25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Priprave na porod v Rdečem šotoru

19. 6. 2014

V naši družbi je porod včasih zreduciran le na medicinski dogodek, vendar je porod veliko več kot to.

Porod je socialni dogodek, pomeni velik prehod v življenju ženske, ki vstopa v popolnoma novo obdobje svojega življenja – v materinstvo. Lahko je telesno, čustveno in duhovno ekstatična izkušnja – to pomeni radostna, izpolnjujoča, ki nas nagradi z neverjetnim zaupanjem v svoje telo in vase, s samozavestjo, da smo kos novi vlogi. In je lahko proces, skozi katerega gremo z nasmeškom na obrazu in ljubeznijo v srcu.

Poroda se vsekakor spominjamo celo življenje, zato je pomembno, da se nanj dobro pripravimo.

Priprave v Rdečem šotoru

Priprave na porod v Rdečem šotoru so nekakšna arheologija starodavnih porodnih modrosti, ki pa jih vedno bolj spoznava in začenja razumeti tudi moderna znanost.

V Rdečem šotoru spoštujejo pomoč tehnološko-medicinskega modela obporodne skrbi, ker rešuje življenja, vendar se poglobijo drugam, v globine ženskega telesa in psihe. Tako spoznavajo resnične sposobnosti ženske, da rodi ter okoliščine, v katerih se te čarobne sposobnosti najlažje razcvetijo.

Pozabljena vez med ženskami

Na pripravah uporabljajo pozabljeno, a pomembno vez med ženskami. Poudarjajo pomen ženske skupnosti, ki lahko v tem ključnem življenjskem prehodu podpre z vzpodbudo, zgodbami, čustveno podporo, pogovorom, prisotnostjo in znanjem.

Ženske delijo znanje predvsem skozi zgodbe. Poslušanje pozitivnih porodnih zgodb je eden izmed ključnih elementov priprav na porod v Rdečem Šotoru.

"Porodne zgodbe nas učijo o nekaterih razlikah med uveljavljenim medicinskim znanjem in resničnimi telesnimi izkušnjami žensk – vključno s tistimi, o katerih medicinski učbeniki ne poročajo, ali tistimi, ki v svetu medicine veljajo za nemogoče. Povezavo med telesom in umom prikazujejo tako nazorno, kot je medicinske študije ne morejo." Ina May Gaskin, Modrost rojevanja

Ena izmed najpomembnejših porodnih modrosti, ki si jih delijo ženske, je povezava med umom in telesom.

Na pripravah na porod se boste tako pogovarjale o tem,

 • kako pomembna je vez med umom in telesom in kako vpliva na potek in razplet poroda,
 • kakšen proces sploh je porod, kako poteka, kaj se med porodom dogaja z našim telesom, pa tudi s čustvi in psihami, ter
 • kaj lahko pričakujete po porodu. Kako vas bo porod preobrazil, kakšne občutke lahko pričakujete med porodom – tako telesne kot čustvene, morda duhovne.

Najpomembnejši aspekt priprave na porod je spoznati moč in sposobnost svojega telesa, da rodi in svoje psihe, da gre skozi porodni proces nepoškodovana, polna samozavesti, da je kos novi vlogi materinstva.

Moč svojega telesa in svoje psihe boste spoznavale skozi

 • poslušanje porodnih zgodb,
 • branje porodnih afirmacij,
 • deljenje občutkov in razmišljanj,
 • učenje o fiziološkem porodu (hormoni, ki vodijo porod, naravni načini lajšanja bolečin, naravni načini spodbujanja popadkov, načini za soočanje s popadki, katere okoliščine naravni fiziološki porod vzpodbujajo/podpirajo in katere ga zavirajo/omejujejo, itd.)
 • spoznavanje ključnih informacij glede porodnih možnosti v Sloveniji in
 • razmišljanje o tem, kako zase ustvariti varno, izpolnjujočo in osrečujočo porodno izkušnjo.

"Socialni model poroda definira porod kot socialni dogodek in normalen življenjski proces. Vključuje težko delo, ki ga opravi ženska, njega bližnja družina, ženske prijateljice in ostale ženske v soseščini. Obporodne pomočnice so skoraj izključno ženske. Ženska je deležna kontinuirane oskrbe in kontinuiranega odnosa s tistimi, ki ji nudjio oskrbo. Mati doživlja pomemben življenjski prehod, med katerim se prikliče duhovne sile, da jo podprejo, negativni psihološki vplivi pa so odrinjeni. Čustveni in duhovni aspekti poroda so v središču za vse vpletene." Sheila Kitzinger, antropologinja in raziskovalka sodobne porodne kulture

Pogovarjale pa se boste tudi o socialnih elementih priprave na porod

 • kot so spremljanje doule,
 • kaj je Blessingway (obred ali praznovanje prehoda v materinstvo),
 • pomen poporodne doule oziroma poporodne podpore s strani skupnosti.

Obvezne prijave

Prijavite se na ana.drevensek@gmail.com ali 068 16 41 60 (mobitel).

Cena dvodnevne delavnice je 69 evrov. Za študentke, brezposelne ali druge s finančnimi težavami, 15 % popust.

Lokacija:  Šlosarjeva 4, Ljubljana – Dravlje

Preberite si mnenja mamic o pripravah na porod v Rdečem Šotoru.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri