Zakaj in kako se razmerje spremeni po tem, ko dobita otroka?

Zakaj in kako se razmerje spremeni po tem, ko dobita otroka? (foto: unsplash) unsplash
13. 7. 2020

Dobra priprava na dojenčka vama bo vsekakor pomagala, a ne moreta predvideti čisto vsega. 

Ne skrbita, nista edina, ki si morda zastavljata podobna vprašanja kot so spodnja. Življenje se bo postavilo na glavo in prav je, da se o tem pogovarjata tudi po rojstvu otroka. 

Naj vas pomirimo s tem, da so naslednje stvari povsem normalne in pričakovane: 

Komunikacija se bo spremenila

Manj časa in volje bosta imela za globoke pogovore ob kozarcu vina, ki skrbijo, da vajino razmerje cveti. Komuniciranje bosta omejila na “podaj mi stekleničko”, “ti si na vrsti za menjanje plenice”, “kdo ga bo danes uspaval?”. Prav tako se bosta pogovarjala manj, saj bosta proste trenutke izkoristila za spanje. 

Nič hudega, tudi to bosta premagala. Potrebnega bo nekaj usklajevanja in načrtovanja, a ko bosta našla primeren del dneva, ko si lahko vzameta nekaj trenutkov zase, jih bosta pridno izkoriščala. 

Pogrešali boste spontanost

In s tem ni nič narobe. Naenkrat se boste zavedali, da se ne morete kar tako odpraviti na zmenek, pripraviti romantično večerjo kot presenečenje, iti v kino … 

Zdaj se boste morali znajti drugače. Še vedno lahko ostanete povezani s svojim spontanim jazom, le da boste (dokler otrok malce ne odraste), sedaj počeli manjše stvari, na primer izbrali novo restavracijo, si omislili nov hobi, preizkusili nov recept … Tudi to vaju bo s partnerjem povezalo. 

Seks - kaj je že to?

O tem “problemu” ste verjetno slišali že ogromno - o pomanjkanju intimnega življenja namreč. Pravzaprav je zlahka opustiti seks zaradi izčrpanosti, menjanja plenic in ukvarjanja z dojenčkom, a je intimnost nujno potrebna za ohranjanje zveze. 

Takoj po rojstvu za ženske to seveda ni mogoče, ko zdravnik potrdi, da je spet vse “normalno”, pa se počasi začnita zbliževati. Pa kaj potem, če ste malo neprespani? Koliko takšnih noči sta že preživela skupaj. Seks vaju bo trdno povezal in utrdil odnos, kar je nujno potrebno za dobro vzgojo. 

unsplash
Pomanjkanje “časa zame”

Če ste prej lahko odšli sami na sprehod, si vzeli večer za branje, telovadili ali sami počeli kaj drugega, to vsaj nekaj časa ne bo možno. Vendar lahko že zelo kmalu drug drugemu podarita nekaj prostih minut, ko bo eden pazil otroka in drugi izkoristil nekaj trenutkov zase. Poskrbita, da bo to redno na urniku. 

Deljenje obveznosti ni lahka naloga

Sedaj se morda zdi preprosto, a ko boste v neprespani noči vi na vrsti, da nahranite otroka, partner pa bo sladko spal, se bo deljenje nalog zdelo precej težko. Nič ni čudnega, če se bosta zaradi tega tudi sporekla. Važno je le, da na koncu najdeta pot, ki ustreza obema in prevzameta opravila drug drugega, ko bosta videla, da sta preveč izčrpana.