10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nosilke za dojenčke - zakaj so tako koristne za otrokov telesni in čustveni razvoj

Nosilke za dojenčke - zakaj so tako koristne za otrokov telesni in čustveni razvoj (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
30. 10. 2014

Urška Podvršič, diplomirana psihologinja in svetovalka za nošenje otrok Trageschule Dresden, nam je razkrila, zakaj so nosilke tako koristne za otrokov telesni, čustveni in duševni razvoj, povezovanje z njim in kdaj jih lahko začnemo uporabljati.

Nošenje otrok v raznih nosilkah ni le prijetno in praktično, temveč ima tudi mnogo koristi tako za otročka kot za starše.

"Dojenčki so radi v naročju staršev in ne bojte se, s tem jih ne boste razvadili," pravi Urška Podvršič.

Zakaj je dobro nositi otroka ob sebi?

Urška: Nošenje otroka ni le praktično, temveč ima tudi mnogo koristi tako za otroka kot za mamo oziroma očeta.

Naj naštejemo le nekatere:

  • Dojenčki, ki jih starši nosijo, so mirnejši, saj so njihove primarne potrebe zadovoljene.
  • Otrok je ob ljubljeni osebi, jo vidi, sliši, voha in tipa, podobno, kot je to doživljal v maternici. Ta oseba ga preskrbi s hrano in z gibanjem, ki pozitivno vpliva na nadaljnji nevrološki razvoj, na zdrav razvoj prebavil in dihal ter na vzpostavitev ravnotežja (raz­voj notranjega ušesa) in dobrega mišičnega tonusa.
  • Nosilke nam pomagajo povečati število ur na dan, ki jih otrok preživi v naročju staršev, kar je obratno sorazmerno s številom ur, ko dojenček joka. Že tri ure nošenja na dan pomembno zmanjšajo jok pri dojenčku. V Nemčiji Dr. Fettweis, mednarodno priznani ortoped, že leta spodbuja nošenje dojenčkov v slingih in trakovih. Svetuje celo, da naj bi čim pogosteje nosili dojenčke v primernih nosilkah.
  • Med drugim s strokovnimi argumenti navaja, da pravilno nošenje ne škoduje hrbtenici, prav nasprotno – podpira njen razvoj.
  • Pri mamicah pa se s fizičnim stikom z dojenčkom sprošča oksitocin, ki ji pomaga k boljši povezanosti z dojenčkom, lažjemu dojenju in boljši skrbi zanj, posledično pa zmanjšuje tudi pojavnost poporodne depresije in psihosomatskih bolezni.

Ne bojte se, da boste dojenčka razvadili – varno navezani dojenčki, dojenčki, ki so dobili zadostno mero varnosti in ljubezni, bodo prej in bolj samostojno odkorakali v svet.

Torej se lahko z nošenjem bolj povežejo z otrokom tudi očetje?

Urška: Da, za očete je lahko nošenje svojega otroka lepa izkušnja, ki pomaga pri vzpostavitvi navezanosti med njima. Očetje se gibajo in dihajo drugače, njihov srčni utrip je drugačen od maminega; za dojenčka je to nova in pomembna izkušnja. Še posebej pri dojenčkih, ki zahtevajo več pozornosti, bo mama vesela premora, ko se bo njen dojenček zadovoljen stiskal k očetu. Izkušnje kažejo, da očetje najraje izbirajo bolj strukturirane mehke nosilke ali nahrbtnike.

Ali naj torej otroka le nosimo ali ga imamo lahko tudi v vozičku?

Urška: Nujno se mi zdi, da začnemo poslušati, kaj nam govori naš modri notranji glas. Otroci niso matematična enačba in sledenje pravilom, nasvetom, mnenjem, ki nam niso blizu, a se nam zaradi tega ali onega vseeno zdi, da jim moramo slediti, pogosto pripeljejo do nezadovoljstva.

Če se otrok rad nosi, ni nič narobe, če ga veliko nosimo in ne uporabljamo vozička. Večina staršev sicer kombinira nosilke z vozički. Pomembno se mi zdi, da naredimo tako, kot čutimo, tako, kot ustreza našemu življenjskemu slogu in otroku. Starši, ki se radi gibajo, potujejo, pohajkujejo, bodo najverjetneje čutili večjo potrebo po nosilki in mobilnosti kot starši, ki so najraje doma. Ni pa nujno – tudi vrt se da opleti z otrokom pri sebi ali pa doma kaj postoriti, poskrbeti za nujne službene obveznosti ipd.

Od kdaj lahko otroka nosimo v nosilki?

Urška: Otroka lahko nosimo od rojstva naprej, pomembno pa je, da izberemo nosilko, ki omogoča položaj, primeren otrokovi starosti in razvojnim potrebam, saj je to pomembno za razvoj kolkov, medenice in hrbtenice.

Kako naj mama varno položi otroka v nosilko, če je sama?

Urška: Ker je nošenje v naši kulturi še premalo razširjeno, pogosto nimamo prilož­nosti, da bi v živo videli, kako in kaj. Učenje nošenja otroka v (malo manj strukturirani) nosilki je tako kot učenje vožnje s kolesom, na začetku zahteva nekaj vaje. Prevečkrat se namreč zgodi, da po enem ali dveh neuspelih poskusih starši obupajo. Niso prepričani, da so naredili prav, ustrašijo se ali zaradi otrokovega joka mislijo, da mu nošenje ne ustreza. Začetna nespretnost in morebiten strah zagotovo vplivata na izid.

Večina dojenčkov (vsaj do tretjega meseca) se želi nositi in z malo vaje nam bo zagotovo uspelo. Ko vidimo, koliko nam nošenje lahko pomaga pri pomirjanju dojenčka, koliko nam olajša sobivanje z dojenčkom, vzamemo nosilko prav povsod s seboj.

Delavnice za nošenje otrok v nosilkah želimo razširiti po vsej Sloveniji, vendar takšne stvari žal trajajo. Za zdaj potekajo v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Izkušnje so namreč pokazale, da staršem, ki si želijo nositi otroka, najbolj pomaga, da vidijo in slišijo stvari v živo ter po možnosti tudi preizkusijo različne nosilke. Več o tem, kdaj in kje lahko preizkusite najrazličnejše nosilke, na www.mojskratek.si. Nosilke boste ob predavanju lahko brezplačno preizkušali tudi 25. 3. od 10.00 do 11.00 v Cityparkovem otroškem parku.

Kako naj vem, da ima otrok v nosilki ustrezen položaj?

Urška: Primerne nosilke omogočajo, da otroka nosimo dovolj visoko, dovolj privito k sebi in v položaju, primernem otrokovi starosti. Še posebno pozornost je treba nameniti otrokom do tretjega meseca starosti.

Majhnega dojenčka nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, v pokončnem položaju je otrok vedno obrnjen proti nam, s koleni dvignjenimi proti popku, z nogicami, podprtimi vse do kolen, in z rokicami pred seboj. Če ima otrok razvojne težave, je najbolje, da se glede nošenja v nosilki posvetujemo s svojim pediatrom ali fizioterapevtom.

Pri nas se večinoma svetuje nošenje v ležečem položaju (položaju zibke, lunice), drugje po svetu (npr. v Ameriki, Nemčiji) pa svetujejo pokončni položaj – položaj tako imenovane žabice. V pokončnem položaju otrok v nosilki ne sme viseti, temveč mora biti nežno 'prilepljen' ob naše telo, tako da na njegovo hrbtenico ni nobenih pritiskov. Položaj, v katerem otrokove nogice visijo oziroma bingljajo navzdol, ni priporočljiv, saj otrok nima zadostne opore, na hrbtenico je prevelik pritisk in ta ni v priporočljivi obliki C. Njegove nogice morajo biti podprte vse do kolen.

Za nošenje v nosilkah v ležečem položaju se je izkazalo, da starši zelo pogosto otroka neustrezno namestijo v nosilko. Poleg tega so raziskave pokazale, da je nošenje pokonci (v ustreznem ergonomskem položaju) bolj optimalno za otrokov razvoj.

Ko otrok doseže stabilnost (večina pri približno štirih mesecih), ga lahko nosimo tudi na boku. Na začetku mora imeti glavico še vedno dobro podprto, pozneje pa ima lahko roke tudi ven, da se prosto obrača in sodeluje.

V strukturiranih ergonomskih nosilkah lahko damo otroka na hrbet nekje od šestega meseca naprej oziroma takrat, ko otrok postane za daljše sprehode pretežek za nošnje spredaj. Klasične nahrbtnike za nošenje otrok lahko uporabljamo od takrat, ko otrok samostojno sedi.

Kako med vso ponudbo izbrati pravo nosilko zase ter za dojenčka in kakšne nosilke niso primerne za zdrav otrokov razvoj?

Urška: Nikakor ni pametno v isti koš metati vseh vrst nosilk, saj se položaj otroka v njih močno razlikuje. Dobra nosilka zagotovi (zgoraj opisan) starosti primeren položaj. Na splošno gre trend v smer elastičnih trakov za majhne dojenčke in strukturiranih mehkih nosilk za večje dojenčke, malčke.

Izogibajmo se tako imenovanim torbastim nosilkam (ang. bag slings), v katerih otroka zelo težko namestimo, da ne bi bil sključen. Poleg tega sam dizajn torbe onemogoča, da bi otroka nosili dovolj visoko in da bi ga dovolj dobro videli.

Tudi nosilke, v katerih otrokove nogice bingljajo navzdol in/ali glava ter hrbet nista ustrezno podprta, niso priporočljive.

Če o pravilnosti nošenja nismo prepričani, je najbolje, da nam to pokaže nekdo, ki ima na tem področju dovolj izkušenj.

Še več o tem, kako in zakaj nositi dojenčka, lahko spoznate na brezplačnih delavnicah, ki jih v Cityparkovi igralnici vodi Urška Podvršič, diplomirana psihologinja, svetovalka za nošenje otrok (Trageschule Dresden). Več o brezplačnih srečanjih s strokovnjaki za starše in nosečnice si lahko preberete na citypark.si.

Za revijo Lisa napisala Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri