Znakovni jezik za dojenčke

10. 12. 2010

Preden ste dobili prvega otroka, so vas v šoli za starše zagotovo opozorili, da otroci veliko jokajo, ker je to njihov edini način komunikacije, preden se naučijo izgovarjati prve besede. A dejstvo je, da je mogoče zmanjšati pogostost otroškega joka s pomočjo znakovnega jezika za dojenčke, ki je pravzaprav preprost in povsem naraven način komunikacije z otrokom, še preden ta spregovori.

Program Baby Signs® v svetu ni novost, saj ga že več kot 25 let uporabljajo starši vseh narodnosti in kultur, je pa novost pri nas. Po zaslugi Saše Žepič, mamice dveh otrok, ki je znakovni jezik Baby Signs® pred kratkim pripeljala v Slovenijo, imajo tudi slovenski dojenčki zdaj priložnost prijetnejše in predvsem bolj mirno komunicirati s svojimi starši.

Kako ste spoznali znakovni jezik za dojenčke?

Z znakovnim jezikom sem se seznanila med drugo nosečnostjo, ko sem bila noseča z Veroniko. Takrat so me obiskali prijatelji iz Avstrije. Sedeli smo za mizo, ko je prijateljičina hčerka Nina nekaj naredila z rokami, prijateljica pa mi je rekla: “Saša, naša Nina bi rada popila malo mleka.” Postregla sem z mlekom, potem pa čez dobrih 20 minut spet neki gib z rokami in mamica mi je povedala: “Veš, naša Nina danes ni veliko jedla. Lačna je in zaželela si je jabolko.”

Seveda me je zanimalo, kako ve, kaj si Nina želi. Potem mi je povedala vse v povezavi s tečajem znakovnega jezika za dojenčke, ki ga obiskuje v Avstriji, in da se z Nino že nekaj mesecev sporazumevata z znaki.

Opazila sem, da je bila Nina popolnoma drugačna kot naš prvorojenec Erazem. Seveda se otroci razlikujejo, vendar Nina je bila drugačna na drugačen način. Bila je bolj umirjena, ni imela razloga za napade besa, saj so bile njene potrebe zadovoljene takoj. Sama pa sem bila priča izbruhom besa svojega sina, ker mi je poskušal nekaj povedati, pa se nikakor nisva mogla sporazumeti.

Kaj vas je tako navdušilo, da ste se odločili program Baby Signs® predstaviti slovenskim staršem?

Po tej izkušnji me je znakovni jezik za dojenčke tako navdušil, da sem si prebrala ogromno literature o znakovnem jeziku za dojenčke in tudi o vplivu na otrokov razvoj in prednostih, ki jih prinaša, ter med drugim naletela na program Baby Signs®.

Pritegnil me je zato, ker je plod dolgoletnih, več kot 25-letnih raziskav dr. Acredolo in dr. Goodwyn, začetnic znakovnega jezika za dojenčke. Poleg tega je literatura dovršena tako za starše kot tudi za dojenčke oziroma otroke. Torej, celosten program, ki je zdaj na voljo tudi slovenskim staršem.

Je znakovni jezik v tujini zelo razširjen?

V svetu smo priča vse večji razširjenosti znakovnega jezika za dojenčke med populacijo, ki sliši. V ZDA obstaja že 25 let, od tam se je razširil najprej v Veliko Britanijo, potem pa še v preostale evropske države, medtem ko je v Sloveniji še novost. O priljubljenosti znakovnega jezika za dojenčke priča tudi to, da ga pri svojih otrocih uporabljajo znane osebnosti, kot sta Julia Roberts in Jessica Alba, znakovni jezik za dojenčke pa se je pojavil tudi v filmu Njegovi tastari (Meet the Fockers). Program Baby Signs® poznajo v 40 državah sveta in je preveden v več kot 20 različnih jezikov.

Kaj je znakovni jezik za dojenčke in ali ima morda kakšno povezavo z jezikom za gluhe?

To so znaki, ki pomenijo posamezne besede in preproste izraze, kot so mačka, lačen sem ali dovolj. Da, temelji na znakovnem jeziku za gluhe, vendar s pogosto prilagojenimi in poenostavljenimi kretnjami zaradi omejene motorične sposobnosti dojenčkov.

Kakšne so koristi tega programa za posameznega dojenčka?

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je vez med mano in hčerko Veroniko drugačna, kot je bila pri Erazmu. Bolj sva povezani oziroma sva povezani na drugačen način, saj mi z znaki lahko sporoči, kaj bi rada. Mogoče bi se rada pogovarjala o kapi, ki jo ima na glavi, mogoče bi rada pila mleko, predvsem pa sem sama bolj sproščena, ker vem, da imava način, s katerim se lahko sporazumevava. Lahko rečem, da se komunikacija z jokom počasi zmanjšuje, saj jo nadomeščajo znaki.

Obstaja morda bojazen, da bi dojenček zaradi učenja znakovnega jezika pozneje zaostal pri učenju govora?

Nekatere starše skrbi, da bo spodbujanje otrok k uporabi znakovnega jezika upočasnilo učenje govora. A je resnica prav nasprotna. Raziskava dr. Acredolo in dr. Goodwyn je pokazala, da uporaba programa Baby Signs® še dodatno pripomore, da se dojenčki naučijo govoriti.

Ugotovili sta, da dojenčki v povprečju hitreje spregovorijo, dvoletniki, ki so uporabljali program Baby Signs®, pa imajo tudi občutno večji besedni zaklad kot njihovi vrstniki, ki programa niso uporabljali. Do dopolnjenega tretjega leta so bile jezikovne sposobnosti otrok, ki so kot dojenčki uporabljali znakovni jezik, na ravni štiriletnikov.

Kdaj lahko začnemo znake uvajati v dojenčkov vsakdan?

To je odvisno predvsem od staršev. Znake lahko začnemo uvajati že ob rojstvu otroka. Ta način je najprimernejši za starše, ki si želijo, da jim pride uporaba znakov v navado. Slabost takšnega pristopa je, da preteče kar nekaj časa, preden dojenček pokaže prvi znak, in starši lahko izgubijo začetni zagon pri kazanju znakov.

Nekako je najbolj pogosto, da se znaki začnejo kazati med osmim in 12 mesecem dojenčkove starosti. V tem obdobju se otroci znakov hitro naučijo in jih hitro tudi začnejo kazati. Znaki pa so primerni tudi za otroke, ki so starejši od 18 mesecev in še ne govorijo oziroma so v začetni fazi govorjenja. Na primer z besedico 'so' nam lahko sporočijo veliko stvari. Lahko pomeni sonce, sok ali slon. Če zraven besede izvedejo še znak, je jasno, kaj želijo sporočiti.

Obstajajo morda kakšne omejitve glede števila znakov pri začetnem uvajanju?

Sodeč po opravljenih raziskavah, naj število znakov pri začetnem uvajanju ne bi bilo preveliko. Začnemo s tremi do 12 znaki, toda ne več kot 12, saj preveč znakov podaljša čas, da otrok pokaže prvi znak. Ko otrok te znake usvoji, spet uvedemo novih šest do 12 znakov, potem pa lahko uvajamo neomejeno število znakov. Vendar so to priporočila, ki pa jih vsak starš seveda lahko prilagodi glede na odzivanje svojega dojenčka.

Kako izbrati pravi nabor znakov, da bo učenje za dojenčka zares uspešno?

Otrok si bo hitreje zapomnil znake za stvari, ki ga zanimajo. Na primer rožica, medvedek, avto ... Seveda pa imamo tudi starši interes, da se naš dojenček nauči določenih znakov, na primer jesti, piti, plenica, boleti, vroče, mrzlo ... Ko ga začnemo učiti, izberemo tri znake, ki zanimajo našega dojenčka, in tri, ki so pomembni za nas, starše.

Kako hitro lahko pričakujemo prve odzive pri dojenčku?

Dojenčki se začnejo hitro odzivati na kazanje znakov. Ko ugotovijo, da jim kažete znake, vas bodo z zanimanjem pogledali ob vsaki novi stvari, ki jim bo prekrižala pot, češ mami ali oči, pokaži mi znak za to novo stvar. Kdaj pa pokažejo svoj prvi znak, pa je seveda odvisno od več stvari: od otroka samega, od frekvence kazanja znakov in pa tudi od otrokove starosti.

Hitreje bomo dojenčku začeli kazati znake, dlje časa bo potreboval, da se jih nauči. Iz izkušenj lahko povem, da Veroniki znake kažemo že od rojstva, na kazanje znakov se je začela odzivati pri petih mesecih, medtem ko je svoj prvi znak pokazala pri sedmih mesecih in pol, in sicer je bil to znak za drevo.

Si lahko znake izmišljujemo tudi sami?

Znaki so komunikacijski most med starši in otroki. Celo raziskave so pokazale, da si vsak dojenček izmisli vsaj kakšen znak med devetim mesecem in dvema letoma. V tem primeru je dobrodošlo, da se uporablja njegov znak, ker je zanj ta bolj pristen. Bistveno pri uporabi znakov je, da se starši in otroci med seboj razumejo, in ne toliko tehnična izvedba posameznega znaka.

Koristi programa Baby Signs®

1. Zmanjša se pogostost joka, izbruhov jeze in frustracij: ko dojenčki dopolnijo devet do deset mesecev, že zelo dobro vedo, kaj potrebujejo oziroma kaj si želijo. Ne vedo pa, kako bi nam to povedali z besedami. Z uporabo znakov lahko zelo hitro zadovoljimo njihove potrebe in tako dojenčki nimajo več razloga za jok.

2. Otroci se lažje in hitreje naučijo govoriti: nekatere starše skrbi, da bo spodbujanje otrok k uporabi znakovnega jezika upočasnilo učenje govora. A resnica je prav nasprotna, saj uporaba programa Baby Signs® še dodatno pripomore, da se dojenčki naučijo govoriti in imajo pozneje občutno večji besedni zaklad kot njihovi vrstniki, ki programa niso uporabljali.

3. Poveča se otrokova samozavest in izboljša se samopodoba: predstavljajte si, da se odpravljate na potovanje v tujo državo, katere jezika ne poznate. Ko potujete po njej, se naučite nekaj vsakodnevnih izrazov. Kako se počutite, ko vas tujci končno razumejo? Verjetno super, kajne?

Poveča se vaša samozavest in izboljša se samopodoba in kar naenkrat dobite voljo, da bi se naučili še kakšne nove besede. No, tako nekako se počutijo dojenčki, ko dojamejo, da jim komunikacija z vami prinaša zadovoljitev potreb. Dojenčki postanejo bolj samozavestni, saj je njihov trud, ko pokažejo prvi znak, nagrajen z valom navdušenja okolice in seveda z zadovoljitvijo potrebe, ki jo takrat imajo.

4. Spodbuja se intelektualni razvoj: otroke, ki so sodelovali v raziskavi dr. Acredolo in dr. Goodwyn, so znova testirali, ko so bili stari osem let. Vsak otrok je opravil tako imenovani test WISC-III, IQ-test za otroke. Rezultati so bili neverjetni.

Ko so izločili dejavnike družinskih prihodkov, izobrazbo staršev in še številne druge, ki tudi vplivajo na IQ, so rezultati pokazali, da so otroci, ki so se kot dojenčki sporazumevali z znakovnim jezikom, imeli veliko višji IQ (v povprečju 114) kot otroci v kontrolni skupini, ki se z njim niso sporazumevali (v povprečju 102). To je kar 12 točk višji IQ!

5. Krepi se vez med otrokom in starši: ko otroci oziroma dojenčki začnejo komunicirati, se poveča pozitivno medsebojno sodelovanje s starši oziroma skrbniki. Ko dojenček in starš resnično razumeta drug drugega in si delita to, o čemer razmišljata, se počutita bolj povezana drug z drugim. S takšnim sodelovanjem postane vez med starši in otroki močnejša in prijetnejša.

Kaj vse obsega celostni začetni paket programa Baby Signs® v slovenskem jeziku?

Praktični vodnik za starše z jasnimi navodili, kako lahko se je 'pogovarjati' z dojenčkom, preden dejansko spregovori; DVD Dobrodošli v Baby Signs® programu z uvodno besedo ustanoviteljic in videoslovarjem s 100 najpogosteje uporabljenimi znaki; štiri živopisane slikanice Junaki v plenicah, ki zabavno in dojenčkom primerno predstavijo 25 različnih znakov na temo hranjenja, kopanja, spanja in hišnih ljubljenčkov; DVD Moji najljubši Baby Signs® znaki, ki z animacijo očara dojenčke in jih hkrati nauči uporabe šestih lahkih začetnih znakov; in magnetno ploščo Znaki na dlani – hitri pregled 86 koristnih znakov.

Celostni začetni paket lahko naročite na spletni strani www.babysigns.si.

Metka Pravst, Foto: Goran Antley

vir: Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri