Kako lahko kot starši pomagate svojemu najstniku, ki se prebija v dobo odraslosti?

Kako lahko kot starši pomagate svojemu najstniku, ki se prebija v dobo odraslosti? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

Puberteta je lahko izjemno stresno obdobje, tako za najstnika kot za starše. Vendar lahko otroku pomagate, da se bo lažje prebijal skozi. 

V puberteti se soočamo z mnogo fizičnimi in čustvenimi spremembami, ki so lahko večji ali manjši izziv - odvisno, kakšno podporo ima otrok v puberteti. Lahko je precej kaotično, saj se hkrati mešajo vsa mogoča čustva in občutki: žalost, jeza, panika, veselje, upor. Potem je tu še spreminjanje telesa. 

Vsega najstniku ne boste morali pomagati in prihraniti, moral bo narediti svoje napake in se po svoje soočiti s situacijami, je pa tudi nekaj stvari, ki jih lahko olajšate: 

Žal jim je, ko zapustijo dom

Tudi če ste imeli že nešteto prepirov, ki so se končali s tem, da je najstnik zatrdil, da se bo odselil takoj, ko se bo lahko, bo žalosten, ko se bo to zgodilo. Ko do tega dejansko pride, ali zato, ker mora oditi na fakulteto, v srednjo šolo ali je razlog drugačen, bo obžaloval vse, kar bo pustil za seboj. 

To je za vas dobro, saj pomeni, da ste odlično opravili svojo delo, saj se otrok doma počuti varno in sprejeto. Razložite mu, da odhod ne pomeni, da se nikoli več ne boste videli in da vedno lahko pride domov. Razlog ni pomemben. 

Bojijo se odraslosti

Morda je vaš najstnik že pričel z občasnim delom, sprejema prve večje odločitve in podobno, kar spominja na odraslo dobo in to, kar počnete vi - odrasli. Misel na vse ostale obveznosti, ki ga še čakajo, je precej strašljiva. 

Za začetek nanj ne prelagajte svojih dolžnosti, saj ima že tako ali tako dovolj dela sam s seboj. Obljubite, da boste vedno pomagali, ko bo najstnik to potreboval, da vas lahko kadarkoli pokliče ali prosi za mnenje. Ni se lahko odločiti, kaj bo počel celo življenje in hkrati opraviti z vsemi izzivi, ki jih prinaša puberteta. 

Ne vedo, kaj bi radi počeli

Bodimo iskreni: ste sami vedeli, kaj želite postati, ko boste odrasli? To je izredno težko in še težje, če je potrebno hkrati preživeti puberteto. Seveda so tudi tukaj izjeme, ki že dolgo vedo, kateri poklic je zanje sanjski. 

Najstniki so pod ogromnim pritiskom, zato jih lahko zgrabi panika, ko se morajo npr. odločiti glede šolanja. Dajte jim vedeti, da njihova izbira ne bo ravno zabetonirala odločitve o tem, kaj bodo počeli kot odrasli. Še vedno lahko kasneje spremenijo svoj poklic ali najdejo kaj drugega, kar jim je všeč. 

Spoznavajo kompleksnost odnosa

Konec je tistega spontanega spletanja prijateljstev, ko so se otroci v vrtcu skupaj igrali in postali neločljivi. Sedaj vaš najstnik spoznava, kako zapleteni so lahko odnosi. 

Nekatera prijateljstva iz otroštva ugasnejo, zanetijo se nova, potem so tu prve ljubezni. Prvič se bo zgodilo, da bo najstnika kakšen odnos prizadel, zmedel, razjezil ... Bodite mu trdna opora, na katero se lahko vedno zanese. 

Objemajte se

Najstnik ne bo navdušeno pritekel do vas in vas prosil za objem, kot je to počel v vrtcu. Še več, morda ga bo celo sram, če bo objem kdo videl. A to ne pomeni, da ga ne potrebuje. 

Bolj kot kadarkoli najstniki potrebujejo ljubezen in objeme, zato jim večkrat povejte, da jih imate radi in jih objemite. Tudi vi potrebujete objeme, čeprav je odraslim to tako težko reči. 

Vir: Danas.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

V novi epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.