Pilates po porodu

29. 11. 2011

Pilates je v zadnjem času vedno bolj zanimiva zvrst rekreacije tako med rekreativci, profesionalnimi športniki in starostniki kot tudi pri rehabilitaciji poškodb ali degenerativnih sprememb. Sedaj so pozitivne lastnosti tehnike pilatesa odkrile tudi mamice po porodu, ki kljub neprespanim nočem ugotavljajo, da jim vadba pilatesa pravzaprav povrne energijo in regenerira mišične strukture, ki jih zaradi nošenja novorojenčka in dojenja prekomerno obremenjujejo.

Vadbo pilatesa je iznašel Joseph Pilates v zgodnjih letih okoli 1900. G. Pilates je razvil serijo vaj, ki so usmerjene predvsem v krepitev mišic trupa in neposredno podpirajo hrbtenico in medenico. Strukturi, ki sta ravno v nosečnosti izpostavljeni največjemu neravnovesju. Bistvo svoje tehnike je nadgradil z unikatnim sistemom dihanja in posebno pozornost usmeril v namestitev pravilne telesne drže, ki sta za vsako mamico zaradi vsakodnevnih obremenitev bistvenega pomena.

Medtem ko pilates sicer ni srčno-žilni vadbeni sistem, pa sta v vaje vseeno vključena fluidnost in dinamičnost, ki preko krepilnih vaj dvigujeta srčno frekvenco. Za primer vzmemimo temeljno vajo stotka.

Začetna pozicija je leže na hrbtu z glavo na podlagi (v izognitev upogibu trupa zaradi potencialnega razmika preme trebušne mišice), roke pa se ob telesu gibajo v eni ravnini 100- krat. Z načinom izvajanja vaje v enakomernem ritmu se pospeši mišična aktivnost celotnega telesa.

Četudi je pilates znan že več let, je prav v zadnjem času postal za mlade mamice zelo zanimiv, in to z dobrim razlogom. Pravilna pilates obravnava namreč nudi izredno dobre fizične rezultate (uspešno preprečuje inkontinenco, zmanjšuje diastazo rekti in popravlja slabe telesne vzorce) in hkrati tudi psihične prednosti, kot so zmanjševanje negativnih posledic stresa in neprespanih noči.

Vadba po porodu pa mora zaradi unikatnega hormonskega vpliva delovati predvsem v okviru dobre stabilizacije, krepitve mišic medeničnega dna, prečne trebušne mišice in notranje poševne trebušne mišice. Po porodu so namreč te mišične strukture trupa oslabljene in prekomerno elastične, zato statično raztezanje v nosečnosti in po porodu ni priporočljivo.

Odličen način povrnitve v formo za vsako mamico je zagotovo metoda pilatesa, saj s svojimi edinstvenimi petimi principi vpliva na predele, ki potrebujejo največjo skrb. Za mamice po porodu je zaradi vpliva nestabilnosti in posledično možnih bolečin v ledvenem predelu zelo pomembno razvijanje stabilnosti v ledveno-medeničnem predelu. Pilates lahko kot nežna, vendar učinkovita zvrst vadbe s pripomočki ali napravami doprinese veliko zdravstvenih koristi in razvija telesno moč, ki jo pri prenašanju novorojenčka prav vsaka mamica nujno potrebuje.

Kdaj po porodu je primerna vadba pilatesa? 

Večina novopečenih mamic se lahko brez težav vključi v prilagojeno obliko pilatesa že med četrtim in šestim tednom po porodu, seveda po potrditvi izbranega ginekologa. V primeru carskega reza se doba mirovanja podaljša še za nekaj tednov podaljša. Zapomniti si je treba, da se ob kakršnemkoli krvavenju ni primerno udeleževati nobenih vadbenih tehnik.

Najpogostejša zmota pa pri večini ni prehiter začetek vadbe, ampak več mesečno mirovanje, ki po določeni dobi prinese negativne posledice in slabo samopodobo. Ni redko, da mamice po porodu pesti inkontinenca (nenadzorovano uhajanje urina/blata), slaba telesna drža, povečan razmik preme trebušne mišice in posledično bolečine v hrbtenici ter ne nazadnje stres, povezan z lastnim nezadovoljstvom. Strah pred prehitro telesno aktivnostjo je najlažje premagati s posvetom pri ginekologu.

Pilates torej ni lezgolj tehnika rekreacije, ampak tudi druženje, kjer lahko vprašanja delite z drugimi mamicami in inštruktorjem. Večina programov za mamice z dojenčki je privlačnih tudi zato, ker otroka lahko pripeljete s seboj in se tako izognete odvečni organizaciji varstva. Vedno je torej najpomembnejša volja in seveda skrb za lasten um in telo, kar je zagotovo najpomembnejši člen dobrega počutja, tudi dojenčkovega.

Izvajanje pilatesa nekajkrat tedensko lahko torej koristi mamici na različne načine. In kakšna so lahko pričakovanja? Povrnitev mišičnega tonusa trebušnim mišicam in izguba kakšnega kilograma, boljša telesna drža in večja vzdržljivost v povezavi z boljšo telesno držo in večjo vzdržljivostjo so le nekatera dejstva, ki pojasnjujejo,nekateri dejavniki zakaj je pilates tako uspešen in zanimiv.

Špela Jakša, univ.dipl.biokem., direktor podjetja Pilates studio Peti element in mednarodno certificirani STOTT PILATES inštruktor