. Ampak v tem primeru bom najprej počakala na svojega otročka, da bo priročnik napisan po lastnih izkušnjah. Upam, da tudi to pride kmalu.

Še preden pridem do te točke, pa že septembra načrtujem povsem nov projekt, povezan z življenjem žensk na splošno, ne samo nosečnic.

Za revijo Story napisala Mihaela Margan, foto Shutterstock, Petra Nuzdorfer

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri