Po Bohinju tudi Izola s kaznimi nad turiste, ki bodo preveč počitniško razpoloženi: kopalke v mestu prepovedane!

Po Bohinju tudi Izola s kaznimi nad turiste, ki bodo preveč počitniško razpoloženi: kopalke v mestu prepovedane! (foto: profimedia) profimedia
6. 6. 2021

Izolski občinski svet je na današnji seji v drugem branju soglasno potrdil nov odlok o javnem redu in miru, ki med drugim prinaša prepoved gibanja v kopalkah na javnih površinah razen na območju kopalnih voda. Prav tako se določa globo v višini 200 evrov za lastnike psov, ki s sabo nimajo plastičnih vrečk.

Z novim odlokom se zagotavlja pravno podlago za urejanje javnega reda in miru na območju občine ter za izrekanje glob v primeru kršitev odloka. Občina bo tako izpolnjevala naloge, ki zanjo izhajajo iz zakonskih in občinskih predpisov. S sprejemom pred začetkom poletne sezone pa si želijo sistemsko urediti več perečih področij, med njimi sprehajanje po mestu v neprimerni opravi oz. kopalkah, so zapisali na izolski občini.

profimedia

Prepovedi: 

Tako je določena prepoved gibanja v kopalkah, brez oblačil ali dela oblačil nad pasom ali pod njim na javnih površinah, razen na območjih kopalnih voda. Prav tako se prepoveduje "rezerviranje" površin na plažah z brisačami.

Med ključnimi dopolnili, ki so jih vključili v odlok pred drugim branjem, pa je prepolovitev kazni za lastnike psov, ki s sabo nimajo plastičnih vrečk, s 400 na 200 evrov, ki so ga sprejeli na predlog svetnice SD Romine Kralj. Dodatno odlok določa, da morajo lastniki živali poleg vrečk za pasje iztrebke s seboj v steklenici nositi vodo za izplakovanje oz. redčenje urina.

Skladno z besedilom se prepoveduje tudi organiziranje piknikov na kopališčih, parkiriščih in drugih javnih površinah ter popivanje in prenočevanje v parkih, tržnicah in avtobusnih postajališčih.

Kot je med razpravo poudaril župan Danilo Markočič, v Izoli "želimo imeti mir, želimo imeti red". Kot je dodal, bodo obiskovalce v prvi vrsti opozarjali, če pa to ne bo zaleglo, pa bodo sledile tudi kazni.

Vir; STA