Novopečeni starši, ne bojte se prositi za pomoč

Novopečeni starši, ne bojte se prositi za pomoč (foto: profimedia) profimedia
14. 12. 2019

Nov družinski član prinese veliko veselja, sreče in neizmerno ljubezen. Pa tudi veliko spremembo in novosti, pri katerih boste morda potrebovali pomoč. 

Vsem staršem, ki ste povili prvega otroka, naj razkrijemo skrivnost: nihče ne zmore vsega sam, četudi se še tako trudi. In ko ugotovite, da imate tudi vi samo dve roki in dvakrat več opravkov, se ne bojte poiskati pomoči. Mar ni to bolje kot neprespanost, stres in razdraženost? Proste trenutke raje izkoristite za preživljanje časa s svojo družino. 

Na kakšne načine lahko prosite za pomoč in kako si olajšate dan?

  • Ugotovite, kaj sploh potrebujete

Veste le to, da ponoči “dežurate”, podnevi ste utrujeni, nimate časa za kosilo in doma na splošno vlada kaos. Kljub utrujenosti (in dejstvu, da boste med pisanjem verjetno morali pozibati otroka), si vzemite nekaj časa in naredite seznam stvari, ki jih potrebujete. Na njem je lahko na primer:

  • čas za počitek (spočiti straši = veseli starši)
  • skuhano kosilo
  • odhod v trgovino
  • čas zase (da, še vedno ga potrebujete)

Nato odkljukajte stvari, ki jih lahko opravite sami. Pri tem bodite realni, natanko določite čas in si ne naložite preveč opravil. 

Ostanejo opravki in stvari, za katere vedno zmanjka časa. Za te boste morali prositi nekoga drugega. Kdo vam vedno rad priskoči na pomoč in bo razumel trenutno situacijo? Mama verjetno ne bo imela nič proti, če skuha kosilo za dve dodatni osebi, sestra pa bo zagotovo skočila v trgovino mimogrede …

  • Zapisujte, zapisujte, zapisujte

Kar naenkrat ste morali dodati nove aktivnosti, kot je menjava plenic, igranje z otrokom, hranjenje vzame več časa … 

Zato ne bo odveč, če na hladilniku vedno visi list z najpomembnejšimi stvarmi, ki jih morate vsak dan narediti. Vsaj dokler vam nov tempo ne preide v kri in boste vse počeli avtomatsko. Ne skrbite, kmalu boste spoznali vse nove rituale in se nanje privadili ter predvsem uživali. 

  • Bodite vztrajni pri iskanju pomoči

Prositi za pomoč enkrat je težko, kaj šele večkrat. Vendar se ne ustrašite, saj boste kosilo ali drugo uslugo potrebovali več kot enkrat. 

Ko se prijateljica, ki naj bi vam pomagala pospraviti, ne prikaže, prosite koga drugega. Z mamo se dogovorite, da ob sredah kuha namesto vas, vi pa naredite v zameno kaj drugega. Presenečeni boste, kako z veseljem vam ljudje pomagajo. Poleg tega bodo veseli družbe dojenčka. Le kdo se ne razneži ob njih? 

  • Uporabite družbena omrežja v svojo korist

Ne za objavo fotografij dojenčka, ampak za vključevanje v skupine za novopečene starše. Soočajo se s prav takšnimi težavami kot vi, le da so morda zanje našli ugodno rešitev. Lažje vam bo že, če boste z njimi delili svoje počutje, saj bolje kot kdorkoli drug razumejo, kako je biti utrujen in vesel hkrati. 

Tam boste našli tudi kopico uporabnih nasvetov, ki vam bodo olajšali dan in preden skočite do zdravnika preverili, ali je normalno, da dojenčki trpijo za kakšnim problemom (vetrovi, izpuščaji …). Morda se s tem ravno zdaj ukvarjajo tudi drugi starši. 

  • Pogovarjajte se s partnerjem

Nekatere potrebe lahko zadovolji le vaš partner, zato se morate po pomoč obrniti tudi nanj. Samo on ve, kako se zares počutite, ker isto prestaja tudi sam. Le on vas lahko nežno poboža, spravi v dobro voljo, posluša, kakšen dan ste imeli … 

Ne izgubita komunikacije, ampak jo še bolj okrepita, da se s tem izogneta tudi vsem nepotrebnim sporom, ki bi škodili družinski sreči.