Folati med nosečnostjo - zakaj jih potrebujemo?

9. 11. 2010 Promocijsko sporočilo

Načrtovanje nosečnosti, sama nosečnost in obdobje dojenja so v življenju vsake ženske posebna obdobja, saj takrat v ženskem telesu pride do številnih sprememb in prilagoditev.

To je obdobje, ko se zaradi intenzivne rasti in razvoja zarodka potrebe po določenih hranilih povečajo, zato ženske v tem obdobju potrebujejo večji vnos določenih hranil.

Ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju nosečnosti in dojenja je vitamin B9 (folna kislina in folati).

Strokovnjaki priporočajo 400 mikrogramov folne kisline na dan!

Ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline (sintetične oblike folatov) v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti.

Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo imajo še posebno nizko raven folne kisline, zato naj z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.

Da bi vsem ženskam omogočili optimalno preskrbo s folati, so Merckovi strokovnjaki razvili aktivno obliko folatov - Metafolin®

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Najbogatejši naravni viri folatov so: zelenolistna zelenjava (brokoli, špinača), pomaranče, solata, jetra, jajca in kvas. Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči.

Za razliko od naravnih virov v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko.
Številne ženske s prehrano v telo ne vnesejo zadostne količine folatov, poleg tega pa je pri vsaki drugi ženski opazna zmanjšana pretvorba folne kisline v njeno biološko aktivno obliko.

Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) in posledično moteno presnovo folne kisline v folat. Pri 10 % žensk je presnova folne kisline zmanjšana za 70 %, pri 40 % žensk pa za 30 %.

Da bi vsem ženskam omogočili optimalno preskrbo s folati, so Merckovi strokovnjaki razvili aktivno obliko folatov, t.j. Metafolin®, ki ga telo lahko uporabi brez predhodnega presnavljanja. Prehranski dodatki z Metafolin®-om se priporočajo v času  načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v času dojenja.

Zakaj uživati Femibion® ?

Femibion® je prvi izdelek na našem tržišču, ki vsebuje aktivno obliko folatov, tj. Metafolin®. V telesu je takoj uporaben in koristi vsem ženskam, ne glede na dedno zasnovo (genov odgovornih za presnovo folne kisline v folat).

Na voljo vam je v dveh oblikah:

Femibion®1 z Metafolin®-om se priporoča od trenutka, ko začnete načrtovati nosečnost pa do dopolnjenega 3. meseca nosečnosti. Femibion® 1 z Metafolin®-om vsebuje priporočeni dnevni odmerek folatov za nosečnice: polovico v obliki folne kisline, polovico pa v njeni aktivni obliki, Metafolin®-u.

Femibion®2 z Metafolin®-om in DHA se priporoča za nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere. Zagotavlja optimalno preskrbo s folati, esencialnimi omega-3 maščobnimi kislinami in vitamini.

Femibion® se priporoča v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v času dojenja.

Na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Nagradna igra

Prvim petim uporabnicam naše spletne strani, ki bodo poslale mail s svojimi podatki (ime in priimek, naslov, telefonska številka) na aktivna@adriamedia.si bomo podarili kozmetično torbico Femibion® in škatlico Femibion®1 z Metafolin®-om.

oglasno sporočilo

Značke: folati

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri