"Sin si je že pri 7. letih sam pripravil zajtrk - odrasel je v takšnega človeka" (zapis mame)

"Sin si je že pri 7. letih sam pripravil zajtrk - odrasel je v takšnega človeka" (zapis mame) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Kdaj bi rekli, da je čas, da otrok postane samostojen in prične skrbeti zase? Je 7 let prehitro ali prepozno?

Kaj je vaš otrok znal narediti sam pri sedmih letih? Ste ga spodbujali, da je že od rane mladosti sam pripravljal obroke, se oblačil, obuval in skrbel zase? Ali menite, da so takrat starši zadolženi za vse to? 

Poglejte zapis neke matere o vzgoji in tem, v kakšnega človeka je odrasel njen sin: 

"Ko je imel sin 6 let, sem se odločila, da ustanovim svoje podjetje. Podjetje v katerem sem bila zaposlena, je razpadlo in nismo imeli veliko denarja. Vendar je to pomenilo, da me ne bo več toliko doma kot prej. Moj otrok je moral po sili razmer začeti stvari počenjati sam - samostojno."

Mati pravi, da je otrok do sedmega leta znal sam speči jajca, pomiti posodo in se pripraviti na šolo, popolnoma brez pomoči staršev. 

"Nikomur, niti prijateljem nisem zaupala, česa ga učim, saj me je bilo strah obsojanja. Nisem imela pomoči babic, saj so živele predaleč in nisem imela denarja, da bi plačala varuško. Takrat sem se počutila precej krivo, da otroka učim stvari, ki jih pri njegovih vrstnikih počnejo mame, vendar nisem imela druge izbire. Danes menim, da je bila to dobra poteza. 

Sin se je čustveno razvil v zelo samostojno osebo. Pri 16 letnih je na svojo pobudo začel delati manjša dela, za katera sem mu dajala žepnino, da je zaslužil za počitnice, oblačila ali kaj drugega. 

Bil je zelo zrel, česar pri njegovih vrstnikih nisem opazila. To se je poznalo tudi pri njegovih odločitvah, v katere me ni hotel vključevati. Vedno je vedel, česa si želi in kaj more za to narediti." 

Vmes je mati uspešno razvila svoje podjetje, sin pa se je po šolanju vrnil v domači kraj in ob upokojitvi prevzel njeno podjetje in ustanovil svojega. 

"Ustanovil si je družino s čudovito žensko in velikokrat se mi zdi, da je veliko pametnejši in zrelejši v določenih situacijah. Poda mi tudi dobre nasvete. Vem, da ni vse popolno, vendar sem prepričana, da mu je samozavest od zgodnjih let dalje dala veščine, ki jih drugače ne bi imel."

Vir: Zadovoljna.rs

Kaj mislite vi? Bi morali otroci zgodaj postati samostojni, ali ostati otroci čim dlje in biti pod okriljem staršev? 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: