Prehrana dojenčka po 4. mesecu

22. 6. 2011

Po dopolnjenem 4. mesecu in najpozneje po 6. mesecu morate vašemu dojenčku poleg dojenja ali mlečnih formul ponuditi tudi dopolnilno hrano. Otrok postaja pri tej starosti vedno bolj aktiven in potrebuje več energije za izpolnjevanje svojih potreb po gibanju.

Kdaj je otrok pripravljen na prvo dopolnilno hrano, je povsem individualna odločitev. Najbolje je, da se zanesete kar na vašo osebno presojo. Jasni znaki pa so:

  • Otrok ima velik apetit in se želi pogosteje dojiti.
  • Radovedno pogleduje k jedem odraslih.
  • Sega po žlici.
  • Sam lahko drži glavico in sedi brez opore.
  • V usta vtika predmete in jih raziskuje.

Če boste pri vašem otroku opazili več teh znakov,  lahko kar začnete z uvajanjem dopolnilne hrane in nato v naslednjih mesecih s tem obrokom postopoma nadomestite po eno dojenje oziroma en mlečni obrok na dan.

Dopolnilni obrok: opoldanski jedilnik

Prehranski strokovnjaki kot prvo dopolnilno hrano priporočajo opoldanski zelenjavni obrok, na primer korenje. Vendar je to priporočljivo šele po dopolnjenem 4. mesecu. Na začetku en teden dojenčka hranite le z eno vrsto zelenjave, da se lahko najprej navadi samega hranjenja po žlički. Najprej bo najverjetneje pojedel le 2 do 3 čajne žličke. Z vsakim dnem pa bo pojedel vedno več žličk hrane. Nekje od drugega tedna ponujeno zelenjavo dopolnite še s korenjem, nekaj tednov pozneje pa lahko ponudite že kašico z zelenjavo, krompirjem in mesom ter z malce repičnega olja. Meso enkrat tedensko zamenjajte z zdravo alternativo – ribo.

1. korak zelenjava
2. korak zelenjava    krompir
3. korak zelenjava    priloga meso/riba

Dopolnilni obrok: mlečno-žitne kašice za lahko noč

Od 6. meseca dalje otrok porabi več energije in potrebuje več hranilnih snovi, da se nasiti in zdravo razvija. Prehranski strokovnjaki zato priporočajo mlečno-žitne kašice, ki jih dojenčkom po navadi ponudimo pred spanjem. Zelo priljubljene so riževe kašice jih lahko seveda pripravite sami, ki jih lahko kupite že pripravljene za takojšnje uživanje ali pa jih je treba le še zmešati z vodo.

Dve možnosti za pripravo mlečno-žitnih kašic:

  • žitne kašica + neposneto mleko ali nadaljevalno mleko;
  • mlečno-žitna kašica + voda (mlečna kašica že vsebuje nadaljevalno mleko).

Za obe različici boste na prodajnih policah z otroško hrano našli izdelke z zelo kakovostnimi sestavinami, ki so še posebej prilagojene otroški občutljivi prebavi. Posebno so priporočljive kašice z dodatkom joda in brez dodanega sladkorja.

Dopolnilni obrok: popoldanske sadno-žitne kašice

Od 7. meseca dalje lahko vašemu otroku ponudite še en dodaten obrok na žlico. Za to so še posebno primerne sadno-žitne kašice, ki jih lahko kupite že pripravljene v kozarčkih, seveda pa jih lahko pripravite tudi sami. Sadno-žitne kašice se po navadi ponudijo popoldan in se pripravijo brez mleka. Poleg prepasiranega sadja lahko kašicam dodate še malce repičnega olja.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri