Kakšna je skrivnost nadvse srečnih otrok?

Kakšna je skrivnost nadvse srečnih otrok? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2022

*Spoiler alert* Ne, to ni nova igrača, ampak …

Poskrbeti, da je otrok srečen, je vse prej kot lahko, posebno ko je še dojenček in malček ter ne zna jasno izraziti svojih potreb. A videli boste, da so nekateri dejavniki, zaradi katerih so otroci srečni, povsem preprosti. Za nekatere poskrbite vsak dan, druge pa boste morali dodati na seznam. 

Koliko kljukic že lahko naredite pri svojem otroku?

Srečni otroci …

Jejo ob pravem času

To je zelo preprosto in ne more vplivati na srečo, kajne? Pravzaprav, lahko. Pomislite nase: kako se počutite, ko ste lačni? Verjetno niste ravno prijetno razpoloženi, ampak ste razdražljivi in se vam ne ljubi ukvarjati s tem, kar vam razlaga sodelavka. Ko nekaj pojeste, pa se vse popolnoma spremeni. 

Enako velja za otroke. Če so običajno razdražljivi ali poredni med pripravljanjem kosila, pomeni, da so že zelo lačni. Ali pa ste pozabili na malico, kakšen prigrizek in pri sebi ne čutite lakote, otrok pa bo lahko za to zelo slabe volje. 

Igrajo se brez »navodil«

Čeprav se ne zavedamo, pogosto otrokom določamo navodila celo za igro. Vpišemo jih na različne dejavnosti in krožke, organiziramo igro s prijatelji, obdamo jih z igračami, ki zahtevajo določen način igranja … Kar je za otrokov razvoj lahko dobro, vendar ne pozabite negovati tudi njegove domišljije in mu pustiti nekaj prostega časa. 

V dan vključite nekaj časa, ko ne bo natanko določeno, kaj mora otrok početi. Naj se igra po svoje, in če želi, da se mu pridružite, to storite. Sprostitev vam bo koristila, telefon pa takrat pustite v drugem prostoru. Takšne spomine boste najbolj cenili. 

Lahko izražajo svoja čustva

Otroci še ne znajo izraziti negativnih čustev tako kot odrasli – na miren način ali kasneje v telovadnici in pri drugih hobijih. Ne znajo izbrati svojih besed in nadzorovati odziva. Vendar vseeno morajo nekako izraziti čustva.

Ko so torej jezni, žalostni in razburjeni, počakajte, da jokajo, vpijejo, cepetajo z nogami … Ustavite pa agresivne izpade, s katerimi lahko poškodujejo sebe in ostale. Ko se otrok pomiri, se z njim pogovorite in mu razložite, zakaj takšno vedenje ni sprejemljivo in kako naj drugače izraža svoja čustva. Ponudite tudi pomoč in tolažbo, ki jo še kako potrebuje.

Imajo izbiro

Otroci imajo v zgodnjem otroštvu zelo malo nadzora nad svojim življenjem, saj se starši odločajo namesto njega o skoraj vsem. A že z majhnimi izbirami ga lahko zelo osrečite in mu daste občutek, da nekaj prispeva tudi sam. Pokažite mu na primer dve različni majici in naj izbere, katero bo oblekel. Ali mu za kosilo naštejte dve možnosti, ki ju lahko skuhate.

So slišani

Otroci vidijo in ponovijo vsako vašo potezo. Opazujejo vas tudi, ko se tega ne zavedate, zato se že hitro zavedajo, kdaj jih miselno izključite, medtem ko vam razlagajo o novi risanki ali dogodivščini v peskovniku. Vedeli bodo, kdaj jih pozorno poslušate in kdaj poleg tega počnete še kaj drugega.

Ko jim prisluhnete, čutijo globoko povezanost z vami, kar izboljša njihovo samozavest in jih spodbudi, da vam bodo povedali več stvari. Pa naj bo to o šoli ali o igri s kockami. Zato se vam splača za nekaj minut odložiti telefon in poslušati otroka, ali mu reči, naj vam nekaj pove malce kasneje, ko dokončate določeno opravilo in se mu boste lahko posvetili.