Porod po naravni poti

Porod po naravni poti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 3. 2013

Žensko telo je nekaj najlepšega, kar je ustvarila narava. Je tako veličastno, da lahko svet obogati z novim življenjem. A ga po nepotrebnem bremenimo s strahom, da se bo pri porodu zapletlo in s strahom pred bolečino.

Telesu moramo zaupati, verjeti v njegove sposobnosti, predvsem pa spoznati njegovo delovanje. Ko spoznamo svoje telo, je lahko porod najlepša izkušnja v življenju in najmočnejši trenutek, v katerem ženska izkusi in najde svojo moč ter se poveže z modrostjo vseh svojih prednic.

Porod po naravni poti

Najlepši je seveda naravni porod v domačem okolju, ob pomoči ljubečega partnerja in porodne spremljevalke – ženske, ki ji lahko 100-odstotno zaupamo, da bo porod olajšala naravno in na vsakem koraku vedela, kako naprej.

S prestavitvijo poroda iz domačega okolja v porodnišnice pa je ta bistveni del pomoči pri porodu nekako zamrl. In prav v sterilnem bolnišničnem okolju, kjer se porodnica in njen partner ne počutita domače, je opora bistvenega pomena, sicer porod lahko postane osamljeno in psihično stresno doživetje.

Zato so se v zahodnem svetu v zadnjih 30 letih ponovno uveljavile porodne spremljevalke – doule.

Doula – za olajšan porod po naravni poti

Porodna spremljevalka ali doula je usposobljena in izkušena ženska, ki nudi čustveno, informacijsko in fizično oporo porodnici in njenemu partnerju v času nosečnosti, med porodom in po njem.

Doule ženskam pomagajo iskati izgubljeno zaupanje vase, v svoje telo, ki je do popolnosti ustvarjeno za ustvarjanje novega življenja. Gojijo nežen, ženski, podporen doularski duh pri svojem delu in življenju, kar se ne tiče le žensk, parov in družin, s katerimi delajo, temveč celotne družbe.

Seveda porod še vedno vodita babica in porodničar, vendar jim doula s svojo prisotnostjo delo olajša, hkrati pa bodoče starše razbremeni skrbi in strahov.

Je tudi zagovornica pravic ženske in otroka v zdravstvenem sistemu, saj dobro pozna želje in potrebe nosečnice ter pozna pravice pacientov in poti za učinkovito komunikacijo z bolnišničnim osebjem.

Med porodom žensko opogumlja, poskrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami ali akupresuro, porodno bolečino pa ji lahko ublaži tudi z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami.

Spodbuja jo pri dihanju in sproščanju ter predlaga izbiro ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji tudi premagati strah ter razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces, pri čemer sodeluje in se usklajuje z babico.

In prav to ženska, ki se odloči za naravni porod, potrebuje.

Spremljevalka in opora tudi po porodu

V času nosečnosti doula nosečnici pomaga z nasveti in s pogovori o željah, pričakovanjih in morebitnih strahovih glede poroda.

Porodna spremljevalka nosečnico nauči različnih tehnik sproščanja, s katerimi ji nato pomaga tudi med porodom, po porodu pa svetuje pri dojenju, negi dojenčka in skrbi za žensko po porodu in pomaga pri težavah, ki se pojavljajo ob širitvi družine in navajanju na nove življenjske vloge.

Svetovni teden doul

Svetovni teden doul – porodnih spremljevalk obeležujemo tudi v Sloveniji.Svetovni teden doul 2013

V tednu od 22. – 28. marca 2013 doule pripravljajo predavanja, delavnice, projekcije filmov in osrednji dogodek s pogovorom vabljenih strokovnjakov ter družin, ki so jih spremljale.

Osrednji dogodek bo potekal v petek, 22. marca, ob 17h v knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani.

Predstavile bodo poslanstvo, delo in vpliv doul v besedi in kratkem dokumentarnem filmu. Sledili bodo pogovori s strokovnjaki, predstavniki medicinske stroke, poznavalci porodnih praks...

Poleg osrednjega dogodka bodo potekali tudi številni brezplačni dogodki po vsej Sloveniji.

Več o tem na Združenje slovenskih doul.