Teh 6 znakov kaže, da se odlično znajdete v vlogi starša!

Teh 6 znakov kaže, da se odlično znajdete v vlogi starša! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2023

Menite, da ste zaradi neprespane noči, kakšne slabše odločitve ali obroka iz restavracije namesto iz domače kuhinje slabi starši? Nikakor, tudi vi ste samo človek, ki potrebuje počitek in včasih dela napake. Teh 6 znakov kaže, da vam gre vloga odlično od rok!

Biti starš je verjetno ena od najbolj odgovornih nalog, ki ste jo sprejeli. Takšna, ki se ne zaključi nikoli in v kateri morate biti vedno pripravljeni, da se lahko zgodi kaj nepričakovanega. Je vse prej kot lahka naloga, zato si čestitajte, saj vam gre odlično.

Da ste dober starš, dodatno potrjujejo spodnji znaki: 

Pošteni ste

Življenje ni vedno pravično, česar se otroci hitro naučijo. Zato si želijo, da ste vsaj vi njihov varen pristan. Ste nekdo, na katerega se lahko vedno obrnejo in zanesejo. Otroka obravnavate s spoštovanjem. Pri poštenosti ne gre le za to, da vse otroke obravnavate enako.

Pri vzgoji ste prilagodljivi, kar pomeni, da dopuščate tudi prostor za otrokove napake in mu ponudite priložnost, da se iz njih česa nauči. Ne vsiljujete svojih želj, ampak prisluhnete njegovim, ga spremljate pri izzivih in sprejemate odločitve v njegovo korist. 

Vedete se odgovorno

Otroci spremljajo vsak vaš korak, vas posnemajo in se od vas učijo, zato imate izjemno težko nalogo. Delate tako, kot učite otroka - držite se svojih besed. Trudite se, da bi vrednote, ki jih najbolj cenite, izpolnjevali sami in s tem pokazali otroku, da živite tako, kot "pridigate". Pri vas ne bo videl, da bi počeli ravno nasprotno, kot ste rekli in tega se držite tudi pri vzgoji. 

Dosledni ste

Seveda ste pri vzgoji jasno začrtali meje in postavili nekaj pravil. Pa ne le to, pri spoštovanju pravil ste dosledni. Pri vas otrok ne bo videl, da bi mu en dan nekaj dovolili, drug dan prepovedovali. Natanko ve, kaj od njega pričakujete in kako se mora vesti v določenih situacijah ter kaj bo sledilo, če krši kakšno pravilo. 

Zaradi tega otrok čuti nekakšno varnost in tudi pri preizkušanju mej ni preveč predrzen. 

Odpustite

Nihče ni popoln, niti vi in dobro veste, koliko napak ste že naredili, predvsem pa koliko ljudi vam je ponudilo drugo priložnost. Zato tudi vi odpustite partnerju, bližnjim in svojim otrokom. Ko otroku odpustite, mu s tem pokažete, da je vreden vaše ljubezni, čeprav vas je prizadel ali naredil napako. 

Dobro veste, da za vas ni zdravo, če v sebi zadržujete jezo in gojite zamere - tudi za otroka to ni dobro. S tem, ko ga učite predelati čustva in odpuščati, bo lažje premagal napake in poraze. 

Ne zahtevate perfekcionizma

Bolj kot na to, da je vse popolno in da otroku postavljate nemogoče zahteve, se osredotočite na ljubezen do njega, na podporo, vlagate čas in mu dajete mnogo priložnosti. Najboljši starši nikoli niso perfekcionisti, saj se zavedajo, da to vodi le v stres, anksioznost in negativne občutke, saj slej ko prej otrok ne more slediti cilju. 

Sprejemate sebe, partnerja in otroka v vsej nepopolnosti in to je najlepše, kar lahko storite. Zaradi tega je otrok ob vas sproščen in ve, da se ne rabi nikoli pretvarjati. 

Opravičite se, ko ravnate narobe

Ni le otrok tisti, ki se zmoti in naredi kaj narobe. To dobro veste, zato priznate krivdo, kadar storite napako. Ni se vam odveč opravičiti otroku in s tem pokazati, da je potrebno prevzeti krivdo za svoje napake. Tudi sam s tem ne bo imel težav, kar mu bo olajšalo življenje v prihodnosti. 

Vir: zadovoljna.hr