Tega NE BI SMELI početi, če želite, da bodo otroci mentalno močni in stabilni

Tega NE BI SMELI početi, če želite, da bodo otroci mentalno močni in stabilni (foto: Profimedia) Profimedia
11. 11. 2022

Mentalna moč je izjemno pomembna, saj bo otroka pripravila na težave in mu pomagala, da se z njimi sooči na pravilen način. 

Duševna stabilnost in moč vašemu otroku ne bo nudila nekakšne odpornosti na vse težave, ga bo pa pripavila, da se bo lahko pobral in ponovno nadaljeval, ko pride v takšne situacije. 

Duševna moč bo otroku omogočila, da izkoristi vse svoje potenciale, vendar zato ne smete početi nekaterih stvari, ki bi povzročile ravno obraten efekt. Psihoterapevtka in pisateljica Amy Morin v svoji knjigi razlaga, česa naj starši ne bi počeli pri vzgoji: 

Igranje žrtve

Otroku ne bi smeli pustiti, da igra žrtev, ko npr. ni zbran za tekmo pri določenem športu, ni najboljši v matematiki, ga kakšen prijatelj ne povabi k sebi na obisk ... In kako boste to najbolje dosegli? Če boste sami počeli enako in se ne boste postavljali v vlogo žrtve, niti otroka ne boste postavljali v to vlogo. 

Krivice, zavrnitve in neuspehi so del življenja, s katerimi se bo otrok velikokrat soočil, zato bi takšne situacije moral sprejeti in vedeti, da še vedno lahko razmišlja o rešitvi in naredi kaj pozitivnega. 

Občutek krivde 

Če otroku stalno vzbujate občutek krivde, mu s tem sporočate, da je to izredno neprijeten občutek, ki ga nikoli ne želi imeti. Zato kasneje ne bo nikomur znal reči ne, četudi bo njegov urnik že preveč poln ali nečesa preprosto ne bo želel. Ne izgubite razuma, ko otrok stori nekaj narobe in mu ne vzbujajte občutka krivde še več dni po dogodku. 

Otrok je središče sveta

Je ves dan prilagojen otroku? Ne mislimo na spalni ritem in obveznosti, ampak na to, da počnete, kar želi otrok, se stalno odpovedujete svojim hobijem in željam, ker otrok tako hoče ter mu podrejate vse načrte. 

Če bo odraščal v svetu, kjer se bo vse vrtelo okrog njega, bo odrasel v prepričanju, da morajo tudi drugi tako ravnati z njim. Dobro veste, da ne bo prišel daleč, saj se bo hitro našel kdo, ki ne bo upošteval njegovega mnenja in se mu ne bo prilagodil. 

Izogibanje strahu in nevarnosti

Logično je, da boste otroka obvarovali pred nevarnimi situacijami in pošastmi pod posteljo, vendar ga morate hkrati naučiti, da se mora s strahovi soočati. Čeprav bi ga najraje zavili v vato, mu morate dopustiti, da kakšno zanj strašljivo situacijo reši sam (z vašim nadzorom in pomočjo). 

Tako boste vzgojili pogumnega otroka, ki ga ne bo strah stopiti iz območja udobja. Saj veste, da tako najbolje napredujemo, zato ga čaka svetla prihodnost. 

Zahtevate popolnost

Pričakovanje, da bo otrok vedno vse naredil popolno, je nerealno in dobro veste, da se ne bo zgodilo. Učite otroke, da ni nič narobe, če mu včasih spodleti, in da se vse lahko popravi ali začne znova. 

Takšen otrok ne bo skušal postati najboljši v vsem (kar mu ne bi uspelo), ampak najboljša različica sebe. Poleg tega se ne bo oziral na mnenja drugih in se ne bo primerjal, kar je še toliko bolje.