Negi popka pri novorojenčku moramo posvetiti posebno pozornost

Negi popka pri novorojenčku moramo posvetiti posebno pozornost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 9. 2013 Promocijsko sporočilo

Ko se fizična vez med mamo in otročičkom prekine je potrebna posebna nega in skrb. Posebno pozornost moramo posvetiti tudi negi popka, saj je to zelo izpostavljeno mesto za okužbo.

Popkovnica je fizična vez med mamo in otročičkom, ki pa z rojstvom postane nepotrebna. Med nosečnostjo po njej plod prejema vse hranilne snovi za svoj razvoj.

Popkovino zdravnik ali partner ob rojstvu prereže, novorojenčku jo spnejo s plastično sponko ali prevezo. Že po prvih dneh se ostanek začne sušiti, otrdi in potemni ter približno v desetih dneh skupaj s sponko tudi odpade.

Nega popka pri novorojenčku

V času bivanja mamice in novorojenčka v porodnišnici za popek skrbi zdravstveno osebje, po prihodu domov pa je potrebno prevzeti skrb za čist dojenčkov popek.

Negi moramo posvetiti posebno pozornost, saj je popek zelo izpostavljeno mesto za okužbo.

Dokler se popek popolnoma ne zaceli, se dojenčka ne sme kopati, popkovno rano pa na začetku čistimo pogosteje, ob vsakem previjanju, kasneje pa po potrebi. Ves čas sledimo celjenju popka. Mesto, iz katerega izhaja popkovni krn, mora biti vedno čisto in suho.

Večini dojenčkov se popek zaceli v desetih dneh po porodu.

Kako čistiti področje popka

Dokler popkovni krn ne odpade, je potrebno področje popka z vlažnim sterilnim zložencem ali tamponom očistiti in pustiti da se dobro posuši. S čim naj se navlaži zloženec ali tampon, bo svetovala patronažna sestra.

Vsakič je potrebno uporabiti svež sterilni zloženec. Če je potrebno, in to svetuje patronažna sestra, se popek prekrije z večjim zložencem.

Tudi ko je popek zaceljen je pomembno, da je suh, zato ga je potrebno po vsakem kopanju dobro osušiti. Pri tem si lahko pomagate z vatiranimi palčkami z varovalno oblikovano konico.

Novi sterilni set za nego popka to.to

Pri negi popka bo mamici v veliko pomoč sterilni Set za nego popka to.to. Vanj so v Tosami  vključili  izdelke potrebne za pravilno nego popka.

Vsi izdelki so sterilni in zaradi tega primerni za direkten stik s popkom, dokler se ta ne zaceli.

Sterilni set za nego popka Tosama

Set vsebuje naslednje izdelke:

  • Vivanet – zloženec iz netkanega materiala 5x5 cm, 2 kos, steril
  • Vivanet – zloženec iz netkanega materiala 7,5x7,5 cm, 2 kos, steril
  • Tampon iz netkanega materiala, 3 kos, steril
  • Vatirana palčka z varovalno oblikovano konico, 5 kos, steril

Več: www.tosama-trgovina.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri