Orgazmični porod – vez med porodom in spolnostjo

Orgazmični porod – vez med porodom in spolnostjo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 5. 2014

Porod je del spolnega cikla ženske. Spolni cikel ženske zaznamujejo tako imenovani krvni misteriji – prva menstruacija, porod in menopavza. Vsi trije so povezani z žensko plodnostjo.

S prvo menstruacijo postane dekle plodno – sposobno je spočeti novo življenje, kar predstavlja ogromno spremembo v njenem življenju in njeni psihi, ki se je pogosto ne zavedamo. Nosečnost in porod predstavljata drugi krvni misterij, ki razodeneta žensko sposobnost plodnosti in aktivirata v naši psihi materinska čustva in vzorce obnašanja, ki jih morda prej sploh nismo poznale. Zadnji krvni misterij je menopavza, ki zaključi naše obdobje plodnosti, prinese velike fizične in psihološke spremembe, novo obdobje poglobljene obrnjenosti vase in obnovitve mladostniške kreativnosti.

Vse tri krvne misterije povezuje spolnost, ki je tesno prepletena z ženskimi življenjskimi cikli.

Spolno aktivne smo po prihodu naše prve menstruacije, kar vnaša v našo spolnost tudi raziskovanje svoje plodnosti, zavedanja, da spolnost prinaša tudi odgovornost do novega življenja. Spolna aktivnost nam tudi omogoči, da bolj zavestno spremljamo svoj menstrualni cikel in se jasneje zavedamo svojih plodnih dni ter nihanja svojega spolnega poželenja, ki je v različnih delih menstrualnega cikla drugačno.

Nosečnost in porod sta intimno povezana s spolnostjo – otroka spočnemo v spolnem odnosu – poleg tega pa so med porodom aktivni enaki hormoni kot med spolnim odnosom – najpoglavitnejši med njimi je hormon oksitocin, tako imenovan »hormon pozabe« ali »hormon ljubezni«.

Menopavza povzroči hormonalne spremembe velikih razsežnosti, ki nas lahko telesno in psihološko do temeljev pretresejo in prinesejo s seboj korenite življenjske transformacije. Posledično se preobrazi tudi naše doživljanje spolnosti – ker nismo več obremenjene z možnostjo zanositve in ker se poveča raven androgenih hormonov v našem telesu (testosteronu podobnih hormonov), smo v spolnosti bolj asertivne, bolj poglobljeno pa raziskujemo tudi čustvene in duhovne vidike spolnosti.

Ekstatičen porod brez bolečin?

Kako si lahko pomagamo do lažjega poroda s poznavanjem porodnih hormonov.

Izraz 'orgazmični porod' sta skovali samostojna babica Elizabeth Davis in doula Debra Pascali-Bonaro iz ZDA. Napisali sta knjigo z istim imenom, Debra pa je posnela tudi dokumentarni film z naslovom 'Orgasmic Birth, The Best Kept Secret' (Orgazmični porod, najbolje varovana skrivnost). Debra in Elizabeth sta ustvarili resnično revolucionarno delo, saj s pomočjo znanstvenih izsledkov kažeta, da je v resnici bio-kemični potencial poroda orgazmičen. Kako je to mogoče? Poglejmo si.

Porod je spolen – to je dejstvo. Otrok se poraja po istem kanalu, kamor prodre naš partner v orgazmični spolni združitvi – ki naj bi bila orgazmična, čeprav glede na nekatere raziskave približno 40% odstotkov žensk med spolnim odnosom ne doživi orgazma.

Ena od treh žensk ima težave z doživljanjem orgazma in kar 80 % žensk ima težave z doživljanjem orgazma pri zgolj vaginalnem odnosu (to pomeni, da potrebujejo dodatno stimulacijo, da dosežejo orgazem).

Hormon oksitocin, znan kot hormon ljubezni, je prisoten tako med spolnim odnosom, kot med porodom. Oksitocin je hormon bližine in naklonjenosti, ki povzroča krčenje maternice. Globinski ženski orgazem naj bi vseboval tudi valovanje maternice. Oksitocin se sprošča ob telesnem stiku z ljubljeno osebo, ko z nekom delimo obed, že ob sami misli na ljubljenega.

Žensko telo največje količine oksitocina sprošča prav med porodom – v nobenem drugem trenutku njenega življenja ne bodo tako visoke. Med porodom pa se sproščajo tudi endorfini, naravni opiati, ki delujejo protibolečinsko – zameglijo občutek bolečine in ga preobražajo v ekstazo. Delovanje endorfinov najlažje razumemo, če si predstavljamo užitek, ki ga občutimo po napornem delu, na primer dolgotrajnem vzdržljivostnem teku. Ko dosežemo točko največjega napora, ki meji na bolečino, naše telo začne izločati endorfine, ki prekrijejo občutke nelagodja in nas preplavijo z občutki izpolnjenosti, fizične ekstaze in radosti. Vsaka maratonka dobro ve, o čem govorim.

Med porodom se sprošča tudi hormon prolaktin, materinski hormon, ki vzbudi v nas občutke nežne naklonjenosti, skrbnosti in povezanosti z otrokom. Tudi materinski hormon prolaktin vzbuja ljubeče, nežne občutke in čustva.

Zakaj je torej porod za večino žensk boleča izkušnja?

Sprejemanje spolnosti – sprejemanje poroda

Vsekakor nosi del odgovornosti za to stereotipiziranje poroda v naši družbi. Porod kot družba še vedno doživljamo kot strašljiv, boleč proces. Kot družba se poroda bojimo. Njegova moč nas navdaja s strahom. Njegova intenzivnost se nam zdi misteriozna in grozeča. Ker ga ne moremo obvladati z voljo, se nam zdi nevaren. In res, edini način, da postane porod znosno, ali pa celo radostno doživetje, je, da se mu prepustimo.

Eden od razlogov, zakaj ima tako velik delež žensk težave s spolnostjo, je tudi ta, da se ženske težko prepustimo. Družbeno pogojevanje naše divje, instinktivne strani, je povzročilo, da si ne upamo uživati in sprejemati ljubezni in spolne naklonjenosti partnerja. Težko si dopustimo resnično globoko občutiti občutke spolnega poželenja in spolnih občutkov, saj nas je strah opustiti miselni nadzor in običajno stanje zavesti.

Kadar se resnično prepustimo spolnosti, vstopimo v drugačno stanje, bolj instinktivno, telesno prožnejše, bolj gibko in dovzetno in psihološko bolj samozavestno, nasmejano in igrivo. Postati takšna je za mnoge težko, saj nosimo v sebi pogojevanje spolnosti kot nekaj grešnega, prepovedanega. Vzgojene smo, da se obnašamo spodobno, nevsiljivo, nevidno, prepustitev spolnosti pa zahteva od nas povsem drugačno vedenje.

Poleg te, specifično ženske, problematike prepuščanja spolnosti, pa je pomembno tudi poudariti splošen družben odnos do spolnosti. Spolnost je pogosto prilagojena moškemu doživljanju spolnosti, ki se razširja skozi medije. To enostransko predstavljanje spolnosti povzroči izločanje ženskega doživljanja spolnosti, ženskih potreb. Ženske potrebe preprosto niso slišane.

Ženske potrebujemo na začetku več časa. Potrebujemo bolj ritualiziran pristop k spolnosti, spolnost tudi bolj povezujemo s čustvi. Potrebujemo takšno telesno izkazovanje ljubezni, ki izraža tudi čustveno naklonjenost, ki ne zadovoljuje le telesne vzburjenosti. In točno takšne so tudi potrebe porojevajoče ženske.

Porojevajoča ženska potrebuje zasebnost, intimno vzdušje in brezpogojno sprejemanje njenih občutkov, potreb in želja. Če ti osnovni čustveni pogoji niso zagotovljeni, se porod lahko, še posebej pri čustveno zelo občutljivih ženskah, zaustavlja, zavleče ali pa celo zaplete. Ženska, ki se ne počuti varno, zaščiteno in spoštovano, se bo težko prepustila porodu, ki od nje zahteva popolno predajo, in porod bo tao težje pridobil tisti ritem in intenzivnost, ki ju potrebuje, da se uspešno izide. Uspešno se izide porod takrat, ko sta mama in otrok zdrava, malce utrujena, a ne obnemogla, radostna in popolnoma zaljubljena drug v drugega.

Vidimo torej, da imata tako spolnost, kot porod bio-kemični potencial, da postaneta radostni, orgazmični, osrečujoči izkustvi. In vendar ni vedno tako. V naših rokah je namreč moč, da se odločimo, kakšno bo naše izkustvo. Lahko se predamo silam spolnosti/poroda, opustimo razum in se povežemo s svojo instinktivno naravo, ali pa se bojimo, upiramo in trepetamo.

Naša odločitev je, kako bomo uporabile potencial spolnosti/poroda. Če se odločimo, da se mu bomo predale, tvegale, zapustile miselni nadzor in se odprle novemu, skrivnostnemu doživetju poroda, bomo neskončno nagrajene. Ob tem bomo srečale v sebi in v svoji okolici mnogo ovir v obliki napačnega razumevanja temeljne narave spolnosti/poroda ali pa psihološke pogojenosti doživljanja spolnosti/poroda. Vendar lahko vse te ovire radostna, orgazmična energija spolnosti/poroda poruši in nas popelje na valovih ekstaze.

Napisala Ana Drevenšek

Ana Drevenšek je obporodna spremljevalka – doula, deluje pa tudi kot poporodna doula. Za delo obporodne in poporodne doule se je izobrazila v angleškem združenju za izobraževanja doul Nurturing Birth. Ana vodi tudi delavnice o temah povezanih z ženskostjo in ženske obrede prehoda v Rdečem šotoru: http://rdecisotor.wordpress.com.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri