Zdrav jedilnik za zdravo nosečko

1. 7. 2014
Deli
Zdrav jedilnik za zdravo nosečko (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zadosten vnos kakovostnih hranil pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj otroka.

Ponedeljek:

Zajtrk
  • Kos rženega kruha, šunka z 2 % maščobe, zelena paprika in skodelica čaja.
Kosilo
  • Paradižnikova juha;
  • Pečen losos, soparjena cvetača s praženimi sezamovimi semeni, polega pa kuskus in
  • zeljna solata.
Večerja
  • Popečeni zelenjavni sendviči (jajčevec, paradižnik, mozzarela, peteršilj).

Torek:

Zajtrk
  • Ovseni kosmiči z navadnim jogurtom in banano.
Kosilo
  • Cezarjeva solata s popečenimi piščančjimi trakci. Uporabite lahko zeleno solato, paradižnik, koruzo ...
  • Lahka panna cotta*
Večerja

Sreda:

Zajtrk
  • Kos polnozrnatega kruha, avokadov namaz in skodelica kakava.
Kosilo
  • Puranja nabodala s papriko, bučkami in paradižnikom, pečen krompir in jogurtova omaka.
  • Nesladkan kompot iz breskev.
Večerja
  • Omleta z bučkami, koruzni kruh.

Četrtek:

Zajtrk
  • Skuta s svežim sadjem (ananas, jabolko) in žitna pliščica.
Kosilo
  • Goveja juha;
  • Rižota s šparglji (z rjavim dolgozrnatim rižem);
  • Zelena solata s sojinimi kalčki in repičnim oljem.
Večerja
  • Popečen sir za žar na rukolini posteljici, poleg pa limonada.

Petek:

Zajtrk
  • Polnozrnat toast s šunko z 2% maščobe, rezino sira in zeleno solato, ter sveže iztisnjen pomarančni sok.
Kosilo
  • Polnozrnate testenine z jajčevci, rdečo papriko in parmezanom.
  • Berivka s trdo kuhanim jajcem in koruzo.
Večerja
  • Lososov namaz z lanenimi semeni in kos pirinega kruha.

Prigrizki med obroki:

  • sadna žitna ploščica,
  • navadni jogurt s suhim sadjem,
  • sveže narezano sadje s kokosovim čipsom,
  • obloženi pirini kruhki s tofujem, papriko in kislimi kumaricami,
  • sadno sirna nabodalca,
  • mlečni riž z rozinami,
  • mini sendvič z mortadelo, sirom in zeleno solato,
  • obloženi rženi kruhki s sirnim namazom, sirom in paradižnikom,
  • navadni jogurt z ovsenimi kosmiči in svežim sadjem.

Na kaj naj bodo nosečnice pozorne

Posebno pozornost je v vročih poletnih dneh potrebno nameniti zadostnemu pitju vode. Vanjo si lahko za boljši okus iztisnete tudi limono, limeto ali grenivko.

Uživajte lahka, sezonska živila in ne pozabite na pravilo 5 - privoščite si pet manjših raznolikih obrokov dnevno.

Izogibajte se svežim sladoledom, jajčnim melanžom in jedem, ki vsebujejo surova jajca, kot so na primer tiramisu, omake, peciva ..., saj so lahko v visokih temperaturah gojišče bakterij, predvsem salmonele.

Tudi školjke imajo lahko na zdravje nosečk zelo negativen učinek, sploh če so gojene v onesnaženem morju, zato se izogibajte morskim specialitetam.

Sladice in ostale jedi ne sladkajte z medom. To nedolžno sladilo lahko povzroči kup preglavic. V njem se namreč nahajajo spore bakterije Clostridium botulinum, zastrupitev z le to pa povzroči slabost, bruhanje, zaprtje, bolečine v trebuhu, v najslabšem primeru pa tudi ohromelost.

Recept: Lahka panna cotta

Potrebujete:
  • 3 dl sladke smetane
  • 3 dl navadnega tekočega jogurta
  • agavin sirup (po okusu)
  • 1 paket želatine ali agar agar (za vegane)
  • 200 g svežih jagod
Priprava:

1. Sladko smetano segrejete, da zavre. Dodajte agavin sirup in vmešajte želatino ali agar agar, ki ga pripravite po navodilih proizvajalca.

2. Primešajte še 3 dl navadnega tekočega jogurta.

3. Mešanico vlijte v modelčke in shranite v hladilniku, da se ohladi in strdi.

4. Jagode narežite ali pa jih spasirajte s paličnim mešalnikom. Postrezite jih zraven panna cotte.

Pregrešno dobra lahka sladica je pripravljena.

Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva

Več na: oopsi.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?