V Ribnem pri Bledu zaživel nov glamping, namenjen predvsem kolesarjem

V Ribnem pri Bledu zaživel nov glamping, namenjen predvsem kolesarjem (foto: Glamping Ribno Bled) Glamping Ribno Bled
18. 8. 2021

Največja novost blejskega turizma v letošnjem poletju je Kolesarska vas, ki je svoja vrata ob Hotelu Ribno odprla 1. avgusta. Novi glamping se lahko pohvali z luksuznimi lesenimi hiškami in naravnim bazenom, osredotoča pa se na kolesarje ter je vzorčni primer trajnostnega razvoja turizma.

Katarina Strgar in Matija Blažič, ki sta lastnika družinskega hotela in glampinga v Ribnem pri Bledu, sta se odločila že obstoječemu glampingu Slovenska vas na drugi strani hotela dodati še enega, namenjenega predvsem kolesarjem. Po njunih informacijah je to prvi tovrsten kolesarsko usmerjeni luksuzni glamping na svetu.

Strgarjeva je pojasnila, da sta celotna njihova zgodba in ponudba povezana s kolesarstvom, saj tudi Hotel Ribno velja za kolesarski hotel. V Kolesarski vasi pa so poskrbeli tudi za servisno delavnico in pralnico koles. Na voljo je izposoja koles in njihova hramba v skupni kolesarnici ali v ločenih kolesarnicah, ki je na voljo v vsaki od 17 hišk, vsaka ponuja tudi možnost polnjenja električnih koles.

Glamping Ribno Bled

"Cela Slovenija se navdušuje nad kolesarstvom. Mi to podpiramo in poudarjamo. To je šport, ki je trajnostno usmerjen in tudi naše goste vabimo, da Bled, kjer so parkirišča zlasti poleti polna, raziščejo s kolesom," je izpostavila Strgarjeva.

To podpirajo tudi na blejski občini in tamkajšnji turistični organizaciji, kjer vse bolj delajo na razvoju ponudbe za aktivnosti na prostem. "Kolesarstvo je v središču naših naporov in ga ne razvijamo le s kolesarskimi potmi ampak tudi drugo infrastrukturo," je povedal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Nov turistični produkt v Ribnem pa je navdušil tudi direktorja blejske občinske uprave Roberta Klinarja. "Ne le, da nas navdaja z optimizmom, ampak nam dejansko tudi daje smer in dodatni zagon za urejanje kolesarskih povezav," je poudaril. Pojasnil je, da se turizem, kakršen je bil v letu 2019, znova počasi vrača. Tako so na Bledu v tem času znova priča množičnemu obisku. "To nas seveda veseli, vendar pa infrastruktura, ki bi omogočala večjo pretočnost, mobilnost in nenazadnje tudi več užitkov ter varstva narave, nekoliko šepa," je priznal. Upa, da se bodo jeseni na Betinovem klancu začela prva dela za južno obvoznico, za katero teče pridobivanje vse potrebne dokumentacije.

Novi glamping v Ribnem je pozdravila tudi Tina Sračnjek iz Slovenske turistične organizacije. Kot je poudarila, zgodba Ribnega udejanja vizijo pozicioniranja Slovenije kot trajnostne, zelene in butične destinacije.

Kolesarska vas združuje trajnost s petzvezdičnim doživetjem. Vsaka hiška ima infrardečo savno in na terasi leseno kad z vročo vodo, gostom pa je na voljo kopanje v naravnem bazenu. Hiške so iz lesa, lesena je tudi notranja oprema, ki so jo izdelali v domači delavnici. Svojo usmerjenost k naravi pa potrjujejo tudi s tem, da je Hotel Ribno že pred nekaj leti postal prvi slovenski hotel brez odpadkov.

Naložba v novi glamping je stala približno 1,75 milijona evrov. Kot je povedal Blažič, jih je epidemija sprva pretresla, vendar so na koncu uspeli narediti celo več kot bi sicer, saj je veliko del potekalo v času zaprtja. Direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar, ki je pohvalila predanost in pogum za izvedbo investicije v tem času, verjame, da bodo takšne pozitivne zgodbe zelo dobro vplivale tudi na druge potencialne investitorje.

Uspeh investicije v novi glamping se že kaže s praktično polno zasedenostjo hišk vse od njihovega odprtja. Rezervacije zelo dobro kažejo do septembra, za naprej pa še ne, saj vsi čakajo, kaj bo prinesla epidemija, je pojasnila Strgarjeva. Hiške, ki so izolirane in ogrevane, bodo sicer goste sprejemale celo leto.

STA