Zadosten vnos kakovostnih hranil pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj otroka.
Ponedeljek:
Zajtrk
- Kos rženega kruha, šunka z 2 % maščobe, zelena paprika in skodelica čaja.
Kosilo
- Paradižnikova juha;
- Pečen losos, soparjena cvetača s praženimi sezamovimi semeni, polega pa kuskus in
- zeljna solata.
Večerja
- Popečeni zelenjavni sendviči (jajčevec, paradižnik, mozzarela, peteršilj).
Torek:
Zajtrk
- Ovseni kosmiči z navadnim jogurtom in banano.
Kosilo
- Cezarjeva solata s popečenimi piščančjimi trakci. Uporabite lahko zeleno solato, paradižnik, koruzo ...
- Lahka panna cotta*
Večerja
- Pirine palačinke z borovnicami in agavinim sirupom.
Sreda:
Zajtrk
- Kos polnozrnatega kruha, avokadov namaz in skodelica kakava.
Kosilo
- Puranja nabodala s papriko, bučkami in paradižnikom, pečen krompir in jogurtova omaka.
- Nesladkan kompot iz breskev.
Večerja
- Omleta z bučkami, koruzni kruh.
Četrtek:
Zajtrk
- Skuta s svežim sadjem (ananas, jabolko) in žitna pliščica.
Kosilo
- Goveja juha;
- Rižota s šparglji (z rjavim dolgozrnatim rižem);
- Zelena solata s sojinimi kalčki in repičnim oljem.
Večerja
- Popečen sir za žar na rukolini posteljici, poleg pa limonada.
Petek:
Zajtrk
- Polnozrnat toast s šunko z 2% maščobe, rezino sira in zeleno solato, ter sveže iztisnjen pomarančni sok.
Kosilo
- Polnozrnate testenine z jajčevci, rdečo papriko in parmezanom.
- Berivka s trdo kuhanim jajcem in koruzo.
Večerja
- Lososov namaz z lanenimi semeni in kos pirinega kruha.
Prigrizki med obroki:
- sadna žitna ploščica,
- navadni jogurt s suhim sadjem,
- sveže narezano sadje s kokosovim čipsom,
- obloženi pirini kruhki s tofujem, papriko in kislimi kumaricami,
- sadno sirna nabodalca,
- mlečni riž z rozinami,
- mini sendvič z mortadelo, sirom in zeleno solato,
- obloženi rženi kruhki s sirnim namazom, sirom in paradižnikom,
- navadni jogurt z ovsenimi kosmiči in svežim sadjem.
Na kaj naj bodo nosečnice pozorne
Posebno pozornost je v vročih poletnih dneh potrebno nameniti zadostnemu pitju vode. Vanjo si lahko za boljši okus iztisnete tudi limono, limeto ali grenivko.
Uživajte lahka, sezonska živila in ne pozabite na pravilo 5 - privoščite si pet manjših raznolikih obrokov dnevno.
Izogibajte se svežim sladoledom, jajčnim melanžom in jedem, ki vsebujejo surova jajca, kot so na primer tiramisu, omake, peciva ..., saj so lahko v visokih temperaturah gojišče bakterij, predvsem salmonele.
Tudi školjke imajo lahko na zdravje nosečk zelo negativen učinek, sploh če so gojene v onesnaženem morju, zato se izogibajte morskim specialitetam.
Sladice in ostale jedi ne sladkajte z medom. To nedolžno sladilo lahko povzroči kup preglavic. V njem se namreč nahajajo spore bakterije Clostridium botulinum, zastrupitev z le to pa povzroči slabost, bruhanje, zaprtje, bolečine v trebuhu, v najslabšem primeru pa tudi ohromelost.
Recept: Lahka panna cotta
Potrebujete:
- 3 dl sladke smetane
- 3 dl navadnega tekočega jogurta
- agavin sirup (po okusu)
- 1 paket želatine ali agar agar (za vegane)
- 200 g svežih jagod
Priprava:
1. Sladko smetano segrejete, da zavre. Dodajte agavin sirup in vmešajte želatino ali agar agar, ki ga pripravite po navodilih proizvajalca.
2. Primešajte še 3 dl navadnega tekočega jogurta.
3. Mešanico vlijte v modelčke in shranite v hladilniku, da se ohladi in strdi.
4. Jagode narežite ali pa jih spasirajte s paličnim mešalnikom. Postrezite jih zraven panna cotte.
Pregrešno dobra lahka sladica je pripravljena.
Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva
Več na: oopsi.si
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?